Ένα χρόνο μετά το θρίαμβο του Βασίλη Κεκάτου στο Φεστιβάλ των Καννών όπου απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα για την μικρού μήκους ταινία του “Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς”, άλλη μια ελληνική μικρού μήκους ταινία ανακοινώνεται στο διαγωνστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Πρόκειται για το «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου. Δείτε το τρέιλερ:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

“Η ελληνική ταινία μικρού μήκους ξανά στις Κάννες!

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους του 73ου Φεστιβάλ των Καννών, ανάμεσά τους είναι και το «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου.
Πέρυσι, ο Βασίλης Κεκάτος πήγε στις Κάννες και βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα για το έργο του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Η Εύη Καλογηροπούλου δεν θα έχει την ευκαιρία να ζήσει τη χαρά του ίδιου ταξιδιού –οι Κάννες φέτος δεν θα ’χουν επισκέπτες, ούτε προβολές, λόγω των γνωστών υγειονομικών συνθηκών. Το «εικονικό» ταξίδι της Ελληνίδας σκηνοθέτιδος, όμως, είναι ένα πραγματικό γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Η Εύη Καλογηροπούλου είναι σκηνοθέτις αλλά και εικαστική καλλιτέχνις. Φαίνεται αυτό στο «Motorway 65», στον τρόπο που τοποθετεί την αποσπασματική δράση στο κινηματογραφικό κάδρο. Σκηνικό της είναι η άκρη της πόλης, το αστικό βιομηχανικό τοπίο σε περιοχές του Ασπρόπυργου όπου ζουν μετανάστες ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες Πόντιοι από τη Ρωσία. Το «Μotorway 65» φαντάζει σαν αλληλουχία μικρών εκρήξεων ζωής παραπλεύρως του μεγάλου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Αθήνα.
Η ιστορία είναι για μια νεαρή εργάτρια στο εργοστάσιο πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ, που ετοιμάζεται για οριστικό λουκέτο. Η σχέση της ηρωιδας με τον αδελφό της, αθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης, αφήνει να διαφανούν εντάσεις που έχουν ως αιτία τους τον ρατσισμό. Παράλληλα, η σχέση της με μια νεαρή κοπέλα, αφρικανικής καταγωγής, σταδιακά διοχετεύει όλο το ενεργειακό φορτίο της ταινίας σε μια άλλη εικόνα γύρω από το ξένο και το διαφορετικό, αλλάζοντας την προοπτική του δράματος ή της ηθογραφίας.
Στο «Motorway 65» εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Έλλη Τρίγγου, Αργύρης Πανταζάρας, Ξένια Ντάνια, Στάθης Παπαδόπουλος”.
Leave a comment