Γαλλίδες σκηνοθέτιδες, κινηματογραφίστριες, μέλη συνεργείου και γενικά στελέχη ταινιών έχουν κερδίσει έδαφος τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Σύμφωνα με το Variety o οργανισμός δήλωσε την Τρίτη ότι το 1/3 των γαλλικών κινηματογραφικών παραγωγών έλαβε επιδότηση για την πρόσληψη γυναικών σκηνοθέτιδων, κινηματογραφιστών, παραγωγών κλπ το 2020 και το 2021. Το ποσοστό αυξήθηκε από το 2019 όταν μόνο το 25% των έργων επωφελήθηκαν από την επιδότηση.

Δύο από τις ταινίες ήταν το «Titane» της Julia Ducournau και το «Happening» της Audrey Titane που κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών και τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε στις αρχές του 2019, είναι ένα μπόνους 15% που δίνεται σε παραγωγές που προσέλαβαν γυναίκες σε βασικούς ρόλους, όπως σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή και επικεφαλής παραγωγής. Αυτό το μπόνους διανέμεται επιπλέον των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι παραγωγοί.

Μεταξύ 2011 και 2020, ο αριθμός των γαλλικών ταινιών που σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες αυξήθηκε κατά 5,4% σε 59, ενώ ο αριθμός των ταινιών που σκηνοθέτησαν άνδρες μειώθηκε κατά 13%.

Μικρότεροι προυπολογισμοί απο τις γυναίκες

Το CNC είπε επίσης ότι οι γυναίκες σκηνοθέτες έτειναν να εργάζονται με μικρότερους προϋπολογισμούς (κατά μέσο όρο 2,5 εκατομμύρια δολάρια) από τους άνδρες συναδέλφους τους (4,3 εκατομμύρια δολάρια).

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Roselyne Bachelot-Narquin είπε ότι το πρόγραμμα πιθανότατα θα επεκταθεί και σε τηλεοπτικές παραγωγές στο μέλλον. Είπε επίσης ότι το CNC θα πραγματοποιήσει μια μελέτη για να εξετάσει την ισορροπία των φύλων στο οπτικοακουστικό περιεχόμενο που παράγεται στη Γαλλία.

Όσον αφορά τη βελτίωση της εκπροσώπησης των μειονοτήτων σε κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό περιεχόμενο, η Γαλλία δεν μπόρεσε να αποκαλύψει σκληρά στατιστικά στοιχεία ή να δημιουργήσει μια επιδότηση μπόνους όπως αυτή που ξεκίνησε για να ενθαρρύνει την ισότητα των φύλων, επειδή οι θετικές διακρίσεις λόγω εθνότητας κρίνονται αντισυνταγματικές. Αντίθετα, το 2007 δημιουργήθηκε ένα  ταμείο που ονομάζεται «Images de la diversity» για έργα «που συμβάλλουν στην αντιπροσώπευση της γαλλικής κοινωνίας τόσο ως διαφοροποιημένη όσο και ως ενωμένη», δήλωσε το CNC.

Ο Pap Ndiaye, ένας αξιοσέβαστος ιστορικός και διευθύνων σύμβουλος του Palais de la Porte Dorée, διορίστηκε να ηγηθεί του ταμείου και έχει αξιοποιηθεί για να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ποικιλομορφίας του περιεχομένου γαλλικής παραγωγής.

Άτομα με αναπηρία στον γαλλικό κινηματογράφο

Το CNC θα χορηγήσει επίσης 250.000 ευρώ (283.310 $) σε μια νέα πρωτοβουλία για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να εκπαιδευτούν σε ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές και να τους βοηθήσει να βρουν δουλειά σε τομείς όπως η παραγωγή, η διανομή και η έκθεση.

Σεξουαλική παρενόχληση

Εκτός από τα μέτρα του για την προώθηση της ένταξης και της ισότητας των φύλων, το CNC συνεργάστηκε επίσης με το org 50/50 Future για να ξεκινήσει υποχρεωτικά εργαστήρια για στελέχη της βιομηχανίας ταινιών, τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και στα γυρίσματα.

Από τον Ιανουάριο του 2021, οι παραγωγοί που εργάζονται σε ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, τεχνικές βιομηχανίες και βιντεοπαιχνίδια, πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εγγραφεί στην εκπαίδευση προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για επιδοτήσεις. Μέχρι στιγμής, 2.000 επαγγελματίες έχουν λάβει μέρος στο εργαστήριο και ο στόχος είναι να εκπαιδευτούν συνολικά 6.000 επαγγελματίες μέχρι το 2023.

Βέβαια όλα αυτά παρατηρούντε με καχυποψία απο τους επαγγελματιες του χώρου όσο ο πρόεδρος του CNC Dominique Boutonnat παραμένει στη θέση του παρά το γεγονός ότι ερευνάται για φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση.

H σύλληψη και η ανάκριση του Μπουτονά στις αρχιές του 2021 αφορά τη μήνυση που έκανε ο βαφτισιμιός του για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια διακοπών στην Ελλάδα. Η οργάνωση «50/50», που υποστηρίζει θύματα σεξουαλικής βίας και προασπίζει την ισότητα των φύλων στη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία, απαίτησε την παραίτηση του Μπουτονά από τη θέση του προέδρου του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου, ώστε η Δικαιοσύνη να προχωρήσει στο έργο της. Εξάλλου ο διορισμός του Μπουτονά τον Ιούλιο του 2019 είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, λόγω των προσωπικών σχέσεών του με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό «Variety», κατά τη θητεία του ο Μπουτονά προώθησε τις αλλαγές για να τεθούν κανόνες κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στη βιομηχανία του σινεμά και είχε εγκαινιάσει συνεργασία με την οργάνωση «50/50» για την ενημέρωση και την εξάλειψη φαινομένων βίας στην κινηματογραφική κοινότητα.

 
Leave a comment