Με ανακοίνωσή της ή Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών ανέδειξε τον Χάρη Ζαμπαρλούκο ως νικητή για το φετινό βραβείο της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (Greek Society of Cinematographers – GSC) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της, το Βραβείο GSC 2022 απονέμεται στον διευθυντή φωτογραφίας Χάρη Ζαμπαρλούκο BSC,GSC, για την κινηματογράφηση της ταινίας Belfast του Kenneth Branagh.

Το ΔΣ του GSC συγχαίρει τον Χάρη Ζαμπαρλούκο BSC,GSC για τη βράβευσή του, η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί σε τόπο και χρόνο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο Χάρης Ζαμπαρλούκος γεννημένος στην Κύπρο, πολίτης πλέον του πλανήτη σινεμά, κουβαλάει το ελληνικό φως και το χρησιμοποιεί για να φωτίσει κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες του Χόλιγουντ. Η ξεχωριστή του ματιά τον καθιέρωσε ως έναν από τους καλύτερους διευθυντές φωτογραφίας των ημερών μας».

O Χάρης Ζαμπαρλούκος πήγε στο Λονδίνο έχοντας το όνειρο να σπουδάσει ζωγραφική, τελικά όμως τον κέρδισε ο κινηματογράφος. «Από την στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με τον κινηματογράφο, δεν άγγιξα μολύβι για να ζωγραφίσω. Με ενδιαφέρει ωστόσο ακόμη στη δουλειά μου περισσότερο η εικαστική πλευρά, από την τεχνική».

Σε ερώτηση για το αν τον αγγίζουν περισσότερο τα τοπία ή τα πρόσωπα, απάντησε πως τον συγκινεί η ανθρώπινη φύση: «Με εμπνέει η ματιά και το πνεύμα των ηθοποιών και αυτό θέλω να αναδείξω στις εικόνες μου. Φροντίζω να δημιουργώ την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο γύρισμα, ώστε να νιώθουν άνετα οι ηθοποιοί, να μπορούν να εκφραστούν και αυτό να καθρεφτίζεται στο αποτέλεσμα».
Leave a comment