ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ είναι ο πρώτος διαγωνισμός για ταινίες γυρισμένες με κινητό τηλέφωνο από δημιουργικούς ανθρώπους. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να πυροδοτήσει νέες μικρές αφηγήσεις και να προκαλέσει μια σπίθα για εκφραστική διέξοδο και καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο διαγωνισμός θα έχει θέμα το ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ και κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε νέες σκηνοθέτριες και νέους σκηνοθέτες για πρωτότυπα ταινιάκια, διάρκειας 2 έως 6 λεπτών.

Οι Ταινίες Τσέπης θα πλαισιωθούν με masterclassworkshops και video tutorials επιμελημένα από επαγγελματίες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες, που θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου. Οι ταινίες θα γυριστούν με αποκλειστική χρήση κινητού τηλεφώνου σε οριζόντιο format, με διάρκεια 2 – 6 λεπτά, χωρίς χρήση μουσικής, και με άξονα το θέμα μπορούν να είναι μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ή οπτικό δοκίμιο.

Η προθεσμία υποβολής των ταινιών λήγει στις 30 Απριλίου 2023, όπου και θα επιλεγούν 10 φιναλίστ ταινίες που στην συνέχεια θα προβληθούν ελεύθερα online, ώστε να ψηφιστούν από το κοινό και να διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού – Samsung. Θα ακολουθήσει η Τελετή Λήξης στον κινηματογράφο Άστορ όπου θα προβληθούν οι 10 φιναλίστ ταινίες και θα απονεμηθεί το Βραβείο Κοινού – Samsung, που θα συνοδεύεται από ένα κινητό Samsung Galaxy S23 Ultra και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ.

Τα Masterclass, επιμελημένα από επαγγελματίες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες, θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου. Τα Masterclass θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Άστορ με ελεύθερη είσοδο, ενώ αμέσως μετά θα υπάρχουν και online στο cinematek.gr.

Masterclass #1
Σάββατο 18 Μαρτίου στις 15.00 στον κινηματογράφο Άστορ.

Κλείσε τη θέση σου εδώ.

Ομιλητής: Θανάσης Νεοφώτιστος
Θέμα: Ένα Αεροπλάνο στην Πατησίων: ο χώρος στο Σινεμά.
Ο σχεδιασμός παραγωγής είναι μια από τις παλαιότερες τέχνες/τεχνικές στο χώρο του κινηματογράφου, αφού είναι το κλειδί ώστε να χτιστούν οι κατάλληλες συνθήκες χώρου, χρόνου και ατμόσφαιρας, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν ορισμένες ιστορίες. Σε αυτό το masterclass, ο Θανάσης Νεοφώτιστος («Airhostess-737», «Λεωφόρος Πατησίων») θα ασχοληθεί με πρακτικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό παραγωγής, τον ήχο χώρου, το κάδρο και τη σημασία τους στη μεταφορά μιας ιστορίας στη μεγάλη οθόνη.

Βιογραφικό σημείωμα: Ο Θανάσης Νεοφώτιστος είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και αρχιτέκτονας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), απόφοιτος του θεσμού των Berlinale Talents και Επικεφαλής του νέου Διαγωνιστικού Σπουδαστικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν κάνει πρεμιέρα και έχουν κερδίσει βραβεία, μεταξύ άλλων, στα Φεστιβάλ Βενετίας, Σάντανς,  Λοκάρνο, Τορόντο και Κλερμόν-Φεράν! Στην παρούσα φάση, βρίσκεται στο στάδιο χρηματοδότησης για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Το Αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια» (*aka Ο Πέτρος και ο Λύκος), την οποία οραματίζεται ως ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης.

Χρονοδιάγραμμα διαγωνισμού:
6 Μαρτίου 2023: Ανοιχτό κάλεσμα του διαγωνισμού
14 Μαρτίου 2023: Προθεσμία υποβολής συμμετοχής στα Workshops.
18, 25 Μαρτίου & 1, 8 Απριλίου 2023: Masterclasses στο Άστορ.
30 Απριλίου 2023: Προθεσμία υποβολής ταινιών
10-25 Μαΐου 2023: Οnline Voting των φιναλίστ ταινιών
27 Μαΐου 2023: Τελετή λήξης: Προβολές των ταινιών και απονομή του Βραβείου Κοινού – Samsung στο Άστορ.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ: 1st Mobile Film Contest
6.3.23 – 27.5.23
Χορηγός Βραβείου Κοινού: Samsung
Διοργάνωση: Cinematek

Πληροφορίες:
Cinematek.gr/tainies-tsepis
[email protected]
Leave a comment