Έρωτας στις μέρες του εγκλεισμού. Απόψε, Σάββατο 4 Απριλιου, το ΑΦΤΕΡΛΩΒ του Στέργιου Πάσχου στην ΕΡΤ2 στις 23.00.

Τη χημεία των δύο πρωταγωνιστών, που απολαύσαμε στη μικρή μήκους ταινία του Στέργιου Πάσχου “Ο Έλβις είναι νεκρός”, αποφάσισε να μεταφέρει ο σκηνοθέτης και στην πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία και όπως φαίνεται δεν διαψεύστηκε καθώς η ταινία ταξίδεψε σε πολλά φεστιβάλ αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

Είναι καλοκαίρι, η Αθήνα βράζει, αλλά ο τριαντάχρονος Νίκος δροσίζεται στα βόρεια προάστια, πίνοντας κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα. Η πισίνα δεν είναι δική του, αλλά του Σταύρου, που έχει ζητήσει από τον Νίκο να προσέχει το σπίτι και τη Λέιλα -τον σκύλο του- για το καλοκαίρι. Η ευκαιρία μοιάζει μοναδική στον άφραγκο μουσικό, που αποφασίζει να καλέσει εκεί την πρώην κοπέλα του, Σοφία, για ολιγοήμερες διακοπές στην πόλη.

Όταν όμως η ανυποψίαστη Σοφία καταφτάνει, οι διακοπές στον παράδεισο βγαίνουν εκτός τροχιάς. Ο Νίκος την κλειδώνει στο στούντιο του σπιτιού, αποφασισμένος να μην την αφήσει να φύγει, αν δεν μάθει τους λόγους για τους οποίους χώρισαν. Γιατί; Επειδή ακόμα δεν έχει καταλάβει. Κι αν δεν καταλάβει πώς θα την ξεπεράσει; Εγκεφαλικά. Γιατί ερωτικά την έχει ξεπεράσει. Φυσικά…

Το «Άφτερλωβ», μια αστεία, συγκινητική και καυστική μετα-ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων που αρνούνται να μεγαλώσουν, παρακολουθεί την προσπάθεια ενός ζευγαριού για επικοινωνία. Αποκλεισμένοι, έγκλειστοι και ανήμποροι να εξηγήσουν αυτό που τους συμβαίνει, οι δύο ήρωες ξεκινούν με αθωότητα, αμηχανία και γενναιότητα, ένα ταξίδι εξερεύνησης όλων εκείνων που τους ενώνουν αλλά και τους χωρίζουν. Κι ενώ η διαδρομή τους μοιάζει αρχικά σαν μια αθώα βόλτα στην εξοχή, σύντομα θα αισθανθούν χαμένοι σ’ ένα αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον…

Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος.
Σενάριο: Στέργιος Πάσχος, με τη συνεργασία των Χάρη Φραγκούλη και Ηρώς Μπέζου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Καπάτος.
Σκηνικά: Συμεών Νικολαΐδης.
Κοστούμια: Antonia Catsampas, Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου.
Ήχος: Ξενοφών Κοντόπουλος.
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά.
Μοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος.
Μουσική: Melentini.
Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Μπαλιώτης.
Παραγωγή: Φαίδρα Βόκαλη.
Συμπαραγωγή: Marni Films, Στέργιος Πάσχος, ΕΡΤ, Faliro House Productions, Two Thirty Five (2|35).

Παίζουν: Χάρης Φραγκούλης, Ηρώ Μπέζου.

Φεστιβάλ & Βραβεία

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης και Ειδική Μνεία στον Χάρη Φραγκούλη, στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Βραβείο Επιτροπής Νέων, Διαγωνιστικό Τμήμα Νέων Σκηνοθετών, στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Βραβείο Cineuropa της Επιτροπής Νέων, στο 33o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μονς.
Leave a comment