Το κοινωνικό δράµα “Η δουλειά της” του Νίκου Labôt, που ταξίδεψε σε πολλά κινηµατογραφικά φεστιβάλ και διακρίθηκε παίρνοντας, µεταξύ άλλων, το Βραβείο Γυναικείας Ερµηνείας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την πρωταγωνίστρια Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, είναι µία από τις δέκα υποψήφιες ταινίες για το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μια σηµαντική διάκριση για το φιλµ του πρωτοεµφανιζόµενου σκηνοθέτη που επικεντρώνεται στην προσωπική αφύπνιση µιας αναλφάβητης νοικοκυράς στη σύγχρονη Αθήνα.

Τη δεκάδα των ταινιών που διεκδικούν το ευρωπαϊκό LUX συµπληρώνουν ακόµη οι “Αόρατες” του Λ. Ζ. Πετίτ, εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία που επικεντρώνεται στις περιπέτειες των σύγχρονων άστεγων γυναικών στη χώρα, το βραβευµένο µε τον Χρυσό Αλέξανδρο της Θεσσαλονίκης “Ray and Liz” του φωτογράφου Ρ. Μπίλινγκτον, το “System Crasher” της Ν. Φίνκσαϊτ, το “Τhe Realm” του Ρ. Σορογκόγιεν για την πολιτική διαφθορά στην Ισπανία, δύο ταινίες από τη Βόρεια Μακεδονία, το “Honeyland” των Τ. Κοτέβσκα και Λ. Στεφάνοφ και το “God Exists, Her Name is Petrunya” της Τ. Στρουγκάρ Μιτέβσκα, το πολωνικό “Clergy” του Βόιτσεκ Σµαρζόφσκι, το “Cold Case” του Μαντς Μπρούγκερ και το ρωσικό “The Man Who Surprised Everyone” των Ν. Μερκούλοβα και Αλ. Τσουπόφ.

Στόχος του βραβείου που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να αναδείξει τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονοµικά προβλήµατα της πολυπολιτισµικής Ευρώπης.

honeyland

 

system-crasher

woman at war

Η τελική τριάδα θα ανακοινωθεί στις 23 Ιουλίου στη Ρώμη και ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 27 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο. Μέχρι τότε και για όλη την επόμενη χρονιά, οι τρεις υποψήφιες ταινίες θα προβληθούν σε όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης, ανεξαρτήτως διανομής και με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Leave a comment