Οι πρώτες ημέρες του νέου χρόνου δεν μας βρήκαν αντιμέτωπους με «new year’s resolutions», αλλά με τις επιλογές-αποφάσεις που προσφέρει το «Black Mirror: Bandersnatch», η πρώτη διαδραστική ταινία που φτιάχτηκε ποτέ και στριμάρει ήδη στο Netflix.

Ο θεατής αποφασίζει

Το 1984 ένας νεαρός προγραμματιστής αρχίζει να αμφιβάλλει για την πραγματικότητα, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια διαστρεβλωμένη εμπειρία στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα βιντεοπαιχνίδι με βάση ένα μυθιστόρημα φαντασίας. Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση του «Black Mirror: Bandersnatch», και όσο ο πρωταγωνιστής παλεύει να δώσει το παιχνίδι του στην κυκλοφορία, εμείς έχουμε στη διάθεσή μας δέκα δευτερόλεπτα για να αποφασίσουμε την έκβαση της ιστορίας.

Από τις επαγγελματικές του συνεργασίες μέχρι το αν θα διαπράξει φόνο ή όχι, η μοίρα του πρωταγωνιστή (και κατ’ επέκταση της ταινίας) εξαρτάται από την κάθε μας επιλογή στα πάμπολλα διλήμματα που εμφανίζονται στην οθόνη. Κάθε μας κλικ, λοιπόν, ανοίγει και διαφορετικό μονοπάτι στην ιστορία, το οποίο οδηγεί και σε διαφορετικό (;) τέλος.

Δαιδαλώδη μονοπάτια

Πώς φτιάχτηκαν, όμως, αυτά τα δαιδαλώδη μονοπάτια; Και πώς ένα ακόμα επεισόδιο -με τη μορφή ταινίας στην προκειμένη- του πάντα ανατρεπτικού «Black Mirror» εισήγαγε έναν νέο τρόπο κινηματογράφησης στη διαδικτυακή τηλεόραση; Τις απαντήσεις δίνουν οι δημιουργοί της πρώτης διαδραστικής περιπέτειας για ενήλικες που φτιάχτηκε ποτέ (ανάμεσά τους ο σεναριογράφος-δημιουργός του «Black Mirror» Τσάρλι Μπρούκερ, ο σκηνοθέτης του «Bandersnatch» Ντέιβιντ Σλέιντ, αλλά και ο μοντέρ-ήρωας Τόνι Κίρνς), ο οποίοι μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά πίσω από τις κάμερες του «Black Mirror: Bandersnatch» μέσα από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=XM0xWpBYlNM

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
Leave a comment