Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου που είναι η συντομότερη ημέρα του έτους. Δηλαδή τη μέρα που οι ώρες του ηλιακού φωτός, μεταξύ ανατολής και δύσης, είναι λιγότερες από οποιαδήποτε άλλη μέρα στο ημερολόγιο.

Γι’ αυτόν τον λόγο, σε όλο τον κόσμο, το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι μια αφορμή για τον εορτασμό των ταινιών μικρού μήκους, με προβολές στον κινηματογράφο, εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Η εκδήλωση The Shortest Day (Le jour le plus Court) ξεκίνησε στη Γαλλία το 2011 και έκτοτε έχει γίνει μια παγκόσμια ετήσια παράδοση.

Για το λόγο αυτό ονομάζεται ΗΜΕΡΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Το Μηνιαίο Διεθνές Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, (Kalamata Monthly International Short Documentary Film Festival) ή αλλιώς “Καλαματα ShortDocs”, γιορτάζει με μια ειδική εκδήλωση.

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου θα προβληθεί ένα μέρος των Ελληνικών ντοκιμαντέρ μικρού μήκους τα οποία υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό για το Μήνα Δεκέμβριο.

Όπως γίνεται κάθε μήνα, οι θεατές που θα τα παρακολουθήσουν, καλούνται να ψηφίσουν γι’ αυτά που θα προκριθούν στο ετήσιο πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, τον Οκτώβριο του 2022 και θα είναι υποψήφια για τα δυο μεγάλα βραβεία κοινού (Ελληνικού και Διεθνούς Ντοκιμαντέρ).

Οι διεθνείς παραγωγές καθώς και οι Ελληνικές που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα προβληθούν όπως πάντα το πρώτο Σάββατο του επόμενου μήνα (9 Ιανουαρίου 2022) και οι ψήφοι των θεατών, θα συνυπολογιστούν.

Η προβολή και η ψηφοφορία των επτά ταινιών, συνολικής διάρκειας δύο ωρών και δέκα λεπτών, θα γίνει σε ειδική προβολή που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στους δύο χώρους του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Αίθουσα προβολών και Cafe), Μπενάκη 11, τηρουμένων των κανόνων και αποστάσεων που επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας  στις 7:00 μ.μ.

Ταινίες που συμμετέχουν:

Watch Your Step: Vatchemanis (Watch Your Step: Βατσιμάνης)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάμπρος

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το ιδιαίτερο και άγνωστο στους περισσότερους επάγγελμα του Βατσιμάνη.

Διάρκεια: 25:32

And while they were growing, I felt like I was shrinking (Και ενώ μεγάλωναν, ένιωθα σαν να συρρικνώνομαι)

Σκηνοθεσία: Ελευθερία Πανούση

Μια αφήγηση που μοιάζει με ημερολόγιο που ακολουθεί τη διαδικασία της φροντίδας και της καλλιέργειας σπόρων, πυροδοτεί συσχετισμούς για το σώμα, το φύλο, τον φόβο και στερεότυπα που εκδηλώνονται ως ανασφάλειες και υπαρξιακές αναζητήσεις.

00:08:34

 

Carols (Κάλαντα)

Σκηνοθεσία: Τζένη Τσιροπούλου

Ο Νίκος δεν έχει τη χαρά της σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής, δεν έχει τη χαρά της επαφής. Σπούδασε ιατρική αλλά επέλεξε να γίνει ιατροδικαστής.   Συνομιλεί με τους νεκρούς που εξετάζει και του αφηγούνται τις ιστορίες τους. Το άγχος θανάτου που κουβαλά βαραίνει όλο και περισσότερο όσο εκείνος μεγαλώνει, όσο τα παιδιά του μεγαλώνουν.   Παραμονή Πρωτοχρονιάς, έξω βρέχει και τα κρεβάτια στο νεκροτομείο είναι γεμάτα. Ο Νίκος αγωνιά. Θα έρθουν τα παιδιά να του πουν τα κάλαντα για να μαλακώσει ο θάνατος;

 

Διάρκεια: 17:30

A story in 14 words (Μία ιστορία με 14 λέξεις)

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Στείρου

Μία προσωπική μαρτυρία βίαιης ενηλικίωσης ενός νησιώτη πρόσφυγα του ΄Β Παγκοσμίου Πολεμου, δοσμένη μέσα από τα μάτια της κινηματογραφίστριας εγγονής του. Ο Νικόλαος Πλάκας επιβίωσε από ένα ναυάγιο, από τα χαρακώματα  των μαχών της Βόρειας Αφρικής και από τις πολιτικές φυλακίσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (τα «σύρματα») της ερήμου, πριν να επιστρέψει για πάντα στον γενέθλιο τόπο του, την Ικαρία.

Διάρκεια: 11:50

Rea (Ρέα)

Σκηνοθεσία: Αρίσταρχος Ζησιμάτος

Αθήνα 2020 H Ρέα και ο Άρης μοιράζονται ένα διαμέρισμα και περνούν μαζί τις μέρες του καθολικού Lockdown

Διάρκεια: 10:59

 

A Little Story (Μια μικρή Ιστορία)

Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου

Μια τυχαία συνάντηση, εβδομήντα χρόνια μετά, του Ροβήρου Μανθούλη με τον Ευριπίδη, ένα συναγωνιστή στην ΕΠΟΝ τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, φέρνει στο φως μια «μικρή» ιστορία. Την τραγική κατάληξη μιας ομάδας νέων που επεδίωξαν να συνεχίσουν  τον αγώνα στην Αθήνα ενώ στα βουνά μαίνονταν οι σκληρές μάχες ανάμεσα στο Δημοκρατικό και τον Κυβερνητικό στρατό.

Διάρκεια: 28:57

 

SKG + Drag = BFE?

Σκηνοθεσία: Ελευθέριος Χατζηαναστασίου

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει πάνω σε 4 καλλιτέχνες, την Kharma Queen, την Amelie Tea, την Aurora Paola Morado και τον Dr. Oglie Boss, οι οποίοι περιγράφουν το πως είναι να είσαι Drag Queen-King στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Το βίντεο αποτελείται από συνεντεύξεις και σκηνές από τις παραστάσεις των Drag καλλιτεχνών μας, όπως κι επίσης με πλάνα της πόλης μας. Τέλος, εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και στο πόσο μεγάλη απελευθέρωση είναι γι’ αυτούς να εκφράζονται μέσα από το drag.

Διάρκεια: 26:19
Leave a comment