Δύο αγαπημένες ελληνικές ταινίες έχουμε την ευκαιρία να δούμε απόψε, Σάββατο 27 Μαρτίου, από την οθόνη της τηλεόρασής μας.

 

Στις 23:00, στο Κανάλι της Βουλής:
“Το δέντρο που πληγώναμε” του Δήμου Αβδελιώδη 

 

Χίος, γύρω στο 1960, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η φιλία μεταξύ δυο αγοριών χαλάει, χωρίς να το θέλουν, εξαιτίας ενός άτυχου περιστατικού. Ξανασυναντιούνται στα μέσα του καλοκαιριού και περνούν μαζί ένα υπέροχο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, όμως, έρχεται γρήγορα πριν καλά-καλά το καταλάβουν. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δήμου Αβδελιώδη, ενός σκηνοθέτη που έχει αφήσει το στίγμα του στο ελληνικό σινεμά.

 

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μειωτέρης, Δήμος Αβδελιώδης
Έτος Παραγωγής: 1986
Διάρκεια: 75 λεπτά
Γλώσσα: Ελληνικά

Βραβεία

  • Βραβείο ευρωπαϊκής επιτροπής ταινιών νεότητας του Φεστιβάλ Βερολίνου
  • Χρυσός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας, Φεστιβάλ Νέου Δελχί
  • Αργυρός Ελέφαντας σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Νέου Δελχί
  • Συμμετοχή στην εβδομάδα κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών (1987)
  • Ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κινηματογράφου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Στις 23:45, στην ΕΡΤ2:
“Οίκτος” του Μπάμπη Μακρίδη

 

Η ιστορία ενός άνδρα που νιώθει χαρούμενος μόνο όταν είναι δυστυχισμένος, ενός άνδρα εθισμένου στη θλίψη, που έχει τόση ανάγκη τον οίκτο, που είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να τον εκμαιεύσει από τους άλλους. Αυτή είναι η ζωή ενός άνδρα σ’ έναν κόσμο που δεν είναι αρκετά σκληρός γι’ αυτόν.

Ο «Οίκτος» είναι μια ταινία για την σχέση των ανθρώπων απέναντι στην δυστυχία και στο κομμάτι που αυτή αναμιγνύεται με την ευτυχία. Για την ισορροπία ανάμεσα στις δύο αντίθετες αυτές έννοιες, για την ισότιμη σημασία τους και για την αυθόρμητη τεχνητή ανακατασκευή τους στην καθημερινότητα όλων.

Ο άντρας της ιστορίας είναι δυστυχισμένος όταν είναι χαρούμενος, και είναι χαρούμενος όταν είναι δυστυχισμένος.

Ο ήρωας δεν δέχεται την δυστυχία των άλλων παρά μόνο την δική του, ζηλεύει αφόρητα το σκοτάδι, το χαμό και τα δάκρυα όταν δεν τον αφορούν.

Η ταινία εξετάζει τα άκρα μιας τέτοιας συμπεριφοράς και περιγράφει την πορεία του άντρα που χάνει το δικαίωμα στην θλίψη και τον μοναχικό αγώνα του για την απόκτηση αυτού του δικαιώματος.

Όπως λοιπόν οι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, με τον ίδιο τρόπο, ίσως λίγο πιο έμμεσα, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για την δυστυχία.

Η ιστορία αναπτύσσεται απλά, με καθαρή δομή και με τον τραχύ, σαφή, στερεοτυπικό τρόπο του κλασικού αφελούς μελοδράματος.

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης.
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός.
Σκηνογράφος: Άννα Γεωργιάδου.
Ενδυματολόγος: Δημήτρης Παπαθωμάς.
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου, Λέανδρος Ντούνης, Kacper Habisiak, Marcin Kasińśki.
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης.
Μουσική: Mikolaj Trzaska.
Παραγωγή: Neda Film, Madants, Beben Films.
Συμπαραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση, Eurimages, ΕΡΤ Α.Ε., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Polish Film Institute, ORKA, Foss Productions.
Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Klaudia Śmieja, Beata Rzeźniczek.

Παίζουν: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσικώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κοτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης.

 

Βραβεία – Φεστιβάλ:

H ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018 στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition.

Συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της με ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ κι από εκεί σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού ο «Οίκτος» έφυγε με τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ενώ στο Φεστιβάλ στο Μαυροβούνιο τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου (Γιάννης Δρακόπουλος). Στο Φεστιβάλ της Βαλέτα κατέκτησε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απέσπασε Ειδική Μνεία.