Τα αγαπημένα μας σινεμά μάς χρειάζονται, με τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο.

Από τον  περασμένο Νοέμβρη το e-ΕΦΚΑ φάσκει και αντιφάσκει σχετικά με το μέλλον των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ.Η πρόσφατη ένσταση του όμως έδειξε ξεκάθαρα πλέον τις προθέσεις του αφού εναντιώνεται στην έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα  χαρακτήριζε  ως διατηρητέα τη χρήση κινηματογράφου – θεάτρου τόσο για το ΑΣΤΟΡ όσο και για το ΙΝΤΕΑΛ. Οι αιτιολογήσεις της  ένστασης συντάσσονται  με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να καταστήσουν  το κέντρο   της Αθήνας σε περιοχή αμιγώς τουριστικής αξιοποίησης, εκμηδενίζοντας τις εναπομείνασες κοιτίδες πολιτισμού από τον χάρτη, και προσβάλλουν κάθε άνθρωπο του πολιτισμού όταν προδιαγράφουν το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών λόγω της αύξησης των πλατφορμών περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Ζητάμε

– Να μην αλλάξει το καθεστώς χρήσης των κινηματογραφικών αιθουσών και να κριθούν διατηρητέες.

– Να υπάρξει εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών υπό όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

– Να υπάρξει στήριξη στις χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες, ιδιαιτέρως στη μονή κινηματογραφική αίθουσα που απειλείται με αφανισμό.

Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών
Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
Ένωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος
Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος
Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου & Κινηματογράφου
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
Σωματείο Εργαζομένων στον Θέαμα και Ακρόαμα

Την Κυριακή 2 Απριλίου, τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΙΡΙΔΑ ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, απευθύνοντας ένα κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της πόλης μας, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογραφικό πολιτισμό της χώρας μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας και της “Ίριδας”, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως το βράδυ μέσα αλλά και έξω από τους κινηματογράφους, στην πλατεία Κοραή και στην Ακαδημίας 55, όπου θα στηθούν οθόνες.
Leave a comment