Λίγο πριν ξεκινήσει την μεγάλου μήκους με τίτλο Ακρυλικό, βασισμένη στην ομότιτλη μικρού μήκους ταινία του, τιμημένος με βραβείο ΙΡΙΣ* της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το μοντάζ της ταινίας Winona, του Αλέξανδρου-The Boy-Βούλγαρη και με πρόσφατη συμμετοχή στο φεστιβάλ μικρού μήκους της Δράμας και των Νυχτών Πρεμιέρας με τη Μελατονίνη, ο Νίκος Πάστρας, γνωστός για το σχεδιασμό τίτλων και αφισών για δεκάδες ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και εξώφυλλα δίσκων, γυρίζει τα Μπάσταρδα, μια ταινία με DIY ματιά και με καρδιά γεμάτη συναισθήματα.

Για να μπορέσει να ολοκληρώσει την ταινία του, ο Νίκος Πάστρας βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης και για το σκοπό αυτό έστησε μια πολύ ενδιαφέρουσα καμπάνια στο kickstarter την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ και να βοηθήσετε κι εσείς, ενώ τα “δώρα” των υποστηρικτών της καμπάνιας είναι πραγματικά δελεαστικά!

* Δείτε εδώ την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Νίκος Πάστρας λίγο μετά την βράβευσή του με το βραβείο ΙΡΙΣ

Δείτε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες για την ταινία και την καμπάνια:

Κι αν ψάχνεις απαντήσεις στο «γιατί τώρα και γιατί αυτή η ταινία;», πρώτα αξίζει να ρωτήσεις «αν αλλάζει ο κόσμος, όταν τον κοιτάς λοξά, πηγαίνοντας κόντρα σε όλα και πόσο μπορεί όλο αυτό να κρατήσει;».

Και επειδή αυτή η ορμή, μόνο με ορμή μπορεί να εξαργυρωθεί, η gueriila διάθεση ενός επιτακτικού σινεμά, του εδώ και τώρα, ζητάει την βοήθεια των εκεί έξω υποστηρικτών ενός σινεμά που έχει την ανάγκη να κάνει το πρώτο του ουσιαστικό βήμα.

Βοηθώντας στην οικονομική στήριξη της ταινίας, και πέρα -αλλά κυρίως- από τη καίρια στήριξη σε μια φρέσκια κινηματογραφική ιδέα, που για τους περισσότερους εμπλεκόμενους θα αποτελέσει το πρώτο σινεματικό λάκτισμα, μπαίνει ένα ακόμα step στο χτίσιμο ενός now-and-here σινεμά, που είναι ικανό στην Ελλάδα του σήμερα, να φτιάξει ταινίες, έχοντας σαν μόνο και κύριο εφόδιο, μια καλή ιδέα, ένα γεμάτο όρεξη συνεργείο και μια διάθεση που μπορεί αυτή τη δεδομένη στιγμή να υπερνικήσει όποιο εμπόδιο.

Τα γυρίσματα της ταινίας είναι δρομολογημένα να ξεκινήσουν τέλη Νοεμβρίου. Είμαστε μία δεμένη ομάδα η οποία δουλεύει γι’ αυτό εδώ και μήνες και είναι αποφασισμένη να κάνει την ταινία πραγματικότητα με ό,τι μέσα διαθέτει. Γι’ αυτό και η οποιαδήποτε συμβολή των υποστηρικτών της ιδέας μας είναι πολύτιμη ώστε να καταφέρει να ολοκληρωθεί με τον τρόπο που της αξίζει.

 

Μεταξοτυπία του Γιώργου Γούση

Οι καινούργιοι ήρωες της νέας ταινίας του Νίκου Πάστρα έχουν αναμνήσεις από το μέλλον, δεν μπορούν να εξηγήσουν με λέξεις τα συναισθήματά τους, κλαίνε κρυφά, μισούν και αγαπούν με την ίδια συχνότητα και ένταση, βλέπουν τους ανθρώπους σαν λουλούδια, δε νοσταλγούν μα ονειρεύονται, και μέσα τους είναι νεκροί.

Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί μια παρέα δέκα παιδιών γύρω στα 20, που αποφασίζει να αφήσει την θαμπή και γεμάτη επαναλαμβανόμενους ρυθμούς και αδύναμη στις εκπλήξεις, πόλη και να ζήσει σε ένα απομονωμένο σπίτι στην επαρχία, που κοιτάζει την θάλασσα.

Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, κάποιοι γνωστοί μεταξύ τους, άλλοι καινούργιοι στην παρέα, μακριά από τους κανόνες μιας ασφυκτικής κοινωνίας, φτιάχνουν μια δική τους, κομμένη, αλλά κυρίως ραμμένη στα δικά τους μέτρα. Κάνουν κατάληψη σε ένα μεγάλο σπίτι και αποφασίζουν να ζήσουν εκεί, με ότι έχουν ως εφόδια, παρακολουθώντας σε βάρδιες αν κάποιος ξένος πλησιάσει και διαταράξει την ηρεμία της νέας τους ζωής.

Οι ισορροπίες σύντομα θα διαταραχτούν, οι σχέσεις θα δοκιμαστούν, οι προμήθειες θα εξαντληθούν, μα εκείνοι θα βρουν τον τρόπο να παραμείνουν ελεύθεροι. Για όσο αντέξει το μαζί.

Ακολουθώντας τα χνάρια του κλασικού πλέον The Breakfast Club του Τζον Χιούζ, των προβοκατόρικων Ηλιθίων του Λαρς φον Τρίερ, της εξαντλητικά ρομαντικής Γλυκιάς Συμμορίας του ευφυούς Νίκου Νικολαίδη, του ιδρωμένου Climax του Γκασπάρ Νοέ και του αθώα νοσηρού σύμπαντος του Badlands της πρώιμης περιόδου του Τέρενς Μάλικ, τα Μπάσταρδα θα κινηματογραφηθούν λιτά, στοχεύοντας να αποσπάσουν τον ρεαλισμό των χαρακτήρων σε σκηνές, που σεναριακά δουλεύτηκαν από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς της ταινίας.

Μικρή στο budget, μα μεγαλεπήβολη στις προθέσεις, η ταινία θα γυριστεί με την DIY ορμή μιας ομάδας, που για 20 μέρες θα ζήσει σε φυσικό χώρο την πραγματικού χρόνου αλληλουχία της ιστορίας, με τον ελεύθερο ρυθμό που της αρμόζει.

Μπάσταρδα

Τα Μπάσταρδα, είναι μια ιδέα για μια ταινία, που γεννήθηκε βίαια, απελπισμένα και με ένστικτα άγρια. Κυρίως από ένστικτα άγρια, αισιοδοξία και πορεία προς μια προσωπική και συλλογική νίκη, εν μέσω μιας πανδημίας και ενός αβέβαιου lockdown που μέρα τη μέρα μετρούσε πάνω μας. Μέσα σε λόγια και σκέψεις που έψαχναν αφορμή και διέξοδο να εκτονωθούν, τα Μπάσταρδα ήρθαν για να κουμπώσουν ως μια υπέροχη αφορμή και μια ακόμα πιο ιδανική ευκαιρία να ειπωθεί, αλλά κυρίως να συζητηθεί σε πιο οικουμενικό βαθμό του τι σημαίνει να είσαι νέος, ανήσυχος νέος, και να χτυπάς στον τοίχο. Όλα αυτά μαζί, ως ιδέα και ως πρόθεση, έφτιαξαν ένα σενάριο και μια ταινία που τάσσεται υπέρ της ζωής και της ελευθερίας, της χαράς και του παιχνιδιού, της αθωότητας και των ενστίκτων, σε ένα σύμπαν πανσεξουαλικό και queer.

Οι ηθοποιοί της ταινίας είναι όλοι τους τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, μιας παρέας που μαζί με τον σκηνοθέτη κατηύθυναν την ιστορία και έφτιαξαν έναν ιστό ενός ταξιδιού προς την ελευθερία, σε μια χρονική περίοδο που τέτοια ταξίδια μοιάζουν πιο αναγκαία από ποτέ.

Οι αληθινές φιλίες που μπασταρδεύονται με τις πρώτες ή καινούργιες συναισθηματικές έλξεις, που δε γνωρίζουν φύλο και φυλή, εκείνες οι σχέσεις που θα χρειαστεί να δώσουν εξετάσεις με ένα άγγιγμα ή ένα βλέμμα, εκείνα τα λόγια που θα αντικαταστήσουν την καλημέρα και την καληνύχτα, τα παιχνίδια των αυτοσχεδιασμών, η διάθεση των εξομολογητικών διατάσεων κι ένας κόσμος που είναι έτοιμος ή τουλάχιστον έχει τη διάθεση να γκρεμιστεί για να χτιστεί από την αρχή, αυτή είναι η μαγιά των Μπάσταρδων, του Νίκου Πάστρα.

Ποια είναι όμως τα Μπάσταρδα σε μια πρόταση;

Είναι η Ναταλία που μιλάει με τα ζώα, και ήταν συμμαθήτρια της Κατερίνας, που παίζει κιθάρα και κάνει σεξ με τον απροσδιορίστου σεξουαλικότητας, Γιάννη, που θα της βάψει ροζ τα μαλλιά, και που ήταν κι αυτοί συμμαθητές με την Εριφύλη και τον Γιώργο, που είναι ζευγάρι, σαν τη Χριστίνα και τον Ζαχαρία, που δεν κάνουν σεξ, αφού ο Ζαχαρίας προτιμάει τα αγόρια, κι έχουν για παρέα την Αφροδίτη και τον Μάριο, τα δίδυμα της παρέας, ευαίσθητες ψυχές, σε αντίθεση με τον φωνακλά, μα συνήθως θλιμμένο, Χρήστο.

Και, τι είναι εκείνο που ζητούν τα Μπάσταρδα;

Μια κρυψώνα, μακριά από όλους, εκεί όπου καμία εξουσία δεν είναι επιβεβλημένη, όπου νέοι νόμοι φτιάχνονται, εκεί όπου υπάρχουν φίλοι και πιο φίλοι, εκεί όπου μπορεί να δημιουργηθεί μια καινούργια οικογένεια, η ιδανική οικογένεια.

Τη μουσική που θα ντύσει την ταινία έχει αναλάβει να επιμεληθεί o ΜΑΖΟΗΑ, το ελληνόφωνο σχήμα του Τζίμη Πολιούδη (Vagina Lips), και κυρίως το άλμπουμ Μπάσταρδο, που κυκλοφόρησε το 2018 από την Inner Ear, και θα ακολουθεί κατά πόδας τους ήρωες, φτιάχνοντας το κατάλληλο σύμπαν για να απλωθεί η δράση.

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας

Σενάριο: Νίκος Πάστρας, σε συνεργασία με τους: Ναταλία Swift, Ζαχαρία Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργο Μπουφίδη, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστο Πούλο-Ρένεση, Γιάννη Τομάζο

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πέτρος Νούσιας

Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Swift, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Τομάζος

Μουσική: ΜΑΖΟΗΑ