Ένα νέο δράμα-θρίλερ κατακτά τις καρδιές των θεατών στο Netflix, αλλά η πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από τη σειρά είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Το “Baby Reindeer”, γνωστό και ως “Μικρό Ταρανδάκι”, δεν είναι απλώς μια φανταστική δημιουργία του Richard Gadd, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος έζησε.

Στη σειρά, ο Gadd αναπαριστά μια εναλλακτική εκδοχή του εαυτού του, ως Ντόνι Νταν, αλλά η πραγματικότητα που εμπνεύστηκε το έργο είναι ακόμα πιο συναρπαστική και τρομακτική. Από το 2015, ο Gadd βρέθηκε να αντιμετωπίζει έναν εφιάλτη που ξεπερνούσε κάθε φαντασία.

Η σειρά ακολουθεί τον Donny σε μια καθοδική πορεία, καθώς συναντά μια μοναχική γυναίκα ονόματι Μάρθα (Jessica Gunning), η οποία μεταμορφώνεται από φίλη σε κυνηγό. Ο Ντόνι προσπαθεί να ξεφύγει από την εμμονή της Μάρθας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τις παρατεταμένες συνέπειες ενός τραύματος του παρελθόντος. Αυτό που δεν γνώριζαν όμως, είναι ότι ο Ρίτσαρντ Γκαντ ουσιαστικά περιγράφει τη ζωή του.

Μέσα σε διάστημα τριών μόλις ετών, η γυναίκα τού έστειλε περισσότερα από από 41.000 e-mails, φωνητικά μηνύματα συνολικής διάρκειας 350 ωρών, 744 tweets, 46 μηνύματα στο Facebook, 106 σελίδες επιστολών και αρκετά περίεργα δώρα, όπως το παιχνιδάκι με τον ταράνδο – εξού και ο τίτλος.

«Ήταν μία από τις πιο έντονες περιόδους, όταν άκουγα αυτά τα φωνητικά μηνύματα. Πήγαινα για ύπνο το βράδυ και τα λόγια της έκαναν να αναπηδούν τα βλέφαρά μου» δήλωσε ο Richard Gadd.

«Θυμάμαι να σκέφτομαι: “Θεέ μου, αν ποτέ μιλούσα γι’ αυτό στη σκηνή, θα πυροβολούσα τις λέξεις γύρω μου. Θα έβαζα τα φωνητικά μηνύματα σε μια μεγάλη κακοφωνία και θα τα πυροβολούσα”. Έτσι γεννήθηκε το έργο» είπε, προσθέτοντας πως η τραυματική αυτή εμπειρία που ζούσε θα μπορούσε να γίνει ένα καλό έργο.

Για τον Gadd, αυτή η πραγματικότητα ήταν μια διαρκής μάχη για επιβίωση. Όταν προσπάθησε να πάει στην αστυνομία, ανακάλυψε ότι οι νόμοι γύρω από την παρενόχληση και την κακοποίηση είναι – σύμφωνα με τα δικά του λόγια – «εντελώς ανόητοι». Παρά το γεγονός ότι η Μάρθα είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για παρόμοιες κατηγορίες, ο Γκαντ ενημερώθηκε ότι χρειαζόταν συγκεκριμένα στοιχεία για άμεσες απειλές, προκειμένου οι αρχές να λάβουν οποιαδήποτε δράση.

Ο 34χρονος Richard Gadd έχει ήδη ένα αρκετά αξιοζήλευτο βιογραφικό. Έχει ένα βραβείο κωμωδίας του Εδιμβούργου (για το Monkey See Monkey Do του 2016 ), ένα βραβείο Ολιβιέ (για τη σκηνική εκδοχή του Baby Reindeer), ενώ έγραψε τους τίτλους για την επιτυχία του Netflix, Sex Education και έπαιξε στο Πρόγραμμα του BBC “Two Against the Law” που προτάθηκε για Bafta.

Συνολικά, το “Baby Reindeer” δεν είναι απλώς μια σειρά, αλλά μια ανατριχιαστική ματιά στην ανθρώπινη ανθυγιεινότητα και τη δύναμη της τέχνης να μεταμορφώσει τον πόνο σε κάτι όμορφο.
Leave a comment