Τρία χρόνια μετά το τέλος της ιστορίας του Jon Snow και της Daenerys Targaryen στο Game of Thrones, το HBO φέρνει επιτέλους ξανά το Westeros στις οθόνες μας με το House of the Dragon.

Δέκα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το εναρκτήριο επεισόδιο με τίτλο “The Heirs of the Dragon” που ήταν απλά θεαματικό.

Η σειρά διαδραματίζεται 172 χρόνια πριν από τη γέννηση της Καλίσι και αφηγείται την ιστορία των προγόνων της. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του George R. R. Martin Fire & Blood, θα εξερευνήσει την αιματοβαμμένη ιστορία των Targaryen, εξιστορεί την πτώση της δυναστείας τους αν και μετά από όσα διαδραματίστηκαν στο 1ο επεισόδιο μάς προκαλεί εντύπωση πώς χρειάστηκαν τόσα πολλά χρόνια για την επερχόμενη “διάλυση”.

Ένα γεμάτο και απολαυστικό επεισόδιο που είχε όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει και από την παραγωγή του GoT και που περιμέναμε να δούμε.  Υποσχέσεις, προδοσίες στα κρυφά αλλά και σε κοινή θέα, τραμπουκίσμοι σαν άλλα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, τσακωμοί, ξύλο, δράκοι φυσικά, ένα μεγάλο όργιο, βαναυσους ιπποτικούς αγώνες, ένα τσεκούρι σε ενα πρόσωπο, μια καισαρική χωρίς αναισθητικό, διαρρέουσες πληγές, κομμένα άκρα και κομμένα όργανα, επίσης.

Ο κόσμος του George RR Martin επιστρέφει στις οθόνες μας και είναι τόσο μαγευτικός όσο και φρικιαστικός.

Στα του επεισοδίου λοιπόν είναι το 60ό έτοςτου βασιλιά Jaehaerys I στον Σιδερένιο Θρόνο. Αν και «Ο Γέρος Βασιλιάς» ή «Ο Συμφιλιωτής» όπως τον αποκαλούν μερικές φορές είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος μονάρχης που έχει δει ποτέ το Γουέστερος, υπάρχει ζήτημα στη διαδοχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και οι δύο γιοι του βασιλιά είναι νεκροί και υπάρχουν ούτε λίγο ούτε πολύ 14 άτομα που ισχυρίζονται ότι μπορούν να είναι οι κληρονόμοι του. Στον “τελικό” του διαγωνισμού όμως τελικά προκρίνονται ο γιος του τέταρτου γιου του Jaehaerys, Viserys…

…και η Rhaenys, η κόρη του τρίτου γιου του Jaehaerys.

Στο Μεγάλο Συμβούλιο του Χάρενχαλ, συγκεντρώνονται όλοι οι μεγάλοι άρχοντες του Γουέστερος και ψηφίζουν δημοκρατικά τον άντρα…

Στο πρώτο επεισόδιο μάς παρουσιάζονται οι χαρακτήρες σιγά σιγά αλλά το επίκεντρο πέφτει στη νεαρή πριγκίπισσα Rhaenyra (την οποία υποδύεται η Milly Alcock), το μοναδικό παιδί του βασιλιά Viserys I (Paddy Considine). Η Rhaenyra είναι μια δυνατή, όμορφη, φιλόδοξη και θαρραλέα έφηβη και θα ήταν ιδανική κληρονόμος του στέματος αν δεν υπήρχε το στερεότυπο η παράδοση να απαιτεί έναν βασιλιά και όχι μια βασίλισσα στον Σιδερένιο Θρόνο (που να ήξεραν τι θα ακολουθήσει…). Σε αυτόν τον άκρως πατριαρχικό κόσμο, λοιπόν, οι γυναίκες είναι περισσότερο μηχανές αναπαραγωγής βρεφών και κληρονόμων, παρα άνθρωποι. Χαρακτηριστικότατη σκηνή όταν ο βασιλιάς πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην ζωή της βασίλισσας ή του πιθανά αρσενικού αγέννητου απογόνου του…

Φυσικά δε λείπει και ο κακός της παρέας, ο Daemon ο οποίος είναι αδερφός του βασιλιά Βισέρις και… αρχηγός τον ΜΑΤ!, της διαβόητης φρουράς της πόλης, δηλαδή. Ένας θερμοκέφαλος νεαρός που αρνείται να παίξει με τους κανόνες και αφήνει πολλές υποσχέσεις εκδίκησης όταν ο αδερφός του επιλέγει την κόρη του για κληρονόμο και όχι τον ίδιο (που είναι και άντρας). Για να μην είμαστε άδικοι όμως και μείνουμε μόνο στον χαρακτήρα “Daemon”, ο Ματ Σμιθ ήταν εξαιρετικός σε αυτο το ρόλο.

Όπως προδίδει και ο τίτλος της σειράς, οι δράκοι θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα και είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι στο Game of Thrones.

Στην σειρά πρωταγωνιστούν οι Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Paddy Considine, Steve Toussaint, Eve Best, Fabien Frankel, Milly Alcock και Emily Carey.

Δημιουργοί της σειράς είναι οι Ryan Condal και Miguel Sapochnik. Ο Αμερικανός συγγραφέας έχει αναλάβει χρέη εκτελεστικού παραγωγού.

Για την ιστορία, ο Miguel Sapochnik έχει σκηνοθετήσει τα επεισόδια 1, 6 και 7. Ο Greg Yaitanes τα επεισόδια 2, 3 και 10, η Clare Kilner τα επεισόδια 4, 5 και 9 και η Geeta V. Patel το επεισόδιο 8.

Στα δικά μας, Διευθυντής Φωτογραφίας στο 1ο επεισόδιο ήταν ο γερμανός Fabian Wagner ο οποίος διετέλεσε ως DOP και σε 8 επεισόδια του Game Of Thrones και στο μοντάζ ο βρετανός Tim Porter o οποίος επίσεις έχει μοντάρει 13 επεισόδια του GOT. Εξαιρετική επιλογή η αξιοποίηση και των δύο για το πρώτο επεισόδιο αφού μας αφήνει μια οικεία αίσθηση, χωρίς όμως να στερείται πρωτοτυπίας.

Η χρήση στην αρχή και το τέλος του επεισοδίου του ιδιαίτερα αγαπημένου και αναγνωρίσιμου soundtrack των τιτλων αρχής του Game of Thrones,  σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και νοσταλγίας στους πιο φανατικούς οπαδούς της σειράς, όπως μαρτυρούν οι σχετικές αναρτήσεις που κατέκλυσαν τα social media!

Δείτε το τρέιλερ:

 
Leave a comment