Την Παρασκευή 14 Ιούνη  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ) στο κινηματοθέατρο Ίρις, με τίτλο: Ίριδα: τι παίζει με το αύριο; Η Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών συμμετείχε με εκπρόσωπο της , όπου διαβάστηκε η κοινή ανακοίνωση των σωματείων που συνυπέγραψαν  το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο  Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Τομέα – «Η Κλακέτα». Παρακάτω θα βρείτε την κοινή ανακοίνωση και τα βίντεο των ομιλητών από το ΣΕΗ , την ΕΣΔ και την ΣΕΟΤ Κλακέτα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το κινηματοθέατρο “Ίριδα” σε κίνδυνο.

Για άλλη μια φορά δυστυχώς πρέπει να κινητοποιηθούμε συλλογικά γιατί με τον νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας με τον οποίο καταργούνται οι Φοιτητικές Λέσχες, καθώς και με τα επενδυτικά πλάνα της νεοσύστατης «Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας» του ΕΚΠΑ, κινδυνεύει η “Ίριδα”.
Ένα εμβληματικό κινηματοθέατρο, που έχει χαρακτηριστεί αρχιτεκτονικό κόσμημα από το ΥΠΠΟ κινδυνεύει να κλείσει και να αλλάξει χρήση. Οι λεγόμενοι επενδυτές εποφθαλμιούν να αρπάξουν ένα τοπόσημο της Αθήνας και ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας μας, το οποίο  λειτούργησε από το 1930 σαν κινηματοθέατρο και από την δεκαετία του 1960, με ένα διάλειμμα την επταετία της χούντας, λειτούργησε σαν φοιτητική καλλιτεχνική κυψέλη.
Χιλιάδες καλλιτέχνες ξεπήδησαν μέσα από την Ίριδα, δημιουργοί του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής, των εκδόσεων, αλλά κυρίως χιλιάδες – χιλιάδων άνθρωποι, εραστές της Τέχνης,  που διαμορφώθηκαν μέσα από αυτόν τον χώρο φοιτητικής και δημόσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Σήμερα ο Π.Ο.Φ.Π.Α. και η Ίριδα αποτελούν μια μεγάλη εστία πολιτισμού στο εγκαταλελειμμένο, εξευγενισμένο και τουριστικοποιημένο κέντρο της Αθήνας.
Δεν πρέπει αφήσουμε την Ίριδα να κλείσει γιατί αποτελεί δεκαετίες τώρα μια πολιτιστική, καλλιτεχνική αντίσταση στην αλλοτρίωση.
Καλούμε τόσο τους φορείς  οπτικοακουστικού, καλλιτεχνικού χώρου, όσο και οργανισμούς, σωματεία , αλλά και όσους καλλιτέχνες συνδέθηκαν με αυτόν χώρο, και βέβαια τον Π.Ο.Φ.Π.Α, να συντονιστούμε όλοι μαζί προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, των επενδυτών και του υπουργείου “παιδείας”.
Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος
Σωματείο Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Τομέα – «Η Κλακέτα».

Μάνος Τσίζεκ από την Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών

Νίκος Καραγιώργης από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

 
Σάκης Μπάιμπος από το  Σωματείο Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Τομέα – «Η Κλακέτα»