Το ROUTE-3 του Θανάση Νεοφώτιστου, σε πανελλαδική πρεμιέρα και το «ΧΑΜΑΜ» της Βαρβάρας Δούκα προβάλλονται, εκτός συναγωνισμού, στο Φεστιβάλ Δράμας

Το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μικρού Μήκους Δράμας παρουσιάζει σε πανελλαδική πρεμιέρα την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου «Διαδρομή-3». Η ταινία θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού αύριο Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ.

Ο πολυβραβευμένος Θανάσης Νεοφώτιστος («Προσευχή», «Λεωφόρος Πατησίων»), φέτος έρχεται και με άλλη ιδιότητα στο Φεστιβάλ, καθώς πλέον είναι ο head programmer στο νέο Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα του  Φεστιβάλ Δράμας!

Στο βαγόνι του τραμ στη Διαδρομή-3, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο, η μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα κερνάει τους επιβάτες φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει τη Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Όλους, εκτός από ένα ντροπαλό, πλην καυλωμένο, έφηβο με το όνομα Αμάρ.

 

Η ταινία έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Sarajevo City of Film Fund, σε παραγωγή του Obala Art Center, που διοργανώνει το Φεστιβάλ του Σαράγιεβο. Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις μικρού μήκους νέων ανερχόμενων σκηνοθετών από τα Βαλκάνια και αποφοίτων από το Sarajevo Talents. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο σκηνοθέτης, η σεναριογράφος και ο παραγωγός Δημήτρης Τσακαλέας. Με τη συνεργασία Βόσνιων συνεργατών και της Διευθύντριας Φωτογραφίας από τη Ρουμανία (Carmen Tofeni) δημιούργησαν, σε βοσνιακή γλώσσα, αυτή την ταινία μέσα σ’ ένα από τα ιστορικότερα τραμ του Σαράγιεβο, το Vienna’s Tram.

Φεστιβάλ:

44ο Φεστιβάλ του Τορόντο (Πάγκοσμια Πρεμιέρα)

42ο Clermont – Ferrand (Ευρωπαϊκή Πρεμιέρα)

και άλλες 20 διεθνείς συμμετοχές σε φεστιβάλ

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος Σενάριο: Μαρίνα Συμέου Παραγωγός: Δημήτρης Τσακαλέας Παραγωγή: Obala Art Center Συμπαραγωγοί: Imagina Pictures S.A., DNA Lab Διεύθυνση Φωτογραφίας: Carmen Tofeni Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος, Saša Peševski Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρήστος Σακελλαρίου, Studio Chelia Μίξη: Χρήστος Σακελλαρίου, Κώστας Χρυσόγελος (DNA Lab) Colour Correction: Πάνος Αγγελόπουλος Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Emina Kujundžić Μουσική: Κώστας Χαλιάσας Καστ: Enes Kozličić, Lazar Dragojević, Simonida Mandić

 

 

 

    Το «ΧΑΜΑΜ» της Βαρβάρας Δούκα, εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Δράμας

 

Την πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας της στο 43ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας πραγματοποιεί η επικεφαλής του Drama Pitching Lab σεναριογράφος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας Βαρβάρα Δούκα.

Η ταινία της «ΧΑΜΑΜ»  θα προβληθεί αύριο Παρασκευή 25/9  στις 22.30  στον κινηματογράφο ‘Ολύμπια’, εκτός συναγωνισμού (Eθνικο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, Special Selection).

Πρόκειται γία από τις λίγες ιστορικού περιεχομένου ταινίες μικρού μήκους που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα, με πλήθος ηθοποιών, και αναπαράστασή τεσσάρων ιστορικών περιόδων.Είναι σχεδόν αδύνατον σε 20 λεπτά, να χωρέσεις την ιστορία του ελληνικού κράτους, από την ίδρυση του σχεδόν, την εποχή του Οθωνα, ως την ημέρα του Πολυτεχνείου , στις 17 Νοέμβρη 1973.

Η μικρού μήκους ταινία της Βαρβάρας Δούκα, μας ταξιδεύει μέσα από την ιστορία ενός χαμένου πίνακα, στην ιστορία δύο οικογενειών που τους χωρίζει ίντριγκα, μυστικά, δολοπλοκίες, αλλά τους ενώνει ο έρωτας και τα δεινά που πέρασε αυτή η μικρή χώρα από συστάσεως της.

Οι Δερτιλήδες και οι Δελμούζοι, αξιωματούχοι της Αντιβασιλείας, διασχίζουν αυτοί και οι απόγονοι τους, διχασμούς, Κατοχή και Εμφυλίους, έρωτες, γεννήσεις, όνειρα και προσδοκίες, μέσα από τα μάτια ενός πίνακα, που όπως η ίδια η Ελλάδα, αγαπιέται, μισιέται, πετάγεται στα σκουπίδια ή μπαίνει στα σαλόνια.

Ενας νεαρός, ψυχοπαίδι την εποχή του Βενιζέλου στην πλούσια οικογένεια, αργότερα μαυραγορίτης στην Κατοχή, και μετά πατέρας ενός ‘επαναστατημένου’, ενάντια στη Δικτατορία, νέου, ίσως είναι ο μόνος που με εμμονή και ‘έως θανάτου’, ταυτίζεται με αυτόν τον πίνακα. Τον βρίσκει, τον αναζητά, τον διεκδικεί, αλλά όπως τα νιάτα μας και η ομορφιά, ένα μυστήριο της ζωής, και  αυτός, ένα άψυχο αντικείμενο, όλο διολισθαίνει ….

Όπως λέει και η σεναριογράφος και σκηνοθέτις:

«Τι θα γινόταν αν ένας πίνακας είχε μάτια και έβλεπε ; Τι θα γινόταν αν μία ταινία την βλέπαμε μέσα από τα μάτια ενός άψυχου πίνακα; Η μήπως τα αντικείμενα δεν είναι άψυχα; Είναι τόσο άψυχα όσο και η Ιστορία που προχωράει χωρίς να ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων; Η έχουν ένα φως, μια πατίνα από τη συναναστροφή τους με αυτούς; Μήπως όλα είναι μια αντανάκλαση αυτών που προβάλλουμε πάνω τους; Αλλά εξάλλου και η ζωή δεν είναι ένα τεράστιο μηχάνημα προβολής που κανείς δεν έχει δει τον χειριστή του;»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

ΣΕΝΑΡΙΟ- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΣΙΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

Σχεδιασμός Ηχου: Βάλια Τσέρου

Μιξη ήχου: Κώστας Βαρυμπομπιώτης

Μοντάζ:  Δημήρης Νάκος

Παραγωγή: Soul Productions/ Ιωάννα Σουλτάνη

Συμπαραγωγοί: Πάνος Μπίσδας , Ιωάννης Κυνηγόπουλος , Κατερίνα Παπουτσή

ΠΑΙΖΟΥΝ : Ζαχαρίας Ρόχας, Φαίη Ξυλά, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Πετρόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νάνσυ Μπούκλη, Ντίνα Αβαγιανού, Αγγελική Μιχαλοπούλου,  Βαγγέλης Παπαδάκης, Περικλής Μοσχολιδάκης, Νίκος Αβραμάκης, Ρομάνα Λόμπατς, Λένα Αργύρη,  Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Κωνσταντίνος Γκιουρνάς, Δημήτρης Μαζιώτης, Χριστίνα Πλατανιώτη, Γεράσιμος Καππάτος, Κώστας Αθανασίου, Αντώνης Λαδάς, και ο μικρός Βασίλης Χαρέλας.

Σοφία Ιωαννίδου

 

 

Περισσότερες πληροφορίες:

[email protected] (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας)

Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575

Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309

 




Leave a comment