Η πρόσφατη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των βραβείων Σεζάρ – των γαλλικών Όσκαρ – οδήγησε σε θύελλα αντιδράσεων καθώς οι 12 υποψηφιότητες για την ταινία “Κατηγορώ” του Ρομάν Πολάνσκι εξόργισαν τις φεμινιστικές οργανώσεις.

Ο Ρομάν Πολάνσκι καταζητείται στις ΗΠΑ για βιασμό μιας 13χρονης, ενώ έφυγε από εκεί το 1978 και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία αφού παραδέχτηκε πως είχε σεξουαλικές επαφές με το 13χρονο κορίτσι.

Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις από τα μέλη των φεμινιστικών οργανώσεων, τις εκδηλώσεις για μποϋκοτάζ αλλά και μετά τη σφροδρή κριτική που δέχτηκαν από εκατοντάδες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς μέσω ανοιχτής επιστολής όπου καταγγέλουν δυσλειτουργία και αδιαφάνεια στην Ακαδημία Σεζάρ, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η απόφαση της παραίτησης ήταν ομόφωνη και έγινε με το σκεπτικό να τιμήσει εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες που έκαναν κινηματογράφο το 2019 και να διασφαλίσουν ότι το φεστιβάλ κινηματογράφου θα παραμείνει απλά ένα φεστιβάλ κινηματογράφου καθώς και ότι η πράξη τους αυτή θα επιτρέψει την πλήρη ανανέωση του συμβουλίου.

Η ταινία του Πολάνσκι αφηγείται την ιστορία του Γαλλοεβραίου αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους, που το 1890 κατηγορήθηκε άδικα ότι ήταν κατάσκοπος της Γερμανίας.
Leave a comment