Ο πολυβραβευμένος Έλληνας μοντερ και μόνιμος συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου, Γιώργος Μαυροψαρίδης, είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος στα βραβεία όσκαρ.

Από τη δεκαετία του ’80 ο Γιώργος Μαυροψαρίδης κόβει και ράβει στον ελληνικό κινηματογράφο με πάνο απο 100 ταινίες και έχει συνεργαστεί σχεδόν με το σύνολο των Ελλήνων σκηνοθετών, από το Σταύρο Τσιώλη μέχρι το Γιώργο Πανουσόπουλο και από τον Τάσο Μπουλμέτη μέχρι το Νίκο Γραμματικό, αλλά και τη νεότερη γενιά, την Αθηνά Τσαγγάρη, το Μιχάλη Κωνσταντάτο, τη Σοφία Εξάρχου και φυσικά τον Γιώργο Λάνθιμο.

Έχοντας δεκάδες βραβεία και υποψηφιοτητες σε φεστιβάλ ανα το κόσμο και μετά την πρώτη υποψηφιότητα σε όσκαρ για έλληνα μοντέρ με την Ευνοούμενη το 2019, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι ξανά υποψήφιος στον μεγαλύτερο διαγωνισμό του κινηματογράφου. Αυτή τη φορά με το Poor Τhings που συγκέντρωσε 10 υποψηφιότητες για όσκαρ.

Η timeline του Γιώργου Μαυροψαρίδη για τον Poor Things “αλιευμένη” απο το X της Avid

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι απόφοιτος του London Film School. Στην Ελλάδα έχει βραβευθεί για το μοντάζ των ταινιών μικρού μήκους «Κοινό-Στόχος» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1988) και «Half-Board Heaven» (Ionian Digital Film Festival 2013) καθώς και για τις μεγάλου μήκους «Σκιάχτρα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1984) και «Πολίτικη Κουζίνα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρατικό βραβείο Μοντάζ 2003). Επίσης έχει βραβευθεί με το βραβείο Μοντάζ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τις ταινίες «Κυνόδοντας» (2009) και «Ο Εχθρός μου» (2013). Όλες οι ταινίες τις οποίες έχει υπογράψει ως μοντέρ έχουν σημαντικές διακρίσεις και συμμετοχές στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ (Βενετίας, Καννών): «Μ’ Αγαπάς»«Hardcore», «Κινέττα», «Κυνόδοντας» και «Άλπεις».

Ο υποψήφιος για Oscar μοντάζ Γιώργος Μαυροψαρίδης, υποδύθηκε τον… μοντέρ (που κάνει τσακωτό με τσιγάρο ο Κατσάμπελας) στη Λούφα και Παραλλαγή το 1984.

Το trailer του Poor Things

 

Οι 4 συνυποψήφιοι μοντέρ του Γιώργου Μαυροψαρίδη είναι:

  1. Η Αμερικανίδα Jennifer Lame (Tenet  |  Dunkirk  |  Interstellar) με την ταινία Oppenheimer του Christopher Nolan 

2. Ο Γάλλος Laurent Sénéchal ( Sibyl  |  In Bed with Victoria  |  Age of Panic) για την ταινία Anatomy of a Fall της Justine Triet 

3. Ο Αμερικανός Kevin Tent (Downsizing  |  Nebraska  |  The Descendants) για την ταινία The Holdovers του Alexander Payne

4. και η 84χρονη Thelma Schoonmaker για το Killers of the Flower Moon του Martin Scorsese ( The Irishman  |  Silence  |  The Wolf of Wall Street)

H τελετή απονομής των 96ων βραβείων Οσκαρ έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου, με οικοδεσπότη, για ακόμα μία φορά, τον Τζίμι Κίμελ.
Leave a comment