«Έφυγε» από τη ζωή ένας καταξιωμένος σπεσιαλίστας των ειδικών εφέ, Μιχάλης Σαμιώτης, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Από μικρός ο Μιχάλης Σαμιώτης γεννημένος σε μια οικογένεια κινηματογραφιστών, δουλεύοντας ως βοηθός στον πατέρα του τον Γιάννη, σαγηνεύτηκε από την μαγεία των εφέ και από το 1978 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα συνεχίζοντας έτσι την οικογενειακή παράδοση.

Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα σπέσιαλ εφέ της εκδήλωσης του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης το 2017 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ στο παρελθόν είχε βοηθήσει όποτε χρειάστηκε σε ανάλογες περιπτώσεις στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Είχε συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές θεατρικών σκηνών, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος «Ωνάση», το Ίδρυμα  «Μιχάλης Κακογιάννης», το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε αρχαία θέατρα, σε μουσικές σκηνές, σε πολλές διαφημιστικές παραγωγές, events, videoclips, συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 (τις φωτιές στην τελετή λήξης) και αλλού.

Μιχάλης Σαμιώτης

Είχε δουλέψει με όλους τους καταξιωμένους σκηνοθέτες του κινηματογράφου όπως ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Θόδωρος Μαραγκός, ο Νίκος Νικολαΐδης, ο Γιώργος Πανουσόπουλος, με νέους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Βασίλης Μαζωμένος,  ο Γιάννης Οικονομίδης, του θεάτρου όπως ο Κάρολος Κουν, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, της τηλεόρασης όπως ο Κώστας Κουτσομύτης, ο Μανούσος Μανουσάκης, ο Στράτος Μαρκίδης, αλλά και με σκηνοθέτες σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το «The Tempest» σε σκηνοθεσία Paul Mazursky το 1982, «Othello» του Franco Zeffirelli το 1986, «Pronto» (σκην. Jim McBride, 1997), Captain Corelli’s Mandolin” σε σκηνοθεσία του John Madden (2001), «O Jerusalem» (σκην. Elle Chouraqui, 2006), «Ο Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2009, «The Durrells in Corfu», σειρά του BBC (2015, 2016, 2017, σκην.  Steve Barron), «Αγόρι στη γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους (2016)  και στις περισσότερες  ταινίες που σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Του δόθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Τεχνικών Επιτεύξεων από το υπουργείο Πολιτισμού το 1995 για τα special effects του στην ταινία «Ο Κήπος του Θεού», του πρόσφατα χαμένου, Τάκη Σπυριδάκη.

Aκόμη, η Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου του έδωσε το Βραβείο «ΙΡΙΣ» το 2016 για τα special effects στην ταινία «Τετάρτη 04:45» που σκηνοθέτησε ο Αλέξης Αλεξίου.
Leave a comment