Τα Βαλκάνια έχουν παράδοση σε σπουδαίες ταινίες και μας έχουν χαρίσει πολλές από αυτές, οι οποίες έφτασαν ως τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

Το “Honeyland”, έχοντας ήδη διακριθεί στο Sundance, σε Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ αλλά και πιο πρόσφατα από την Αμερικανική Ένωση Διευθυντών Φωτογραφίας, φαίνεται πως θα είναι αυτό που θα αποσπάσει το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ.

Όμως, ακόμα κι αν τα προγνωστικά διαψευστούν, το “Honeyland” έχει ήδη γράψει τη δική του ιστορία στα Όσκαρ καθώς πρόκειται για την πρώτη ταινία στην ιστορία του θεσμού που προτείνεται και στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ αλλά και σε εκείνη της Διεθνούς Ταινίας.

Το “Honeyland” είναι ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο σε ένα από τα εγκαταλειμμένα χωριά της Βόρειας Μακεδονίας και ακολουθεί την καθημερινότητα της Hatidze Muratova, μιας γυναίκας που ζει εκεί με την άρρωστη μητέρα της, σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή χωρίς ηλεκτρισμό και πόσιμο νερό, ακόμη και χωρίς δρόμους.

Η Hatidze Muratova συλλέγει μέλι από τα μελίσσια της – αφήνοντάς τους πάντα το μισό – που διατηρεί σε ημιάγρια κατάσταση και στα πιο απίθανα μέρη, όπως κουφάλες δέντρων και κατεβαίνει στα Σκόπια για να το πουλήσει.

Όταν μια νομαδική οικογένεια εμφανίζεται στο χωριό, αρχικά τους προσεγγίζει με πραγματικό ενδιαφέρον και διάθεση να μοιραστεί μαζί τους τις γνώσεις της στη μελισσοκομία.  Εκείνοι όμως αποφασίζουν να παραβλέψουν τον άγραφο κανόνα του “μισού – μισού” και τότε οι ισορροπίες διαταράσσονται και η ζωή δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.
Leave a comment