Mε την ανακοίνωση των νικητών των βραβείων του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, από τα τρία διαγωνιστικά του τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ και το Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους, ολοκληρώθηκε η φετινή διοργάνωση. Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας έλαβε η ταινία «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

ΝΑΝΤΑΒ ΛΑΠΙΝΤ, βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Πρόεδρος
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ, κριτικός θεάτρου
ΑΡΝΟ ΒΑΛΟΥΑ, ηθοποιός
ΝΤΙΑΝΑ ΕΛΜΠΟΜ, παραγωγός
ΑΛΕΞΙΣ ΖΟΥΝΚΟΖΑ, πρόεδρος του δικτύου Europa Film Festivals.

Bραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής η ταινία «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου. «Λένε ότι ενώ όλα είναι εύθραυστα και στιγμιαία και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε ένα δευτερόλεπτο, οι μητέρες και τα παιδιά είναι για πάντα. Είναι η βάση της ανθρώπινης εμπειρίας, της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι θα απογίνουν εκείνοι που δεν έχουν μητέρα; Εκείνοι των οποίων οι μητέρες αρνήθηκαν να γίνουν μητέρες τους; Που αρνήθηκαν να τα μεγαλώσουν ως παιδιά τους και συνεχίζουν να αρνούνται να τα γνωρίσουν; Πώς θα μάθουν να περπατούν και να μιλούν; Πώς θα χορέψουν και πώς θα κάνουν σεξ; Πώς θα αγαπήσουν και θα μισήσουν; Ίσως με αυτή την αγωνιώδη ελευθερία των αιωνίως αδίστακτων, για τους οποίους, όπως λέει και η ίδια η ταινία, «τα πάντα μπορούν να εξαφανιστούν σε μια στιγμή». Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου».

Το διεθνές βραβείο ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και το αγαλματίδιο είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. Οι κριτικές μας επιτροπές απονέμουν επίσης τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το ΒΡΑΒΕΙΟ της ΠΕΚΚ και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER.

Bραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών απονεμήθηκε στην ταινία 1976 της Μανουέλα Μαρτέλι

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Θέλαμε να επιβραβεύσουμε μια σκηνοθέτιδα που έχει διατυπώσει μια πραγματική κινηματογραφική πρόταση, υπογράφοντας μια όμορφη μελέτη χαρακτήρων και χτίζοντας έναν φιλόδοξο αισθητικό και αφηγηματικό χώρο. Παρασυρμένοι ιδιαίτερα από τις μουσικές επιλογές και τη δημιουργία της ταινίας μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που πραγματεύεται έξυπνα το ζήτημα του ολοκληρωτισμού, απονέμουμε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών στη Mανουέλα Μαρτέλι για την ταινία «1976».

Βραβείο Σεναρίου | Best Screenplay Award

JOYLAND, του Σαΐμ Σαντίκ | JOYLAND, by Saim Sadiq

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Το πρώτο βραβείο απονέμεται σε ένα δυνατό και συγκινητικό σενάριο βαθιά συντονισμένο με το πνεύμα της εποχής μας. Μέσα από την ιστορία μιας σύγχρονης πακιστανικής οικογένειας, βιώνουμε όλους τους λεπτούς και άλλοτε  όχι τόσο λεπτούς τρόπους με τους οποίους οι οικογενειακοί δεσμοί πνίγουν τα μέλη τους παγιδευοντας τα μέσα σε στερετυπικούς ρόλους φύλου και οδηγώντας τα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στον θάνατό τους. Η οικογένεια σκοτώνει την επιθυμία. Δεν υπάρχει διέξοδος. Ή δέχεσαι τις επιταγές της πατριαρχίας ή πεθαίνεις. Σε μια εποχή που τα όρια των φύλων αμφισβητούνται πιο ριζικά από ποτέ, αυτό το σενάριο βυθίζεται στα αγωνιώδη διλήμματα των καθημερινών ανθρώπων που εμποδίζονται συνεχώς και μοιραία να εξερευνήσουν τις αληθινές τους επιθυμίες και να βιώσουν μια ελεύθερη, χαρούμενη και περιπετειώδη ύπαρξη. Το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου απονέμεται στους Saim Sadiq και Maggie Briggs για το «Joyland».
Βραβείο Κοινού Fischer | Fischer Audience Award

ΤΟ ΜΠΛΕ ΚΑΦΤΑΝΙ, της Μαριάμ Τουζανί | THE BLUE CAFTAN, by Maryam Touzani

Με τα λόγια της Ανδριανής Αλεξοπούλου, Brand Manager Fischer & International Premium Brands:

«Και πάλι εδώ, στο γνώριμο και μαγευτικό αυτό χώρο του κινηματογράφου, συναντιόμαστε με τη μεγάλη οθόνη που τόσο αγαπάμε να μας ταξιδεύει με οδηγό την τέχνη, τη δημιουργία και την έμπνευση. Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, μετά από 10 μέρες ξεχωριστών προβολών, -που είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε από κοντά-, ρίχνει αυλαία σήμερα σε αυτό το μαγευτικό χώρο!

Η μπίρα Fischer, με τη σειρά της και στηρίζοντας, όπως πάντα την έβδομη τέχνη, μιας και είναι η πιο σινεφίλ μπίρα, βρισκόταν και φέτος παρούσα στην διοργάνωση του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας. Μέσα από τα Βραβεία Κοινού, η Fischer έδωσε φωνή στις επιλογές των σινεφίλ, επιβραβεύοντας τις ταινίες, αλλά και τους δημιουργούς που «άγγιξαν» το κοινό.

Κλείνοντας και πριν περάσουμε στα αποτελέσματα των ψήφων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας! Μία διοργάνωση για την οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Φεστιβάλ που επιμελήθηκε τα πάντα με απόλυτη επιτυχία και πολύ κινηματογράφο!

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ας πούμε όλοι ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες, που με τη κινηματογραφική τους ματιά μαγνήτισαν και κέρδισαν το ενδιαφέρον των θεατών! Σας ευχαριστούμε και ανανεώνουμε το κινηματογραφικό μας ραντεβού για του χρόνου!».

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) | Greek Film Critics Association Award

ΤΟ ΜΠΛΕ ΚΑΦΤΑΝΙ, της Μαριάμ Τουζανί | THE BLUE CAFTAN, by Maryam Touzani

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ:

«Η ΠΕΚΚ επιλέγει να δώσει το βραβείο σε μια ταινία, στην οποία η σκηνοθέτις, με ριζοσπαστική κριτική διάθεση, αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και παρουσιάζει εξαιρετικά τους έμφυλους διαχωρισμούς. Έτσι καθιστά για το ευρωπαϊκό κοινό την ταινία της αντίδοτο στον οριενταλισμό. Όλα τα παραπάνω τα επιτυγχάνει μέσα από τη σύγχρονη κινηματογραφική γλώσσα, το μοντάζ, την ευαισθησία του βλέμματος της κάμερας και τις υποβλητικές ερμηνείες».

 

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ
Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ απέσπασε η ταινία «Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία» της Λόρα Πόιτρας

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Μαγεμένοι από τη φωνή της αφηγήτριας, βυθιζόμαστε στην προσωπική ζωή μιας από τις πιο πρωτοποριακές φωτογράφους. Για τη συγκλονιστική απεικόνιση της ειλικρίνειας, τιμιότητας και ελπιδοφόρου μάχης ενάντια στον πιο ισχυρό αντίπαλο, καθώς και για την άψογη επεξεργασία ήχου, η Κριτική Επιτροπή απονέμει τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην ταινία «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία» της Λόρα Πόιτρας».

Ειδική Μνεία στην ταινία «Ενεχυροδανειστήριο» του Λούκας Κοβάλσκι

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για το βαθύτατα μαύρο χιούμορ του και το ειλικρινές πορτραίτο καθημερινών ανθρώπων που δείχνει πραγματική ενσυναίσθηση για τους συγκινητικούς χαρακτήρες του, η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στην ταινία «Ενεχυροδανειστήριο» του Λούκας Κοβάλσκι».

 

Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»
Leave a comment