Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο με θέμα τη μετανάστευση επιστρέφει για 5η χρονιά και καλεί κινηματογραφιστές απ’ όλον τον κόσμο να συμμετέχουν με τα έργα τους. Όλες οι υποβολές θα ληφθούν υπόψη και θα αξιολογηθούν στις κατηγορίες, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και διαδικτυακές ταινίες. Η υποβολή των συμμετοχών έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως και τις 21 Ιουνίου 2020.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης (GMFF) είναι μοναδικό στο είδος τους, καθώς είναι ο μόνος παγκόσμιος διαγωνισμός κινηματογράφου που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε έξι ηπείρους, ξεπερνώντας μόνο πέρσι τις 700 προβολές παγκοσμίως.. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκτακτης συνθήκης εξαιτίας του COVID-19, το φεστιβάλ θα προσφέρει διαδικτυακές προβολές, συζητήσεις, συνεντεύξεις με κινηματογραφιστές και ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, σε μια εποχή που απαιτεί φυσική απόσταση.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που δημιουργήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το 2016, εστιάζει στον ανοιχτό διάλογο γύρω από τη μετανάστευση, προσφέροντας μια ευρύτερη οπτική γύρω από το φαινόμενο.  Το φεστιβάλ καταφέρνει να ενώσει το σινεφίλ κοινό απ’ όλες τις μεριές του κόσμου μέσω της διαχρονικής πραγματικότητας της ανθρώπινης μετανάστευσης, η οποία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στον χώρο του κινηματογράφου, από την εποχή της εφεύρεσης του μέσου, σχεδόν δύο αιώνες πριν.

Το 2019, κατά τη διάρκεια της 4ης χρονιάς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου (GMFF), προβλήθηκαν ταινίες όλων των κατηγοριών σε 60.000 θεατές συνολικά. Από τις 607 ταινίες που υποβλήθηκαν στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ την περασμένη άνοιξη, 32 τελικά επελέγησαν και προβλήθηκαν από τις αποστολές του ΔΟΜ σε διάφορους χώρους σε σύνολο 108 χωρών. Άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έργα σε 24 γλώσσες – σε χώρους τέχνης, αμφιθέατρα, σινεμά, θέατρα, πρεσβείες, ακόμη και σε camps προσωρινής διαμονής στην έρημο, όπου οι μετανάστες παρακολούθησαν ταινίες σε αυτοσχέδιες οθόνες.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται κάθε χρόνο με μια την τελετή απονομής των βραβείων στις 18 Δεκεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.

Το 2020, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) σκοπεύει να μετατρέψει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (GMFF) και σε διαδικτυακό φεστιβάλ. Εκτός από τις ζωντανές προβολές των ταινιών, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης που έχει προκληθεί από την πανδημία COVID-19, ο ΔΟΜ θα φιλοξενήσει συζητήσεις πάνελ, εκδηλώσεις εικονικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολλά άλλα – τόσο σε ζωντανές εκδηλώσεις όσο και σε απευθείας συνδέσεις.

Όλες οι ταινίες που αποτυπώνουν τις διαφορετικές πτυχές και προκλήσεις της μετανάστευσης θεωρούνται έγκυρες συμμετοχές.

Οι νικητές θα επιλεγούν από μία ειδικά καταρτισμένη κριτική επιτροπή που αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου, ακαδημαϊκούς, διεθνούς φήμης ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης και κοινό απ’ όλον τον κόσμο.

Θα ληφθούν υπόψη μόνο οι ταινίες που υποβάλλονται μέσω της επίσημης πλατφόρμας του Φεστιβάλ, Film Freeway.

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για τις κατηγορίες υποβολής συμμετοχών: 

Κατηγορία Ταινιών Μεγάλου Μήκους:  Οποιοδήποτε είδος ταινίας –  feature, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια – με διάρκεια τουλάχιστον 41 λεπτά.

Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους: Οποιοδήποτε είδος ταινίας –  feature, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια – με διάρκεια τουλάχιστον 15- 40 λεπτά.

Κατηγορία Διαδικτυακές ταινίες: Ταινίες οποιουδήποτε είδους ή μήκους (μικρού και μεγάλου) που έχουν υποβληθεί από τους δημιουργούς τους για προβολή στο Διαδίκτυο. Ο IOM θα παρουσιάζει τις ταινίες στο διαδίκτυο διασφαλίζοντας ότι τα έργα είναι ασφαλή και ότι τα δικαιώματα παραμένουν στον δημιουργό.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Xuefei Sun, IOM HQ, Tel: +41 227 179 543, Email: [email protected]
Leave a comment