Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος έχει να επιδείξει μία αξιοθαύμαστη παρουσία στα διεθνή φεστιβάλ μέσα από ένα κύμα που λίγο- πολύ το δημιούργησε. Είναι ο κινηματογράφος του weird wave, βασικός δημιουργός και εκπρόσωπος του οποίου αποτελεί ο Γιώργος Λάνθιμος.

Του Δημήτρη Μακαρέ

Τόσο πολύ επηρέασε που δημιούργησε και μιμητές εντός των τειχών. Ο Άγγελος Φραντζής είχε απασχολήσει με την δουλειά του δημιουργώντας ένα φίλμ που προσιδιαζε στο σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς.Η ταινία του ονομαζόταν Το όνειρο του σκύλου.

Σήμερα πραγματοποίησε ένα τερατώδες επίτευγμα στα πλαίσια του λαϊκού κινηματογράφου. Η Ευτυχία του ευτυχεί. Ο λαϊκός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια κινείται ανάμεσα σε κάτι αδιάφορες κομεντί ηθοποιών τηλεοπτικής αισθητικής και κωμωδίες γκριματσας και βωμολοχιων. Κι όμως η Ευτυχία είναι ένα χειροποίητο σινεμά υψηλής αισθητικής. Μία δραματική ταινία που περιγράφει την πολυκύμαντη ζωή της σημαντικότερης λαϊκής στιχουργού και ποιήτριας Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Μέσα σε δυόμισι ώρες περνάει μπροστά στα μάτια μας όλη η ιστορία της Ελλάδας που τέμνεται και χαρακωνει την ζωή της. Μία ζωή που της έδειξε το σκληρό της πρόσωπο. Ασυμβίβαστο πνεύμα, φύση επαναστατική υπερέβη όλες τις δυσκολίες που της έφραζαν τον δρόμο.

Ξεκινώντας απ’το ξερίζωμα της στην καταστροφή της Σμύρνης μέχρι τους τραγικούς θανάτους των μελών της οικογένειας της. Τα τραγούδια ήταν πάντα η γιατρειά. Το πάθος της για τον τζόγο η κατάρα κι η ελπίδα της. Να πέφτεις 7,να σηκώνεσαι 8. Αυτή την λαϊκή ποίηση εκτιμούσαν οι μεγαλύτεροι συνθέτες της γενιάς της. Αυτή την λαϊκή ποίηση έβαλε στα χείλη του ο κόσμος.

Οι ερμηνείες εξαιρετικές απ’τις δύο κυρίες που σήκωσαν στους ώμους τους τον ρόλο της. Κι οι δεύτεροι ρόλοι όμως εκπληκτικοί. Οι σύζυγοι της,η μάνα, ο gay ψυχογιος. Σκηνοθεσία και μοντάζ ισορροπημένα σε ένα σενάριο ευφυώς κατασκευασμένο.

Tips: Το τέλος του φίλμ, επιτομή συγκινητικής λιτότητας,η ουρανομηκης κραυγή της Καρυοφυλλιας Καραμπέτη που σου τρυπάει τα σωθικά. Όλα είναι ένα ψέμα Σαν λουλούδι κάποιο χέρι θα μας κόψει μιαν αυγή…. Μέχρι τότε όμως να έχουμε ζήσει,να έχουμε κλάψει,να έχουμε γελάσει,να έχουμε τραγουδήσει,να έχουμε ερωτευτεί…
Leave a comment