Σαν σήμερα, 4 Απριλίου, γεννήθηκε ο σπουδαίος Αντρέι Ταρκόφσκι, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες,  που οι ταινίες του αποτελούν σημείο αναφοράς στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο.

Αν και ο ίδιος αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό “ποιητικός κινηματογράφος”, ο Ταρκόφσκι είναι αναμφίβολα ο “ποιητής της εικόνας” και δεν είναι τυχαίο πως πατέρας του είναι ο σπουδαίος Ρώσος ποιητής Αρσένι Ταρκόφσκι.  Ο Αντρέι Ταρκόφσκι συμπεριέλαβε ποιήματα του πατέρα του στις ταινίες Καθρέφτης, Στάλκερ και Νοσταλγία, ενώ στη Νοσταλγία γίνεται και ευθεία αναφορά από την ηρωίδα, στο όνομα του Αρσένι Ταρκόφσκι.   Στα χνάρια του πατέρα του ο Αντρέι, δημιουργεί ποίηση, μόνο που η δική του ποίηση δεν αποτελείται από λέξεις αλλά από εικόνες…. Εικόνες που μας υποβάλλουν και μας οδηγούν στο ποιητικό σύμπαν του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1932 στην πόλη Ζαβράγιε της Ρωσίας.  Ο πατέρας του και η μητέρα του, η ηθοποιός Maria Ivanova Vishnyakova, χώρισαν όσο ήταν ακόμη μικρός.  Σπούδασε μουσική, ζωγραφική, γλυπτική και αραβικά. Το 1956 εισέρχεται στην περίφημη κινηματογραφική σχολή Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας και παρακολουθεί μαθήματα, με δάσκαλο τον σπουδαίο σκηνοθέτη Μιχαήλ Ρομ.

Η διεθνής αναγνώριση για τον Ταρκόφσκι έρχεται πολύ γρήγορα, από την πρώτη κιόλας μεγάλου μήκους ταινία του Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν, η οποία κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1962. Επτά χρόνια αργότερα η ταινία του, Αντρέι Ρουμπλιόφ, αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από το σοβιετικό καθεστώς και απαγορεύεται για δύο χρόνια λόγω του χριστιανικού της θέματος.

Ο Ταρκόφσκι φεύγει από τη Ρωσία και εγκαθίσταται στην Ιταλία.  Από τις σελίδες του ημερολογίου του «Μαρτυρολόγιο», το οποίο διατηρούσε από τη στιγμή που έφυγε από τη Ρωσία, διαβάζουμε: «Είμαι χαμένος. Δεν μπορώ να ζήσω στη Ρωσία, αλλά ούτε μακριά από αυτήν» και εκφράζει το παράπονό του ότι δεν του επέτρεψαν να υλοποιήσει όλες του τις ιδέες.

Άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι στις 29 Δεκεμβρίου 1986 λίγο μετά την πρεμιέρα της “Θυσίας”.

Μας άφησε, ως ακριβή κληρονομιά, 8 μόλις ταινίες μεγάλου μήκους και μπορείτε να παρακολουθήσετε τις 5 από αυτές στο επίσημο κανάλι της της ρώσικης εταιρίας παραγωγής Mosfilm στο YouTube σε υψηλή ευκρίνεια και με υπότιτλους.

Η Θυσία (με ελληνικούς υπότιτλους)

Στην έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας άνθρωπος ψάχνει τον τρόπο για να αποκαταστήσει την ειρήνη στον κόσμο, για να ανακαλύψει ότι πρέπει να δώσει και ανταλλάγματα. Ο Αλεξάντερ όταν πληροφορείται από την τηλεόραση την καταστροφή του κόσμου από πυρηνικό πόλεμο προσεύχεται στον Θεό να σώσει τον κόσμο με τίμημα να απαρνηθεί τις σχέσεις του με τους δικούς του και να παραμείνει σιωπηλός μέχρι το θάνατό του.

https://www.youtube.com/watch?v=AhiC9bcoriU&feature=emb_title

Σολάρις (Με αγγλικούς υπότιτλους, σε δύο μέρη)

Ο εξωηλιακός πλανήτης Σολάρις, ένας διαστημικός ωκεανός τυλιγμένος από σύννεφα, είναι στόχος επιστημονικής μελέτης των ανθρώπων της Γης που έχουν εγκαταστήσει έναν διαστημικό σταθμό χωρητικότητας 85 αστροναυτών σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Αν και αρχικά απλά τον παρακολουθούσαν, κάποτε διατύπωσαν την θεωρία, ότι ο πλανήτης αυτός μπορεί να είναι ένα νοήμον εξωγήινο ον τεράστιων διαστάσεων. Αποφασίζουν λοιπόν να τον ενεργοποιήσουν τρυπώντας τον με ακτίνες φωτός υψηλής ενέργειας. Ξαφνικά στον διαστημικό σταθμό αρχίζουν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα που συνοδεύονται από ανεξήγητες παραισθήσεις του πληρώματος του διαστημικού σταθμού, αναγκάζοντας την γήινη διεύθυνση του διαστημικού σταθμού να λάβει μέτρα για τον τερματισμό του διαστημικού προγράμματος.

 

Ο Καθρέπτης / The Μirror

Παρακολουθούμε έναν άντρα, γύρω στα σαράντα, ο οποίος καθώς πεθαίνει, θυμάται το παρελθόν του. Την παιδική του ηλικία, τη μητέρα του, τον πόλεμο, προσωπικές του στιγμές αλλά και πράγματα που αφηγούνται την ιστορία του ρωσικού έθνους.

 

Στάλκερ

Στο μακρινό μέλλον, σε μια μικρή περιοχή της Σοβιετικής Ένωσης που ονομάζεται Ζώνη, υπάρχει ένα μυστικό μέρος, Το Δωμάτιο, που λέγεται ότι εκπληρώνει τις ευχές όσων μπαίνουν σε αυτό. Η Ζώνη αποτελεί απαγορευμένη περιοχή και φρουρείται αυστηρά, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει κάποιους από το να προσπαθήσουν να διεισδύσουν εκεί. Αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν ένας συγγραφέας και ένας καθηγητής, οι οποίοι με την βοήθεια ενός άνδρα, του Στάλκερ, θα τα καταφέρουν και θα περιηγηθούν στο εσωτερικό της Ζώνης.

 

Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν (αγγλικοί υπότιτλοι)

Ο Ιβάν είναι ορφανός, αφού οι γονείς του και την αδερφή του σκοτώθηκαν από τα πυρά μιας επίθεσης των Γερμανών, ενώ ο Ιβάν έμεινε σώος επειδή κατά τύχη είχε κατεβεί μέσα στο πηγάδι για να παίξει. Ο Ιβάν διέφυγε και έφτασε στις θέσεις των Σοβιετικών Παρτιζάνων, όπου με στρατιωτική ακρίβεια επιμένει να δηλωθεί. Οι Ρώσοι όμως τον στέλνουν πίσω για να γλυτώσει και να πάει σχολείο μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Ο Ιβάν όμως το σκάει γρήγορα και επιστρέφει στο μέτωπο όπου και δηλώνεται εθελοντής. Στον πόλεμο ο Ιβάν αφοσιώνεται στην πολεμική τέχνη και ιδίως στην ανιχνευτική και την κατασκοπεία, ενώ παράλληλα είναι πολύ μορφωμένος και διαβάζει βιβλία όποτε βρίσκει χρόνο. Ο Γκριαζνόφ που τον αγαπάει σαν παιδί του, τον προορίζει για την στρατιωτική σχολή. Ο Ιβάν όμως αρνείται και για να μην τον ξαναστείλουν πίσω το ξανασκάει και πάει στους Παρτιζάνους για να πολεμήσει. Το κίνητρο του Ιβάν είναι η εκδίκηση για τον χαμό των δικών του. Έκτοτε χάνονται τα ίχνη του Ιβάν.




Leave a comment