Την ημέρα έναρξης του 61ου Φεστιβάλ, θα συναντιόμασταν όλοι μαζί στο Ολύμπιον. Όμως οι συνθήκες με την πανδημία άλλαξαν τα σχέδιά μας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε ζωή στην αίθουσα και να προβάλουμε την ταινία έναρξης, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς θεατές, σε μια συμβολική κίνηση, μια συγκινητική στιγμή που μας ενώνει ξανά από τα σπίτια μας, απ’ όπου κι αν βρισκόμαστε.

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στις 19.00, την ώρα που κάθε θεατής θα έψαχνε να βρει τη θέση του στην αίθουσα, τα φώτα του Ολύμπιον άναψαν ξανά, η μηχανή προβολής μπήκε σε λειτουργία και το  61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη συμβολική προβολή του. Θέλαμε να δείξουμε την αγάπη και την αφοσίωσή μας στην κινηματογραφική αίθουσα που περνάει δύσκολες στιγμές. Για όλους εμάς που δεν ήμασταν εκεί, στη μεγάλη οθόνη άρχισε να παίζει η ταινία έναρξης της 61ης διοργάνωσης, Το Ταξίδι της Φάλαινας. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες από τη StraDa Films.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Φίλιπ Γιούργιεφ, η οποία ήταν διαθέσιμη online την Πέμπτη μέσω της online πλατφόρμας του Φεστιβάλ, είναι μια ανθρώπινη ιστορία για τα όνειρα μιας άλλης ζωής. Στον Βερίγγειο Πορθμό, σε ένα χωριό φαλαινοθήρων, ο 15χρονος Λέσκα ερωτεύεται ένα κορίτσι από το Ντιτρόιτ. Όταν βρίσκει την «αγαπημένη» του να συνομιλεί με κάποιον άλλο, θολωμένος από τη ζήλεια, ο Λέσκα ξεκινά μια αδιανόητη οδύσσεια. Στο συμβολικό σημείο όπου σμίγουν παρελθόν και μέλλον, αυτή η τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης απηχεί την ταραχή της νιότης και τον παλμό της πρώτης αγάπης.

Πριν την ταινία έναρξης προηγήθηκε ένα πρωτότυπο βίντεο, με σύνθημα «Σινεμά με κάθε τρόπο – Φεστιβάλ με κάθε τρόπο». Στο βίντεο έναρξης απευθύνουν χαιρετισμούς η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ενώ ευχές δίνουν οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, που μπορεί να μην τους βλέπετε καθημερινά λόγω της κατάστασης, αλλά είναι δίπλα σας και φροντίζουν για κάθε στιγμή της online διοργάνωσης.

Δείτε τους χαιρετισμούς και τις ευχές για το 61ο Φεστιβάλ στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Επίσης στην έναρξη του Φεστιβάλ προβλήθηκε ένα ακόμα βίντεο, στο οποίο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δημήτρης Φραγκάκης, γενικός γραμματέας του ΕΟΤ. Δείτε το βίντεο:
Leave a comment