Ο “Ουρανός” είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σπουδαίου Τάκη Κανελλόπουλου και σήμερα  συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Γυρίστηκε το 1962 και το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Μακεδονίας, όπου δύο νέα ζευγάρια χωρίζουν με την έναρξη του Ελληνοαλβανικού πολέμου. Οι δυο νέοι, μαζί με τον δάσκαλο, φεύγουν για το μέτωπο και πολεμούν πλάι πλάι ως το τέλος.

Η ταινία αποφεύγει τις “πατριωτικές κορώνες” και καταφέρνει μέσα από τη λιτή της αφήγηση να μας μεταφέρει τη φρίκη του πολέμου.  Η αφιέρωση στο τέλος της ταινίας μιλάει για τους “γνωστούς άγνωστους”, όλους εκείνους που ο πόλεμος άλλαξε για πάντα τις ζωές τους. Μέσα από την ατμοσφαιρική της φωτογραφία και τους αργούς ρυθμούς αφήγησης δημιουργεί αντιπολεμικό κλίμα καθώς συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχουν ήρωες και νικητές αλλά μόνο χαμένοι.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1962, ενώ ήταν η επίσημη επιλογή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ των Κανών.  Προβλήθηκε επίσης στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης αλλά στο Φεστιβάλ του Βερολίνου εκτός του διαγωνιστικού. Επιπλέον,  ο “Ουρανός” βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Νάπολης με το Ασημένιο βραβείο.

Ουρανός (1962)

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Τάκης Κανελλόπουλος.

Σενάριο: Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κιτσόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γρηγόρης Δανάλης, Τζοβάνι Βαριάνο.

Μουσική: Αργύρης Κουνάδης.

Παίζουν: Τάκης Εμμανουήλ, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Αιμιλία Πίττα, Ελένη Ζαφειρίου, Λάζος Τερζάς, Κώστας Καραγιώργης, Νίκος Τσαχιρίδης, Λαμπρινή Δημητριάδου, Χριστόφορος Μάλαμας, Σταύρος Τορνές.
Leave a comment