H μεγάλη γιορτή του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επιστρέφει. Από την Τρίτη 24 Νοεμβρίου και για έξι μέρες η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest.

Το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest, πιστό στο ραντεβού του με τους δημιουργούς και το κοινό,  μας δίνει τη δυνατότητα,  για έξι ημέρες, να συμμετάσχουμε στον σχηματισμό ενός νέου αναδυόμενου ονείρου ενός καλύτερου κόσμου, μέσα από το ελεύθερο βλέμμα των δημιουργών ντοκιμαντέρ.

Στην προσπάθεια συμβολής και στήριξης της εγχώριας κινηματογραφίας το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest,  συγκεντρώνει  και προβάλλει ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ στηρίζοντας μεαυτόν τον τρόπο τους ανεξάρτητους δημιουργούς, οι οποίοι με όχημα την διεισδυτικήματιά τους ρίχνουν φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου.

Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών.

Σε περιόδους κρίσης, η τέχνη αποτελεί ανάγκη. Προσφέρει έμπνευση, ανάταση,διέξοδο. Αυτή τη χρονιά λόγω των έκτακτων συνθηκών, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά. Πληροφορίες για τις ταινίες που θαπροβληθούν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα.

Από το βράδυ της Τρίτης 24 Νοεμβρίου και καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι ταινίες, τα αφιερώματα και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ (masterclass, κινηματογραφικό εργαστήριο, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις) θα είναι διαθέσιμες στη  νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι χρήστες, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, και δημιουργώντας το προσωπικό τους προφίλ, θα μπορούν να συνδεθούν και να παρακολουθήσουν τις ταινίες που θα επιλέξουν καθώς και να ψηφίσουν την ταινία που θα ξεχωρίσουν για το Βραβείο Κοινού, που θα ανακοινωθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Κάθε ταινία θα συνοδεύεται από βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του σκηνοθέτη της ταινίας.

Εμπνευσμένοι καλλιτέχνες άλλα και νέοι δημιουργοί που αφιέρωσαν το έργο τους στις αισθητικές αναζητήσεις ενός κινηματογράφου ανήσυχου και διερευνητικού μας δίνουν την ευκαιρία για 6 ημέρες, να στοχαστούμε και να ονειρευτούμε μέσα από 80 ιστορίες ταινιών όπου ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τον τρόπο καταγραφής τους.

Tην επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 30 ταινίες-ντοκιμαντέρ.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας, πραγματοποιεί αφιέρωμα στο Σύγχρονο Tσέχικο Ντοκιμαντέρ. Μέσα από 5 ντοκιμαντέρ που αφυπνίζουν τη σκέψη και γίνονται η κινητήριος δύναμη ποικίλων θεματικών και αισθητικών αναζητήσεων θα ταξιδέψουμε από 24 έως 29 Νοεμβρίου στην Τσεχία.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «DocΕΡΤ» επιστρέφει! Σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση θα προβληθούν 5 νέες παραγωγές της ΕΡΤ. Ταινίες που προσκαλούν το κοινό να αφεθεί σε μια διαφορετική πραγματικότητα, μέσα από ένα οπτικοακουστικό τοπίο, το οποίο δημιουργείται μεταμορφώνεται και διαλύεται μπροστά στα μάτια των θεατών, παίρνουν μορφή μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα που δίνει το στίγμα του ανήσυχου σινεμά που μας ταξιδεύει.

Όπως κάθε χρόνο, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για νέους. Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν τη Νεανική Δημιουργία. Ιστορίες συνηθισμένες ή απίθανες, αστείες ή συγκινητικές, που αποκαλύπτουν την αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους, ζώα και αναμνήσεις ζωντανεύουν και μας καλούν σε μια φαντασιακή εμπειρία.  Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να προβληματιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο του ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτια των νέων, αλλά και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή τους στο χώρο τουκινηματογράφου.

Φέτος, το  Κινηματογραφικό Εργαστήριο«DocRocks!» θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, στο πλαίσιο της απομακρυσμένης διδασκαλίας. Με την καθοδήγηση καταξιωμένων δημιουργών του κινηματογραφικού χώρου, οι μαθητές συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και με όπλο τη φαντασία, τις κάμερες και τους υπολογιστές, μαθαίνουν τα βήματα για να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με τη διαφορετική, ανατρεπτική ματιά των νέων.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το masterclass με θέμα  «Ελληνικό ντοκιμαντέρ: οι σκέψεις της νέας γενιάς». Συντονιστής του masterclassο Αναπληρωτής Καθηγητής Σεναριογραφίας και Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννης Σκοπετέας. Στο masterclass συμμετέχουν  οι φοιτητές και  φοιτήτριες του μεταπτυχιακού προγράμματος, Έφη Σιαλευρή, Παναγιώτης Βεκρής, Κατερίνα Τζόβα και Βαγγέλης Μακροστέργιος.

Έκθεση με τίτλο «Η δύναμη της εικόνας» από το αρχείο του κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από ταινίες που μέσα τους ξεπροβάλλει ανάγλυφα η ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου.  Μια έκθεση που σκοπό έχει να κεντρίσει το συναίσθημα του κοινού.

Έκθεση με τίτλο «animated world»

Η έκθεση μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του animation μέσα από τις αφηγήσεις του animatοr Ιορδάνη Ανανιάδη. Μέσα από τη σχεδιοκίνηση, αυτόν το μοναδικό τρόπο έκφρασης, ο καλλιτέχνης με ιδία μέσα μας ταξιδεύει στο χώρο και τον χρόνο, χτίζοντας την ιστορία του τόσο λεπτεπίλεπτα και διαθέτοντας άπειρο κόπο και χρόνο για να φτάσει στο θαυμαστό αυτό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρουσίαση βιβλίου «Ιστορία του Κινηματογράφου» του Γιάννη Σολδάτου, μία ενδελεχής μελέτη του Ελληνικού Κινηματογράφου από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα

Παρουσίαση βιβλίου «Οι Όμηροι του Γκαίρλιτζ» ένα κομικ που γράφτηκε καισχεδιάστηκε  από τον Θανάση Πέτρου,έρχεται να ρίξει φως στις σκιές της σύγχρονης ιστορίας, μέσα από γλαφυρές αφηγήσεις που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

 

Αφιέρωμα στον Τσέχικο Κινηματογράφο 

  

Το  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest  σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού μας καλεί να παρακολουθήσουμε το Αφιέρωμα στο Τσέχικο Ντοκιμαντέρ και να γνωρίσουμε τους δημιουργούς της χώρας, μέσα από 5 ταινίες που υπόσχονται να μας συναρπάσουν και να γεμίσουν με φως τις σκιές της σύγχρονης πραγματικότητας.

Οι φετινές ταινίες τεκμηρίωσης σπάνε τα δεσμά που τους επιβάλλουν οι συνθήκες, οδηγώντας μας στο παράλληλο σύμπαν του ιδιότυπου, διττού παρελθόντος που συνοδεύει την Τσεχία από την εποχή της Τσεχοσλοβακίας.

Σε αυτό το μοναδικό κινηματογραφικό αφιέρωμα, που λαμβάνει χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας, θα ξετυλίξουμε το κουβάρι του χρόνου, ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο κόσμους, που έχουν αφήσει πια τα ανεξίτηλα αποτυπώματά τους στη χώρα, δημιουργώντας ένα σπάνιο πολιτιστικό κράμα.

Θα θέλαμε να ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού, κυρία Lucie Kuligova, η οποία με πολύ όρεξη και διάθεση έδωσε πνοή στο αφιέρωμα και μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε έναν κόσμο ομορφότερο, γοητευτικότερο, φωτισμένο με το απαύγασμα λεπτών ειδυλλιακών αποχρώσεων, συναισθημάτων και αισθήσεων.

 

Οι Ταινίες

  

King Skate του Šimon Šafránek

Η ιστορία της ανόδου του skateboarding στην Τσεχοσλοβακία κατά την περίοδο 1975 – 1989 και η πορεία προς αναζήτηση ελευθερίας από μια ασφυκτική, καταπιεστική κοινωνία. Βασισμένο σε πρωτοεμφανιζόμενο αρχειακό υλικό, περιγράφει τις απαρχές του skateboarding στη χώρα, καθώς και την ιδιαίτερη κουλτούρα που το πλαισίωσε.

 

Cooking History του Peter Kerekes

Ένα πορτραίτο στρατιωτικών μαγείρων απ’ όλη την Ευρώπη, που σέρβιραν σε στρατόπεδα και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των ευρωπαϊκών πολέμων του 20ου αιώνα. Η αμεσότητα των ανέκδοτων αυτών ιστοριών παρουσιάζει μια υποκειμενική άποψη των ιστορικών γεγονότων.

The Ark of lights and shadows του Jan Svatoš

Δύο εξερευνητές, οι Τζόνσονς, και η ξεχασμένη, αλλά αξιοθαύμαστη ιστορία τους, έρχεται στο φως. Επαναστάτες κινηματογραφιστές, με τα πρώτα τους φιλμ στην Αφρική, σε μία εποχή που το να κινηματογραφεί κανείς εκεί ήταν από μόνο του πιο επικίνδυνο από τα λιοντάρια και την ελονοσία.

 

Κ2 της Jana Počtová

Το να είσαι γυναίκα σε έναν ανδρικό κόσμο δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά η Κλάρα δεν παραιτείται από τα όνειρά της. Σκαρφάλωσε στην κορυφή του όρους Έβερεστ, και ο δεύτερός της στόχος ήταν το περίφημο K2. Μετα απο δύο αποτυχημενες προσπάθειες, θα επιχειρήσει να το ανέβει ξανά.

 

Grief της Andrea Culková

Η θλίψη για την κλιματική κατάσταση αυξάνεται, συγκρούεται με την άγνοια και καταλήγει ξανά σε εξέγερση. Ο “Θρήνος” ασχολείται με την κλιματική αλλαγή – όχι μέσα από στατιστικές και βαθμούς Κελσίου, αλλά μέσα από συναισθήματα.

 

 

*Όλες οι ταινίες  είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

 
Leave a comment