Με 5 πανελλήνιες πρεμιέρες ξεκινάει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου!
Με πέντε εκλεκτές ταινίες τεκμηρίωσης -όλες σε πανελλήνια πρώτη προβολή- κάνει πρεμιέρα αύριο, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Διαδίκτυο,μέσω της ιστοσελίδας του https://www.peloponnisosdocfestival.com.
Πρόκειται για τις ταινίες: Eating an Elephant (Ρωσία 2020), CHADDR – A River Between Us (Γερμανία 2020), The Journey of Javier Heraud (Περού, 2019), BEDU Beddna Naiesh (Ιταλία 2020) και το BASSIL’ORA (Ιταλία 2019) , που εντάσσεται στο Αφιέρωμα “Διεκδικώντας την Ελευθερία”.
Υπενθυμίζουμε ότι για να παρακολουθήσετε το online πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ακολουθείτε τα εξής βήματα:
1.Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας, https://www.peloponnisosdocfestival.com
2.Επιλέγετε Σύνδεση και Δημιουργία Νέου λογαριασμού
3.Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και επιλέγετε ΕΓΓΡΑΦΗ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας να πατήσετε επιβεβαίωση από το email σας!
Υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα, η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη από τις 00:00 και για 24 ώρες. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, επιτρέπονται μέχρι 200 θεάσεις, γι’ αυτό βιαστείτε!
Το πρόγραμμα της Παρασκευής 5/2
Eating an Elephant / Τρώγοντας έναν ελέφαντα
Director/σκηνοθέτης: Julia Saponova
Producer/Παραγωγός: Olesya Ovchinnikova, Igor Mishin, Dmitry Sergeev, Julia Saponova
Writer/ Σενάριο: Julia Saponova, Valeria Zadereeva
Duration/ Διάρκεια: 64‘
Country/year: Russia 2020/ Ρωσία 2020
Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Russian/Ρωσικά
Για να παίξουν στο Μέγαρο των Εθνών του ΟΗΕ στη Γενεύη, μία ομάδα πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών με Σύνδρομο Down πρέπει να πιεστούν ώστε να ξεπεράσουν τους φόβους, τους περιορισμούς μέχρι και τον εγωισμό τους για να δουλέψουν ως ομάδα.
CHADDR – A River Between Us / CHADDR – Ένας ποταμός ανάμεσά μας
Director/σκηνοθέτης: Minsu Park
Producer/Παραγωγός: Lena Karbe
Writer/ Σενάριο: Gregor Koppenburg
Duration/ Διάρκεια: 90’
Country/year: Germany 2020 /Γερμανία 2020
Greek Premiere: YES
Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Tibetan/ Θιβετιανά
Awards/Βραβεία: Best documentary @ Munich International Documentary Film Festival 2020
Tο CHADDR είναι ένα ντοκιμαντέρ για την δεκαεπτάχρονη Stanzin. Η πόλη όπου γεννήθηκε, στην καρδιά των Ιμαλαΐων στο Κασμίρ, υπόκειται μεγάλες αλλαγές: Η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογική πρόοδος αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα τις ζωές των ανθρώπων. Μέχρι πρόσφατα τα παιδιά έπρεπε κάθε χρόνο να διανύουν επικίνδυνα μονοπάτια στο βουνό για να πάνε από το χωριό τους στο σχολείο τους. Η Stanzin κάνει τέσσερις μέρες να φτάσει στο σχολείο της. Οι καιροί αλλάζουν και τα επικίνδυνα μονοπάτια στο βουνό θα μετατραπούν σε αυτοκινητόδρομο. Ο σκηνοθέτης Minsu Park ακολουθεί την Stanzin στην τελευταία της διαδρομή στο σχολείο, πριν αποφοιτήσει και φύγει οριστικά από την πόλη που γεννήθηκε.
The Journey of Javier Heraud/ To ταξίδι του Χαβιέρ Ερώ
Director/σκηνοθέτης: Javier Corcuera
Producer/Παραγωγός: Hugo Carmona, Sergio García Locatelli
Writer/ Σενάριο: Javier Corcuera
Duration/ Διάρκεια: 96’
Country/year: Περού 2019
Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Spanish
Awards/Βραβεία: Script development Award of the Ibermedia Program, Documentary Feature Award from the Ministry of Culture of Peru. It is a Hispanic-Peruvian co-production of Quechua Films Peru, La Mula Producciones and Tamboura Films.
Η Αριάνκα, απόγονος του ποιητή Χαβιέρ Ερώ, ανοίγει το μπαούλο των αναμνήσεων και ανακαλύπτει μια ιστορία να μας διηγηθεί: Ο αδελφός του προπάππου της, ποιητής και αντάρτης, δολοφονήθηκε σε ηλικία 21 ετών στη ζούγκλα του Περού το 1963. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Χαβιέρ Ερώ άφησε πίσω του ένα θεμελιώδες ποιητικό έργο για την περουβιανή ποίηση. Η Αριάνκα έχει την ίδια ηλικία που είχε ο ποιητής όταν πέθανε.
BEDU Beddna Naiesh
Director/σκηνοθέτης:Tekla Taidelli
Producer/Παραγωγός:
Writer/ Σενάριο: Tekla Taidelli
Duration/ Διάρκεια:57’
Country/year:Italy 2020
Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Arabic, English, Italian
Το «Bedu» είναι ένα μανιφέστο για το πώς παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από την ιστορία ενός γιου του Σινά, που με την απλή γλώσσα ενός νομά της ερήμου, γίνεται ο εκπρόσωπος της φυλής των Βεδουίνων του Νοτίου Σινά, δείχνοντάς μας την ιστορία των Βεδουίνων. Από τις μέρες του Πολέμου των Έξι Ημερών μέχρι την τουριστική ανάπτυξη και την Αραβική Άνοιξη, το πραξικόπημα του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και το Isis του σήμερα, αυτό το ταξίδι μάς δείχνει με συνεντεύξεις και με μια νέα οπτική, την εγκληματική αμέλεια απέναντι στους Βεδουίνους.
BASSIL’ORA Αφιέρωμα Claiming Freedom-Διεκδικώντας την Ελευθερία
Director/σκηνοθέτης: Rebecca Basso
Producer/Παραγωγός: Rebecca Basso
Writer/ Σενάριο: Rebecca Basso, Luca Bozzato
Duration/ Διάρκεια:84’
Country/year: Italy 2019 / Ιταλία 2019
Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Italian, Russian/Ιταλικά, ρωσικά
Awards/Βραβεία: Canfod Prize@Cardiff Italian Film Festival 2019
Ο Τζουσέππε Μπάσσι, ένας ζωηρός άνδρας 100 χρονών, αφηγείται την ιστορία του για τον πόλεμο και το ότι ήταν κρατούμενος στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1942 έως το 1946 ο Giuseppe ήταν κρατούμενος σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Ταμπόφ, Οράνκι και Ζούζνταλ. Κατάφερε να γνωρίσει πολύ κόσμο, έμαθε πολλές ιστορίες και συνάντησε ένα πραγματικά ξεχωριστό ρεπορτάζ. Η αφηγήτρια και δεύτερος χαρακτήρας της ιστορίας είναι η ηθοποιός Καρίνα Αρουτιούνιαν, που υποδύεται το ρόλο μιας Ρωσίδας που ζει χρόνια στην Ιταλία, της οποίας ο παππούς μάχεται στο πλευρό της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σ’ αυτήν την ιστορία οι δύο χαρακτήρες είναι πολύ κοντά συναισθηματικά∙ ωστόσο είναι διαμετρικά αντίθετοι. Ενώ τόσο ο Τζουσέππε όσο και η ιστορία του είναι αληθινοί, η Κατερίνα είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας∙ με αυτόν τον τρόπο η φαντασία και η πραγματικότητα είναι συνυφασμένες σε όλη την ιστορία. Ο Τζουσέππε είναι ένας ηλικιωμένος που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο σοβιετικό μέτωπο, ενώ η Κατερίνα είναι μία γυναίκα που δεν είχε άμεση σχέση με τον πόλεμο, που έζησε μία εντελώς διαφορετική ζωή, αλλά που προέρχεται από τη χώρα όπου ο Τζουσέππε υπέμεινε πολλά βασανιστήρια.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Εν τω μεταξύ το πρωί της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου παρουσιάσε το διαδικτυακό πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ σε συνέντευξη Τύπου, στην Καλαμάτα, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης Τύπου.
“Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Πελοποννήσου ξεκινά την Παρασκευη 5 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά διαδικτυακά, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στο Εργατικό Κέντρο,ούτε στο Πνευματικό,ούτε στους πολυχώρους που συνήθως κάναμε τα σεμινάρια, τις εκθέσεις μας και τις εκδηλώσεις μας , μιας και το επιβάλλουν οι καταστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Θα ήθελα, εδώ, να σημειώσω ότι από την αρχή του, το Φεστιβάλ που διοργανώνει εδώ και επτά χρόνια το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, είχε έναν στόχο: βασικά να εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία και να φέρει τον ντόπιο πληθυσμό, το κοινό, πιο κοντά στο ντοκιμαντέρ και πιο κοντά στους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ και να τους δωσει βήμα για διάλογο και συζήτηση. Έχοντας, λοιπόν, αυτό στο νου, αποφασίσαμε ότι το Φεστιβάλ δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο διαδικτυακά, αλλά πρέπει να γίνει και με φυσική παρουσία.
Γι’ αυτό εχουμε προγραμματίσει να κανουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Φεστιβάλ -έτσι όπως το έχουμε συλλάβει από την αρχή στο μυαλό μας- τον Μάιο, 7-16 Μαϊου, εφ’οσον βέβαια τελειώσουμε με αυτήν την κακιά υπόθεση του κορωναϊού.
Το πρόγραμμα του διαδικτυακού φεστιβάλ περιλαμβάνει μόνο το διεθνές κομμάτι του φεστιβάλ, το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί τον Μάιο. Σε αυτό, λοιπόν, έχουμε επιλέξει 55 διεθνείς ταινίες από 26 διαφορετικές χώρες, από τις οποίες, 44 ταινίες θα προβληθούν σε πανελλήνια πρεμιέρα.
Το κεντρικό αφιέρωμα του 7ου ΔΦΝΠ έχει τη θεματική «Διεκδικώντας την Ελευθερία», αποτίοντας φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με 14 διεθνείς παραγωγές, από τις οποίες οι 11 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες.
Ένα άλλο αφιέρωμα του διαδικτυακού προγράμματος, το οποίο έχουμε υιοθετησει τα τελευταία τρία χρόνια, είναι αυτό της Ισότητας των Φύλων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε επιλέξει 7 ταινίες. Τέλος περιλαμβάνεται αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο. Αυτό το αφιέρωμα το επιλέξαμε για δύο λόγους, αφ’ενός γιατί ως Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνάψαμε μία πολύ σημαντική συνεργασία για τον τόπο μας αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα με το διεθνές Φεστιβάλ Zinebi, που γίνεται στο Μπιλμπάο της Ισπανίας τα τελευταία 62 χρόνια.Είναι ένα παρα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ, αρκεί να πω ότι όποιο ντοκιμαντέρ βραβεύεται σε αυτό το Φεστιβάλ, είναι κάτι σαν τον προπομπό των Όσκαρ.
Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να δεχτεί το Zinebi να συνεργαστεί μαζί μας!
Αφ’ετέρου, το Μπιλμπάο είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Βάσκων και όλοι ξέρουμε τί έχει τραβήξει αυτός ο λαός για την αυτονομία του, τις φρικαλεότητες που υπέστη ήδη από την εποχή του Φράνκο, τους αγώνες και τις θυσίες που έχει κάνει να γίνει αυτόνομη χώρα. Οπότε, οι τρεις ταινίες που έχουμε επιλέξει για το διαδικτυακό πρόγραμμα ενσωματώνονται μέσα στο αφιέρωμα “Διεκδικώντας την Ελευθερία”.
Στο πλαίσιο,δε, αυτής της συμφωνίας που υπεγράφη, θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την προώθηση και προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούν στις δύο χώρες, ενώ θα δοθούν επίσης κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ Ελλήνων και Βάσκων σκηνοθετών.
Στο διαδικτυακό φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Διεκδικώντας την Eλευθερία- Πολεμικοί ανταποκριτές» την οποία σας προσκαλώ και εσας και το κοινό, να την παρακολουθήσετε. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 18:00, μέσω της ιστοσελίδας μας, της σελίδας μας στο Facebook και στο Youtube, με την παρουσία Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και δημοσιογράφων/ πολεμικών ανταποκριτών.
Πιο συγκεκριμένα θα συμμετέχουν: ο Δανός σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Photographer of war, Boris Benjamin Bertram και ο Jan Grarup, ο πολεμικός ανταποκριτής και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ του Boris Bertram, η Nitza Kakoseos Dominguez από την Σουηδία, σκηνοθέτης/ δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια στην Νικαράγουα, και ο Νικόλας Βαφειάδης δημοσιογράφος/πολεμικός ανταποκριτής.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ « Πεθαίνοντας για την αλήθεια», Νίκος Μεγγρέλης, σε συνεργασία με την Λίνα Γιαννοπούλου, συνεργάτιδα και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στα αγγλικά, με στόχο να υπάρξει διάδραση με τους θεατές, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην Νοηματική. Στην συζήτηση θα συμμετέχει εκπροσωπος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, καθώς οι φοιτητές έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις ταινίες του αφιερώματος και να πάρουν συνεντευξεις από τους σκηνοθέτες.
Υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα, δηλαδή κάθε ημέρα θα προβάλλονται 5-6 ταινίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μόνο για 24 ωρες.Επίσης, θα επιτρέπονται 200 θεατές σε κάθε ταινία.
Θα υπάρχει βραβείο κοινού και διαδικτυακά. Όσοι παρακολουθήσετε τις ταινίες τωρα, θα μπορείτε να ψηφίζετε και τον Μάιο οι ψήφοι αυτές θα συμψηφιστούν με τις ψήφους του Μαϊου κι ετσι θα προκύψει το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ.
Οι προεγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα νούμερα που έχουμε στην διάθεσή μας. Το πιο σημαντικο, δε, είναι ότι το Φεστιβάλ έχει ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Εχουν εγγραφεί θεατές από Κοζάνη, Καστοριά, Τρίκαλα, Σέρρες κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, όχι μονο για το ίδιο το Φεστιβάλ, αλλά και για τις πόλεις που εκπροσωπεί.Η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Σπάρτη, το Γύθειο, η Αμαλιάδα, το Άργος, το Ναύπλιο, η Αιγιάλεια, το Ξυλόκαστρο μπαίνουν στον Χάρτη των Κινηματογραφόφιλων!”