Η ταινία «Broadway» του Χρήστου Μασσαλά κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Το ιστορικό φεστιβάλ στο λιμάνι της Ολλανδίας θα διεξαχθεί εφέτος σε πρώτη φάση διαδικτυακά, από 26 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου 2022, για διαπιστευμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου και δημοσιογράφους.

Το ελληνικό «Broadway», που θα διεκδικήσει στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ το μεγάλο βραβείο «Big Screen Award», αναφέρεται στις περιπέτειες μιας συμμορίας πορτοφολάδων και χορευτών σε μια σύγχρονη Αθήνα, πολύχρωμη αλλά και σκοτεινή.

Η ευρωπαϊκή πορεία του «Broadway» θα έχει και δεύτερο σταθμό εντός του τρέχοντος μηνός. Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Ρότερνταμ θα ακολουθήσει η γαλλική, στο φεστιβάλ Premiers Plans της Ανζέρ, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου.

Το «Broadway» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χρήστου Μασσαλά είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια και επιτυχημένη διαδρομή με τις μικρού μήκους ταινίες του και συμμετοχές σε πάνω από 200 διεθνή φεστιβάλ (ανάμεσά τους αυτά των Καννών και του Λοκάρνο). Η τελευταία ταινία του, το «Copa-Loca» (2017), ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου ενώ στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το «Broadway» χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κι αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Sundance Screenwriters Lab και του Atelier του φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για παραγωγή της Neda Film (ΕΛΛΑΔΑ), σε συμπαραγωγή με τη Blue Monday Productions (ΓΑΛΛΙΑ) και τις Digital Cube & Avanpost (ΡΟΥΜΑΝΙΑ).Ερμηνεύουν οι Έλσα Λεκάκου, Φοίβος Παπαδόπουλος, Στάθης Αποστόλου, Rafael Papad, Salim Talbi κ.ά

Οι συντελεστές της ταινίας

Σκηνοθέτης / Σεναριογράφος: Χρήστος Μασσαλάς  /  Παραγωγός: Αμάντα Λιβανού (Ελλάδα)  /  Συμπαραγωγοί: Bertrand Gore (Γαλλία), Cristian Nicolescu (Ρουμανία)  /  Συμπαραγωγός: Χρήστος Μασσαλάς  /  Συνθέτης: Gabriel Yared  /  Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός  /  Μοντάζ: Γιώργος Λαμπρινός  /  Σκηνογράφος: Άννα Γεωργιάδου  /  Ενδυματολόγος: Μάρλι Αλειφέρη  /  Χορογράφος: Chali Jennings  /  Ήχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Βάλια Τσέρου, Vincent Verdoux  /  Μακιγιέζ: Ιωάννα Λυγίζου  /  Κομμωτής: Χρόνης Τζίμος  /  Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Σεφερλή, Γιώργος Στεργίου  /  Eρμηνείες:  Έλσα Λεκάκου, Φοίβος Παπαδόπουλος, Στάθης Αποστόλου,  Rafael Papad, Salim Talbi, Χρήστος Πολίτης, Νίκος Αρβανίτης, Παντελής Δεντάκης, Αντώνης Κορωναίος  /  Ειδική Συμμετοχή: Ελένη Φουρέιρα, Λάκης Γαβαλάς,
Σε παραγωγή της Neda Film (ΕΛΛΑΔΑ), σε συμπαραγωγή με τη Blue Monday Productions (ΓΑΛΛΙΑ) και τις Digital Cube & Avanpost (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)
Με την υποστήριξη των: Eurimages, ΕΚΚ,  ΕΡΤ Α.Ε., Centre National de la Cinématographie, Paris Région, Onassis Culture, Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique (SACEM), Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).
Διεθνείς Πωλήσεις: Le Pacte
Leave a comment