Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την Τρίτη 19 Μαΐου το διαδικτυακό 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 28 Μαΐου. Το πρώτο 24ωρο της διοργάνωσης, δόθηκαν 12.187 δωρεάν εισιτήρια, ενώ πραγματοποιήθηκαν 6.560 εγγραφές στην πλατφόρμα. Το Φεστιβάλ παρουσιάζει 210 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, πρωτότυπα αφιερώματα και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις.

Την Τρίτη το βράδυ, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό  και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, υποδέχθηκαν την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα σε μία online έναρξη που πραγματοποιήθηκε στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης.

 

«Καλησπέρα, καλωσορίσατε στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που για πρώτη φορά γίνεται online. Εκ μέρους του φεστιβάλ ευχαριστώ θερμά την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα για την υποστήριξη που προσφέρουν πάντα στο Φεστιβάλ μας. Ευχαριστώ επίσης όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι σε τόσο δύσκολες συνθήκες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την διεξαγωγή του Φεστιβάλ», σημείωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

 

Τον λόγο πήρε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό: «Κυρία υπουργέ, κύριε περιφερειάρχη, κύριε δήμαρχε, αγαπητοί φίλοι του ντοκιμαντέρ, η απόφαση να γίνει το φεστιβάλ online δεν ήταν εύκολη. Για εμάς φεστιβάλ είναι οι γεμάτες αίθουσες, τα ζωντανά Q&A, το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Όμως έπρεπε να τιμήσουμε τους σκηνοθέτες που μας εμπιστεύτηκαν τις ταινίες τους, τους θεατές που αγαπούν τα ντοκιμαντέρ και βέβαια τους εργαζόμενους που έπρεπε να δουλέψουν. Ελπίζουμε τις επόμενες δέκα μέρες να περάσετε όμορφα μέσα στον κόσμο του ντοκιμαντέρ και ευχόμαστε να είστε ασφαλής μέχρι να συναντηθούμε ξανά από κοντά στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη. Καλό Φεστιβάλ!».

 

Ο κ. Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ τονίζοντας πως «η Περιφέρεια είναι πάντα το στήριγμα του Φεστιβάλ» και έδωσε το λόγο στον κ. Τζιτζικώστα:

 

«Να σταθώ στην τελευταία σας κουβέντα κύριε Ανδρεαδάκη, και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και προσωπικά, ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Στηρίζοντας και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αλλά και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Είναι δύο κορυφαίοι θεσμοί με διεθνές κύρος και σπουδαίες διακρίσεις, που φωτίζουν την Θεσσαλονίκη, την Μακεδονία και ολόκληρη την Ελλάδα. Και σ’ αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες χρειαζόμαστε αναμφίβολα περισσότερο φως. Το φως που μόνο ο πολιτισμός και η τέχνη μπορούν να δώσουν. Γιατί ο πολιτισμός, και το ξέρετε καλά εσείς οι άνθρωποι του πολιτισμού, δουλεύετε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι πιο δυνατός από οποιονδήποτε ιό. Θέλω να σας συγχαρώ για την σπουδαία σας πρωτοβουλία να διοργανώσετε φέτος το πρώτο online Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Εύχομαι να είναι όμως μία και μόνη φορά που θα συμβεί αυτό. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Είναι πάρα πολλά και σημαντικά αυτά που καταφέρνουμε μέσα από την τεχνολογία. Η Περιφέρεια στήριξε τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη αυτό το διάστημα. Φέραμε τον κάθε γιατρό στο σπίτι με βιντεοκλήση για να μπορεί κάθε πολίτης να συνδεθεί και να συνομιλήσει με έναν γιατρό χωρίς να μετακινηθεί. Στηρίζουμε χιλιάδες συμπολίτες μας ψυχολογικά και κοινωνικά με τηλεφωνική γραμμή και εξειδικευμένες εκπομπές στο διαδίκτυο ψυχολόγων και ψυχιάτρων. Διοργανώσαμε μέχρι και διαδικτυακές συναυλίες σπουδαίων καλλιτεχνών για την ψυχαγωγία μέσα στο σπίτι. Και θα συνεχίσουμε φυσικά να αξιοποιούμε την τεχνολογία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Προσωπικά όμως δεν πιστεύω ότι τα πάντα πρέπει να αντικατασταθούν από την τεχνολογία. Η αίσθηση μιας πραγματικής συναυλίας, μιας θεατρικής παράστασης, μιας προβολής ταινίας ή ενός ντοκιμαντέρ είναι αναντικατάστατη. Είναι συναρπαστική, είναι μοναδική. Κλείνοντας λοιπόν εύχομαι του χρόνου να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί στην έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Και να παρακολουθήσουμε τα αγαπημένα μας ντοκιμαντέρ μέσα από τις αίθουσες. Φέτος ερχόμαστε κοντά μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Και μπορούν για πρώτη φορά, όχι μόνο οι επισκέπτες του φεστιβάλ, αλλά πολίτες από όλη την Ελλάδα να το παρακολουθήσουν. Του χρόνου, όμως, θα σας περιμένουμε όλους εδώ, στην κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλονίκη, για να το παρακολουθήσουμε μαζί από κοντά. Για μας ήταν, είναι και παραμένει ένας κορυφαίος θεσμός του τόπου μας, ένας κορυφαίος θεσμός της Ελλάδος. Καλή επιτυχία στην διοργάνωση, συγχαρητήρια σε όλους εσάς τους διοργανωτές αυτού του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ».

 

Ο κ. Ανδρεαδάκης, ευχαρίστησε στην συνέχεια τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, «για τις πολύτιμες συμβουλές και το κουράγιο που μας δώσατε αυτή την δύσκολη στιγμή».

 

Όπως ανέφερε ο κύριος Ζέρβας, «αυτές οι μέρες που περάσαμε ήταν πρωτόγνωρες. Θυμάμαι τα αγωνιώδη τηλεφωνήματα με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, για το τι θα μπορούσε να γίνει όταν ξέσπασε αυτός ο ιός και ήταν λίγες μέρες πριν από την κανονική ημερομηνία της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Όλες αυτές τις μέρες μείναμε πολύ σπίτι, είδαμε πολλές ταινίες, διαβάσαμε πολλά βιβλία, χρησιμοποιήσαμε πάρα πολύ το διαδίκτυο, οπότε λίγο πολύ αυτός ο τρόπος παρουσίασης που ξεκινάει σήμερα μας φαίνεται πιο οικείος, αλλά αν θέλετε από μένα και ίσως από πολλούς, μας φέρνει λίγο μακριά από την μαγεία των αιθουσών, του φωτός που σβήνει, της μεγάλης οθόνης και της επαφής με αγνώστους ανθρώπους στις αίθουσες του κινηματογράφου. Όλα αυτά μπορεί να μην τα έχουμε φέτος, αλλά προσδοκώ ότι θα τα έχουμε πολύ πλούσια από του χρόνου. Δεν λείπουν οι άνθρωποι, δεν λείπει η έμπνευση, λείπουν ίσως κάποια στοιχεία φέτος που του χρόνου θα τα έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό. Όλα αυτά που έγιναν τα προηγούμενα 22 χρόνια -με μεγάλη επιτυχία- ήταν μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, για την πόλη μας, που εκτός από την πόλη της γαστρονομίας, της φιλοξενίας, του κοσμοπολιτισμού είναι πλέον και η πόλη της τεχνολογίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι πιο δύσκολες περίοδοι γέννησαν και τα πιο όμορφα πράγματα. Άρα αυτό το πάντρεμα της παράδοσης, της έμπνευσης, της τέχνης, αλλά και της τεχνολογίας μας οδηγεί στο μέλλον. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και για την φετινή επιτυχία, μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες, αλλά και για το αύριο και για του χρόνου και όπως εγώ ως Δήμαρχος, όπως όλοι οι άλλοι συνεργάτες που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες, πίσω από τα γκισέ, πίσω από κάθε προσπάθεια, θα είμαστε κοντά σε όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται προς όφελος του ντοκιμαντέρ, των ταινιών, του πολιτισμού. Γιατί ο πολιτισμός, ο κινηματογράφος, το ντοκιμαντέρ έχουν ανοσία σε κάθε πρόβλημα και σε κάθε ιό. Πάντα θα τα καταφέρνουμε και εύχομαι πολύ και μεγάλη επιτυχία και στην φετινή διοργάνωση και σε κάθε προσπάθεια που θα γίνεται από όλους εσάς και όλους εμάς στο μέλλον».

 

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρεαδάκης, κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη να κηρύξει την έναρξη του online 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρεαδάκης «την ευχαριστώ όχι μόνο για την υλοποίηση του φεστιβάλ, αλλά και όλων των ενεργειών: Διαδικτυακά σεμινάρια, διαγωνισμούς, εκπαιδευτικά προγράμματα, στα περισσότερα από τα οποία συνεργάστηκαν και άλλοι φορείς. Το μάθημα που πήραμε σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι ότι στις δύσκολες στιγμές, όπλο μπορεί να γίνει η αλληλεγγύη και η υπομονή. Οι συνέργειες και η δημιουργία».

 

Παίρνοντας τον λόγο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι χαρούμενη που σήμερα βρισκόμαστε εδώ όλοι μαζί για να ξεκινήσει το πρώτο διαδικτυακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Είναι μια σημαντική στιγμή μέσα σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων, τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους δύο μήνες. Πράγματα και καταστάσεις που ουδέποτε τις είχαμε φανταστεί. Τις βλέπαμε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τις οποίες όμως κληθήκαμε να ζήσουμε και να αντιμετωπίσουμε. Θεωρώ πολύ σημαντικό που το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ γίνεται και δεν χάνεται η συνέχεια της 22ης χρονιάς, έστω και υπό αυτούς τους όρους. Λέω το έστω, όχι γιατί θέλω να μειώσω ή να υποτιμήσω την διαδικτυακή παρουσία του Φεστιβάλ, κάθε άλλο. Όλοι μας, όλοι οι παράγοντες, οι καλοί φίλοι, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι πάντοτε δίπλα σε οτιδήποτε πολιτιστικό αφορά την πόλη και το στηρίζουν με ιδιαίτερο σθένος και ιδιαίτερη επιμονή. Όλοι εμείς συμφωνούμε, ότι με τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να υποκατασταθεί ένα ζωντανό δρώμενο. Ένα θέατρο, μια παράσταση, μια κινηματογραφική ταινία, ένα ντοκιμαντέρ. Είναι εντελώς διαφορετική η αίσθηση και το συναίσθημα. Όμως μέσα στην περίοδο αυτή που διανύουμε ήταν και η μόνη λύση για να είμαστε συνεπείς καταρχήν απέναντι στους 210 δημιουργούς ντοκιμαντέρ που εμπιστεύτηκαν και φέτος το φεστιβάλ. Ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η πολύ μεγάλη αγωνία και του Ορέστη και της Ελίζ, όταν προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα με τον κορονοϊό, πριν ακόμα πέσει το οριστικό lockdown. Θυμάμαι ήμουν στην Ολυμπία και με πήρε ο Ορέστης μεταφέροντας μου και της Ελίζ την αγωνία, μα αν το κάνουμε και κάτι συμβεί, τι θα γίνει. Και αν το κάνουμε με έναν διαφορετικό τρόπο χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Εκεί λοιπόν σε αυτό το τηλεφώνημα, είπαμε πως όπως και να είναι, το φεστιβάλ πρέπει να γίνει και τα χρήματα θα τα βρούμε και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του οποιουδήποτε. Είτε των ξένων φίλων μας, των δημιουργών, των επισκεπτών του φεστιβάλ, των φανατικών φίλων του φεστιβάλ που κάθε χρόνο βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη ή ακόμα και των ίδιων των ανθρώπων, των δικών μας, των πολιτών της Θεσσαλονίκης, των φανατικών φίλων του φεστιβάλ από όλη την Ελλάδα που έρχονται να το παρακολουθήσουν. Ο δρόμος επομένως ήταν μονόδρομος. Χαίρομαι που είμαστε όλοι μαζί εδώ μαζί με τους δημιουργούς, μαζί με τους φίλους που θα παρακολουθήσουν όλες αυτές τις προβολές αυτές τις μέρες ακριβώς γιατί δεν διασπάμε τη συνέχεια μιας πρωτοβουλίας που είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός και επίσης δίνουμε την καλύτερη εγγύηση και παρακαταθήκη ότι του χρόνου η Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί και θέλει να υποδεχθεί όλους όσους θα συνεχίσουν να στηρίζουν με την δουλειά τους, με την πίστη τους και την αγάπη τους στο ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ. Είναι ίσως η πρώτη φορά που πολλά από αυτά ζούμε μέσα από το ντοκιμαντέρ, – μια ιδιαίτερη τέχνη που αναδεικνύει πολύ συγκεκριμένα αισθήματα και συναισθήματα – έχουμε αισθανθεί αυτές τις μέρες. Αισθανθήκαμε αυτά τα οποία μας λένε οι δημιουργοί, οι οποίοι έκαναν το έργο τους πριν από την πανδημία. Αυτό είναι αφενός μεν πρωτόγνωρο, αφετέρου μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλληλεγγύη, η συνέργεια, η δημιουργία, η τέχνη είναι αυτά που μετρούν στη ζωή μας, εννοείται μετά από την υγεία. Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία που η επιβίωση και η ευημερία η δική μας εξαρτάται τόσο πολύ από την επιβίωση και την ευημερία του διπλανού μας. Εάν δεν προσέξει ο διπλανός μας δεν είμαστε και εμείς ευτυχής. Εάν δεν προσέχουμε εμείς κάνουμε δυστυχή τον διπλανό μας. Εν τέλει μέσα από μια τέτοια πραγματικότητα την οποία βιώσαμε επιβεβαιώνουμε με τον καλύτερο τρόπο τα λόγια του Θουκυδίδη, ότι δεν μπορεί ποτέ να ευημερεί η μονάδα. Η μονάδα ευημερεί μόνο όταν ευημερεί το σύνολο. Θέλω να κρατήσω την φετινή εμπειρία την οποία η Ελλάδα διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που μας δίνει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σαν χώρα να είμαστε μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον πλανήτη και αυτό να μας το αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι. Ουδέν κακό αμιγές καλού. Δοκιμαστήκαμε, δοκιμάσαμε τις αντοχές μας, δοκιμάστηκε η κοινωνία και αυτό το οποίο προέκυψε ήταν η αλληλεγγύη και η ωριμότητα. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία τις επόμενες μέρες, καλές προβολές, καλές ακροάσεις. Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά και από καρδιάς τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα για την συστηματική στήριξη του, τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα γιατί πάντοτε είναι κοντά σε οτιδήποτε αφορά πρωτοβουλία του πολιτισμού ευρύτερα, όχι μόνο των φορέων του υπουργείου αλλά και του ευρύτερου κόσμου του πολιτισμού. Τον Ορέστη Ανδρεαδάκη και την Ελίζ Ζαλαντό και στο πρόσωπο τους όλους τους εργαζόμενους και όλους όσους εμπλέκονται στο Φεστιβάλ γιατί πραγματικά έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Τους δύο προηγούμενους μήνες το Φεστιβάλ έδειξε αυτό που πραγματικά μπορεί να κάνει και μπορεί να το κάνει και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό».

 

Στο τέλος ο κ. Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε τους υποστηρικτές και χορηγούς του θεσμού και ευχήθηκε καλό φεστιβάλ και καλές online προβολές.
Leave a comment