Από 8 Σεπτεμβρίου 2021, το CineDoc επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με το μουσικό ντοκιμαντέρ Το ταξίδι του Άσκαυλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρβανίτη.

Η ταινία είναι ένα ταξίδι στη Σαντορίνη, τη Νάξο και την Ικαρία, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα, αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση αυτού του μοναδικού λαϊκού οργάνου.

Η γκάιντα ή τσαμπούνα, αλλιώς ο άσκαυλος, συνόδευε ανέκαθεν τις αγροτικές γιορτές και τους χορούς της χώρας μας, σε συνδυασμό με τύμπανα και λαούτα. Σήμερα, χάρη στην παθιασμένη δέσμευση μιας ομάδας φίλων της γκάιντας, οι παλιές παραδόσεις διατηρούνται και βρίσκουν νέες εκφράσεις στη σύγχρονη μουσική σκηνή.

Από τα μικρά νησιωτικά χωριά του Αιγαίου μέχρι τις αίθουσες συναυλιών των σύγχρονων πόλεων, η ταινία μας εισάγει σε αυτή την προφορική παράδοση που έχει επιβιώσει για αιώνες και γνωρίζει σήμερα μια αναβίωση. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί: τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, και μια παράδοση που κάποτε ήταν έκφραση ενός τρόπου ζωής.

Όπως γράφει ο μουσικολόγος Christopher C. King, το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αρβαντίτη «μας δίνει σπάνια και μοναδική πρόσβαση σε μια παραδοσιακή μορφή μουσικής που έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Στα μικρά νησιά του Αιγαίου, η τσαμπούνα λειτουργούσε ως ενοποιητικό στοιχείο σε απομονωμένες κοινότητες. Ωστόσο η μείωση του πληθυσμού, η παγκοσμιοποίηση και ο αστικός τρόπος ζωής, σχεδόν εξαφάνισε αυτόν την όμορφη και μαγευτική μουσική. Η ταινία του Γιώργου Αρβανίτη αποτυπώνει πώς αυτή η μοναδική παράδοση, αναβιώνει το 21 αιώνα μέσα από τις προσπάθειες μουσικών και κατοίκων των νησιών.»

O σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1978. Αφού σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Λάρισα, παρακολούθησε σεμινάρια του Wim Wenders και του Fatih Akin στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Αμβούργου. Το ταξίδι του Άσκαυλου είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Αυτή η ανεξάρτητη παραγωγή χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί και είναι εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενη.

 

—– ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ —–

– Τετάρτη 8/9, 20:00, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα

– Δευτέρα 13/9, 20:00, Cine Anesis, Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα

-Τετάρτη 22/9, 20:00, ΒΟΞ, Θεμιστοκλέους 82, Αθήνα

-Παρασκευή 24/9, 21.00, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει συζήτηση με συντελεστές της ταινίας. Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

Εισιτήρια:  https://www.viva.gr/tickets/cinema/festival/to-taksidi-tou-askavlou/

Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 6 ευρώ, μειωμένο 3 ευρώ (μόνο στο Γαλλικό Ινστιτούτο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του και καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Για την είσοδο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο. Για την προσέλευση στα θερινά Cine Anesis & ΒΟΞ είναι απαρραίτητη η χρήση μάσκας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σε συνδιοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | Anemon Productions | Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ | Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Κινηματογράφος ΑΑΒΟΡΑ

Με την υποστήριξη: Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ

Σε συνεργασία: Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

 

https://www.cinedoc.gr/ | https://www.facebook.com/CineDoc | https://vimeo.com/channels/cinedoc/