Το τμήμα Semiconductor της Sony ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε με επιτυχία την πρώτη στον κόσμο τεχνολογία αισθητήρων εικόνας δύο επιπέδων που παρέχει διπλάσια ικανότητα συλλογής πληροφορίας και φωτός.

Oι τυπικοί αισθητήρες δέχονται τις πληροφορίες και τοποθετούν τα pixel στο ίδιο υπόστρωμα. Στη νέα τεχνολογία η Sony θα διαχωρίσει την πληροφορία σε δύο διαφορετικά υποστρώματα. Το αποτέλεσμα είναι ένας αισθητήρας που διπλασιάζει το επίπεδο του σήματος κορεσμού και φυσικά την ικανότητα συλλογής φωτός πράγμα που βελτιώνει δραματικά το δυναμικό εύρος και μειώνει τον θόρυβο.

Για να καταλάβετε καλύτερα την νέα τεχνολογία δείτε στην παρακάτω τους τωρινούς αισθητήρες σε σύγκριση με την νέα τεχνολογία της Sony.

Οι τυπικοί  αισθητήρες CMOS χρησιμοποιούν μια δομή ενός τσιπ εικονοστοιχείων που αποτελείται από οπίσθια φωτιζόμενα εικονοστοιχεία που στοιβάζονται πάνω από ένα  τσιπ όπου σχηματίζονται τα κυκλώματα της επεξεργασίας του σήματος. Μέσα σε κάθε τσιπ oi φωτοδίοδοι που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικό σήμα και το pixel τρανζίστορ βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο ίδιο στρώμα.Η νέα αρχιτεκτονική της Sony  διαχωρίζει αυτό το επίπεδο σε δύο ξεχωριστά υποστρώματα που είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι διπλασιάζεται το σήμα σε σχέση με τους συμβατικούς αισθητήρες εικόνας πράγμα που διευρύνει το δυναμικό εύρος και τη συλλογή του φωτός.

“Τα pixel τρανζίστορ  εκτός από τις πύλες μεταφοράς (TRG), συμπεριλαμβανομένων των τρανζίστορ επαναφοράς (RST), επιλεγμένων τρανζίστορ (SEL) και τρανζίστορ ενισχυτή (AMP), καταλαμβάνουν ένα στρώμα χωρίς φωτοδίοδο και πλέον μπορούν να αυξηθούν σε μέγεθος.” λέει η Sony. «Αυξάνοντας το μέγεθος του τρανζίστορ ενισχυτή, η Sony πέτυχε να μειώσει σημαντικά τον θόρυβο στον οποίο είναι επιρρεπείς οι νυχτερινές εικόνες».

Το αποτέλεσμα για την εικόνα σε βίντεο και φωτογραφία σημαίνει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος (καλύτερη έκθεση σε φωτογραφίες με έντονο οπίσθιο φωτισμό ) και χαμηλότερο θόρυβο σε φωτογραφίες που λαμβάνονται σε σκοτεινές συνθήκες.

Η Sony σημειώνει πως αυτή η τεχνολογία θα συμβάλει στην εκτίναξη της ποιότητας της φωτογραφίας στα κινητά τηλέφωνα.

Εν ολίγοις, η ποιότητα της φωτογραφίας στα κινητά μας τηλέφωνα θα κάνει σύντομα ένα τεράστιο άλμα στην απόδοση χάρη σε αυτήν την ανακάλυψη.

Η Sony δεν διευκρινίζει πότε σκοπεύει να κατασκευάσει αυτούς τους αισθητήρες αλλά υπόσχεται πως η ποιότητα εικόνας σε μεγάλους και μικρούς αισθητήρες σύντομα θα αλλάξει επίπεδο.
Leave a comment