Το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τελείωσε και ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το 44ο.  Ήταν ένα διαφορετικό φεστιβάλ, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν επιβληθεί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, που πολλοί φέτος παρακολούθησαν online, μέσα από την πλατφόρμα που στήθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό.

Έτσι κι εμείς που, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν μπορούσαμε να είμαστε εκεί, είδαμε online τις ταινίες και σας παρουσιάζουμε εκείνες που ξεχωρίσαμε, είτε πήραν κάποιο βραβείο, είτε όχι.  Τα βραβεία του Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά.

 

“Dakar” του Στέλιου Μωραϊτίδη

Η μέρα των γενεθλίων του είναι η μέρα που ο Σταύρος επιλέγει να είναι η πιο μοναχική. Οδηγεί άσκοπα με μόνη του συντροφιά την ίδια του τη φωνή, που έρχεται από το μακρινό 1978, και τις αναμνήσεις του.

Μια ταινία για τη μοναξιά και τα ματαιωμένα όνειρα.  Ένας άντρας σε ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να αποδράσει ούτε από τη ζωή του όπως είναι σήμερα, ούτε από τις αναμνήσεις που τον βασανίζουν.  Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί με έξυπνο τρόπο τα κλειστά πλάνα και το κάδρο 4:3 που εγκλωβίζουν ακόμα περισσότερο τον πρωταγωνιστή του.   Με δεξιοτεχνία τονίζονται επίσης οι αντιθέσεις στην ταινία.  Αυτά που περιγράφει για το τότε, σε σχέση με το σήμερα αλλά και η απόγνωση και μαχητικότητα που ακούμε στη φωνή του όταν υπόσχεται στην αγαπημένη του ότι θα γυρίσει πίσω για να είναι ξανά μαζί σε αντίθεση με το συμβιβασμό και την παραίτηση που βλέπουμε σήμερα στη στάση του και στη ζωή του.

Η ταινία απέσπασε εύφημο μνεία στο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

 

Σύνοψη: 1978. Τη μέρα των γενεθλίων του ο Σταύρος θα αρραβωνιαζόταν τη Ματούλα. Αντ’ αυτού έφυγε στο πρώτο του μπάρκο. 2020. Τη μέρα των γενεθλίων του ο Σταύρος περιπλανιέται στην πόλη μόνος. Είναι η μέρα που δε του αρέσει να μιλάει. Είναι η μέρα που του αρέσει να σκέφτεται πώς θα ήταν η ζωή του αν είχε πάρει άλλες αποφάσεις.

 

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία / Σενάριο / Μοντάζ: Στέλιος Μωραϊτίδης, Ερμηνευτές: Γιάννης Κοκιασμένος, Νίκος Ντάλλας, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πέτρος Γκορίτσας, Σκηνογράφία / Eνδυματολογία: Δανάη Ελευσινιώτη, Ήχος: Βασίλης Ηπειρώτης, Σχεδιασμός ήχου: Στέλιος Κουπετώρης, Παραγωγή: Στέλιος Μωραϊτίδης

 
Leave a comment