8-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
8Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αφιερώματα, επίσημοι προσκεκλημένοι, εκπαιδευτική ζώνη και διαδικτυακές προβολές!

 

Με 70 ταινίες από 36 χώρες, τρία αφιερώματα, πρωινή εκπαιδευτική ζώνη, επίσημους προσκεκλημένους αλλά και διαδικτυακές προβολές, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται από τις 8 έως τις 17 Απριλίου στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας!

 Συμμετέχουν οι πόλεις: Άργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Πάτρα, Ακράτα, Τρίπολη,  Δημητσάνα, Σπάρτη, Γύθειο, Αμαλιάδα, Φιλιατρά.

Η είσοδος στις προβολές του Φεστιβάλ είναι – όπως πάντα- ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης και με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.

 

 

 

Τα Αφιερώματα

  • «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής»: Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 10 ταινίες ντοκιμαντέρ, αρκετές εξ αυτών βραβευμένες στα φεστιβάλ του Κόσμου και με θέματα όπως η αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της, ο υποσιτισμός, οι Τέχνες, ο εθελοντισμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι εργασιακές συνθήκες, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Κονγκό, ο Καναδάς, η Κένυα, η Μπουργκίνα Φάσο και οι ΗΠΑ.
  • Αφιέρωμα στην Ισότητα: Το καθιερωμένο αφιέρωμα στην Ισότητα των δύο φύλων περιλαμβάνει φέτος 13 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, που θα αξιολογηθούν από Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Με την ισότητα των φύλων να παραμένει άγνωστη λέξη στα περισσότερα κράτη του κόσμου, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αναζητήσαμε και φέτος κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες συνθέτουν ένα διεθνές τοπίο κοινωνικών ανισοτήτων, στοχεύοντας να οδηγηθούμε σε προβληματισμό, δημιουργική σκέψη, και, ει δυνατόν, σε δυναμική διεκδίκηση.
    Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν η Natalie Halla, ο Robert Rombout, και η Καλλιόπη Λεγάκη.
  • Αφιέρωμα στη Natalie Halla: Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τιμά την πολυβραβευμένη Αυστριακή σκηνοθέτιδα, Natalie Halla, προβάλλοντας 5 ταινίες της. Παράλληλα η δημιουργός, που είναι και επίσημη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ, θα παραδώσει masterclass για τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο, και θα επισκεφθεί τα Μουσικά Σχολεία Άργους και Kαλαμάτας, όπου θα συνομιλήσει με τους μαθητές, με αφορμή το ντοκιμαντέρ της  “Ο Διάδοχος του Λιστ” (The Heir of Lizst).
Natalie Halla

 

Οι Διεθνείς και Εγχώριοι Προσκεκλημένοι

  • H Natalie Halla (Αυστρία) ανεξάρτητη παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις σε διάφορες βραβευμένες παραγωγές, με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά θέματα.
  • Ο Erik Knudsen (Ηνωμένο Βασίλειο) Καθηγητής Μεθοδολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο Robert Rombout (Ολλανδία), σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ για περισσότερα από 30 χρόνια, καταξιωμένος ομιλητής, συνιδρυτής και στέλεχος του προγράμματος DocNomads.
  • Ο Δρ.Ιάκωβος Παναγόπουλος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης (Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς -2019 και Allimonò -2020) και διδάσκων στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας.
  • Η Καλλιόπη Λεγάκη, σεναριογράφος και σκηνοθέτις στον χώρο του ντοκιμαντέρ και της μικρού μήκους ταινίας, με συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων.
Εκπαιδευτική ζωνη_kiss the ground

Εκπαιδευτική Ζώνη

Η καθιερωμένη εκπαιδευτική ζώνη επιστρέφει στις κινηματογραφικές και σχολικές αίθουσες από τις 9 έως τις 17 Απριλίου, με 19 νέα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ! Καθημερινά, από τις 09:00 έως τις 13:00 μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παρακολουθούν ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου που αντλούν τη θεματολογία τους από την Ιστορία, το Περιβάλλον, κοινωνικά ζητήματα κ.ά. Η πρωινή ζώνη  θα λειτουργεί αποκλειστικά για σχολεία και θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα αλλά και σε Πάτρα, Τρίπολη, Ακράτα, Αμαλιάδα, Άργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη και Φιλιατρά.

Οι Διαδικτυακές Προβολές
Μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην Οnline έκδοση του Φεστιβάλ πέρυσι, το 8o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου γίνεται υβριδικό και έρχεται και στις οθόνες σας! Είκοσι πέντε επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com από τις 08/04 στις 10:00, μέχρι τις 18/04 στις 24:00. Με μια απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα μας, μπορείτε να δείτε όσες ταινίες θέλετε δωρεάν! Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από την πρώτη ημέρα, έως και τη λήξη του Φεστιβάλ, ενώ ισχύει περιορισμένος αριθμός θεάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση, να βρίσκεστε εντός Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική αναπηρία, να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

Αφιέρωμα Αφρική – Revolution from Afar

Μείνετε συντονισμένοι, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται!

Για περισσότερα νέα σχετικά με το Φεστιβάλ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση facebook.com/peloponnisosdocfestival και στο Instagram, instagram.com/peldocfest

 

8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση:  Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμοι  Καλαμάτας, Ναυπλίου, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Ήλιδας

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου

Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα

 

Οικονομική Υποστήριξη:  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)

Αιγίδα: InterAction Art

 
Leave a comment