Στο πλευρό των παιδιών, των νέων και όλης της οικογένειας βρίσκεται καθημερινά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, από τις πρώτες μέρες των περιοριστικών μέτρων.
Δημιούργησε, σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο, το OIFF Online Cinema, μια online ανοιχτή κινηματογραφική αίθουσα με ελεύθερη πρόσβαση, όπου προβάλλει δωρεάν, σε αποκλειστικές προβολές, ποιοτικές ταινίες, σύγχρονες και κλασικές, ελληνικές και ξένες.
Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα, εξασφάλισε τις άδειες προβολής σε συμφωνία με Έλληνες και ξένους παραγωγούς, διανομείς και δημιουργούς, καθώς και με τους Οργανισμούς Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων των Ελλήνων Σκηνοθετών «Αθηνά» και των Ελλήνων Ηθοποιών «Διόνυσος».
Καθημερινά, υπήρξε ένας αγώνας δρόμου για να γίνονται συμφωνίες, για μετατροπές αρχείων, για μεταφράσεις και υποτιτλισμούς αλλά πάντα, στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα, το OIFF Online Cinema υποδεχόταν πανέτοιμο τους εκατοντάδες θεατές του.
Η διαδικτυακή αίθουσα απέκτησε σταδιακά χαρακτηριστικά φυσικής κινηματογραφικής αίθουσας, με τους θεατές να χαιρετούν τους υπόλοιπους, να δηλώνουν από πού παρακολουθούν (από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και από ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Βρυξέλλες και Κοπεγχάγη). Σχόλια για τις ταινίες, χιούμορ, συναίσθημα.
Από τις 19 Μαρτίου που άρχισαν οι προβολές, ως τη Δευτέρα 27/4 προβλήθηκαν σε διπλές προβολές 40 «προγράμματα»: 39 μεγάλου μήκους ταινίες και ένα «πακέτο» με 11 μικρού μήκους. Οι 5 ήταν ελληνικές, 1 ήταν από την Κύπρο (με ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν από όλες τις χώρες του κόσμου) και οι υπόλοιπες από 19 χώρες (με ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν στην Ελλάδα και την Κύπρο).
Το OIFF Online Cinema θα συνεχίσει τις προβολές μέχρι το τέλος των περιοριστικών μέτρων από τη νέα διεύθυνση http://www.facebook.com/nplano
Ετοιμάζει ήδη τις μεταφράσεις και τους υποτιτλισμούς αριστουργημάτων του παγκόσμιου κινηματογράφου τις οποίες θα προβάλει από ψηφιακές κόπιες high definition.
Την Τετάρτη 29/4 θα προβληθεί Ο βασιλιάς των μασκών, το αριστούργημα του κινέζικου κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία του μέντορα της “5ης γενιάς” των κινέζων κινηματογραφιστών Γου Τιαν Μινγκ.
Σύνοψη:
Ο Βασιλιάς των Μασκών είναι ένας ηλικιωμένος πλανόδιος καλλιτέχνης, δάσκαλος της τέχνης της Όπερας των Σιτσουάν στην πολύ γρήγορη αλλαγή μασκών ώστε να φαίνεται σαν μαγικό κόλπο. Ο μοναχογιός του πέθανε πριν από καιρό και θέλει να βρει έναν κληρονόμο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για την τέχνη του. Σύμφωνα με την παράδοση, η τέχνη δεν πρέπει να κληροδοτηθεί στον οποιοδήποτε αλλά στον απ’ ευθείας απόγονο και μόνο σε αγόρι, ποτέ σε κορίτσι. Ο Βασιλιάς των Μασκών ανακαλύπτει ένα χαριτωμένο αξιαγάπητο αγόρι που πωλείται και το παίρνει στο σπίτι του. Το αγόρι, που ονομάζεται Ντόγκι, και προσφέρει στον Βασιλιά των Μασκών μια απεριόριστη τρυφερότητα η οποία του είχε λείψει για καιρό. Όμως τότε ο Βασιλιάς διαπιστώνει ότι ο Ντόγκι είναι στην πραγματικότητα κορίτσι. Προσπαθεί να το διώξει. Η Ντόγκι, που δεν έχει κανένα να την φροντίσει τον ικετεύει να την αφήσει να μείνει μόνο και μόνο για να του μαγειρεύει και να καθαρίζει. Τελικά υποχωρεί και την προπονεί στα ακροβατικά που τα εκτελεί στον δρόμο μαζί του. Μια μέρα, η Ντόγκι ανακαλύπτει ένα νεαρό αγόρι που το είχαν απαγάγει γκάνγκστερς. Δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι γιος μιας πλούσιας οικογένειας. Το μόνο που σκέφτεται είναι ότι επιτέλους, ο ‘παππούς’ της, ο Βασιλιάς των Μασκών, μπορεί να έχει ένα αρσενικό κληρονόμο. Κι από κει ξεκινάει μια μεγάλη περιπέτεια…
ΠΡΟΣΕΧΩΣ:
– Δυο αριστουργήματα της κινηματογραφικής τέχνης, του Τσέχου “Μελιές”, Κάρελ Ζέμαν: Ο θαυμαστός κόσμος του Ιουλίου Βέρν & Οι θρύλοι του βαρόνου Μινχάουζεν.
– Ανίκι Μπόμπο, η πρώτη ταινία του κορυφαίου Πορτογάλου σκηνοθέτη Μανουέλ ντε Ολιβέιρα. Η ταινία πρόδρομος του ευρωπαϊκού νεορεαλισμού. Γυρίστηκε το 1942 ήταν εμπορική αποτυχία και 23 χρόνια αργότερα προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση του Φεστιβάλ των Κανών, ως “ταινία αποκάλυψη”! Στην Ελλάδα έχει προβληθεί μόνο μια φορά, πριν πέντε χρόνια στον Πύργο της Ηλείας, σε αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας κι εδώ θα είναι μόλις η 2η προβολή, 78 χρόνια μετά τη δημιουργία της!
– Το τραγούδι του γκρι περιστεριού, του Στανισλάς Μπαραμπάς, Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας και υποψήφιο για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες.