Το “Windowflicks Project” είναι ένα ιδιαίτερο και μοναδικό project που λαμβάνει χώρα στις γειτονιές όλης της πόλης.

Το project δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τους καλλιτέχνες και ενθαρρύνει τις δωρεές με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για να υποστηριχθούν οι ανεξάρτητοι κινηματογράφοι του Βερολίνου που απειλούνται από τον κορονοϊό.

Το project εμπνεύστηκε και υλοποιεί η αρχιτεκτονική εταιρεία και εταιρεία φωτισμού “Meta Grey” και όπως δηλώνουν η ιδέα τους ήταν να καταδείξουν ότι δεν χρειάζεται να εγκλωβιζόμαστε μπροστά στις ψηφιακές οθόνες μας αλλά να ανοίξουμε τα παράθυρά μας και να παρακολουθήσουμε κάτι μαζί με τους γείτονές μας”.  Με τον τρόπο αυτό, κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τον όρο “home cinema” και να ενώσουν τους κατοίκους της κάθε γειτονιάς σε μια κοινή δράση στην περίοδο του lockdown.

Έτσι, έγιναν δωρεάν προβολές σε τοίχους στις γειτονιές όλου του Βερολίνου και η διαδικασία για να συμμετέχει μια γειτονιά στο project είναι πολύ απλή.  Αρκεί να στείλουν ένα email στους διοργανωτές και να ζητήσουν να γίνει προβολή και στη δική τους γειτονιά.  Η μόνη προϋπόθεση είναι πως τα διαμερίσματα που θα συμμετέχουν και θα βλέπουν στον ίδιο κενό τοίχο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20.  Πριν τις προβολές η τοπική επιχείρηση Knalle Popcorn διανέμει δωρεάν ποπ κορν στους κατοίκους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο project έχει λάβει μέρος και ο Wim Wenders, ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της Γερμανίας αλλά και όλου του κόσμου, προσφέροντας την ταινία του Wings of Desire δωρεάν. Επιπλέον, παροτρύνει ο ίδιος τον κόσμο να κάνει δωρεές μέσω ενός βίντεο που προβάλλεται πριν από κάθε ταινία.

Το “Windowflicks Project” είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που σκέφονται να το επεκτείνουν για να υποστηρίξουν και άλλους καλλιτέχνες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, όπως τους μουσικούς.