Απόψε Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, στις 22.30 από την ΕΤ2, προβάλλεται σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση το εξαιρετικό ντοκιματέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, “Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα”.

Το χωριό Μεσοχώρα καθώς και το πατρικό σπίτι του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Αχελώου, στην οροσειρά της Πίνδου. Η περιοχή, όμως, κατακλύζεται από την τεχνητή λίμνη που θα δημιουργηθεί με την εκτροπή του ποταμού. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, της οικογενειακής τραγωδίας του ίδιου του σκηνοθέτη, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών.

Η ταινία αυτή δεν είναι ένα ακόμη ντοκιμαντέρ σχετικό με το περιβάλλον καθώς από τα πρώτα λεπτά αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για πολλά περισσότερα. Πρόκειται για τη σχέση των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον, με την ιστορία και την παράδοσή τους. Αφορά όσους αρνούνται να ξεριζωθούν βίαια, όσους αφουγκράζονται τα στοιχεία της φύσης, όσους κουβαλάνε στο γενετικό τους κώδικα τις μνήμες των προγόνων τους. Αυτή η ταινία μας αφορά όλους.

 

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπαϊωάννου.

Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου.

Πρωτότυπη μουσική: Βαγγέλης Φάμπας.

Μίξη ήχου: Βασίλης Βασιλάκης.

Ηχοληψία: Νίκος Παλιατσούδης, Αντώνης Κυπραίος, Γιώργος Πετρουτσάς.

Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Διάρκεια: 79΄

Η εκτροπή του Αχελώου είναι ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή και τους κατοίκους της εδώ και πολλά χρόνια.  Ο σκηνοθέτης, έχει ασχοληθεί ξανά με το θέμα αυτό μέσα από τη συγκλονιστική μικρού μήκους ταινία του “Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου”, της οποίας πλάνα έχουν χρησιμοποιηθεί και στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και μπορείτε να δείτε ολόκληρη εδώ:

 
Leave a comment