Το EnergaCamerimage 2023 αποκάλυψε πριν λίγες μέρες την αφίσα του και είναι πανέμορφη. Ο Piotr Jabłoński είναι για άλλη μια φορά υπεύθυνος για την ιδέα της αφίσας, η οποία παραπέμπει στις παραδόσεις του περιοδικού The New Yorker και αποτίει φόρο τιμής στην τέχνη της δημιουργίας ταινιών.

Σηματοδοτεί  ένα φρέσκο νεύμα για «την κατάλληλη θέση του κινηματογράφου στο πάνθεον της τέχνης», όπως αναφέρει το φεστιβάλ κινηματογράφου.

Οι ζωγράφοι που βρίσκονται στο προσκήνιο συναντιούνται σε ένα κοινό σκηνικό για να αντανακλούν τη διάθεση του παρατηρούμενου τοπίου με τη χρήση διαφόρων εργαλείων και τεχνικών. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους, η τέχνη παρουσιάζει μια φευγαλέα στιγμή ενώ η κάμερα καταφέρνει να διευρύνει τα καρέ της. Η κίνηση της κάμερας και η συνεχής καταγραφή της συνεχιζόμενης ζωής μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τις αλλαγές στα καρέ και να τις ερμηνεύσουμε με διάφορους τρόπους.

Η συνθετική προϋπόθεση της αφίσας δεν διεκδικεί την υπεροχή της κινηματογραφικής τέχνης έναντι της ζωγραφικής, αλλά της επιτρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει ανάμεσα σε άλλες σύγχρονες τέχνες. Εκτιμούν την αξία της καλλιτεχνικής έκφρασης που πηγάζει από την κινηματογραφική ταινία και εστιάζουν έμμεσα στο επίπεδο εμβάπτισης κατά την εμπειρία της ιστορίας που λέγεται. Οι κινηματογραφιστές γίνονται έμπειροι καλλιτέχνες των οποίων οι φωνές πρέπει να ακουστούν, ή μάλλον να «παρατηρηθούν», κάτι που καθορίζει τέλεια την ιδέα του Φεστιβάλ EnergaCAMERIMAGE. Επομένως, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν καλύτερο σχεδιασμό αφίσας που θα συνοδεύει τη φετινή έκδοση.

 

Η 31η έκδοση του Camerimage θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 18 Νοεμβρίου στην έδρα του, το Toruń, στην περιοχή Kujawsko-Pomorskie της Πολωνίας.

Τι είναι το Cameraimage;

Το Camerimage είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ του είδους του, τιμά ακούραστα την τέχνη του κινηματογράφου και φέρνει στο προσκήνιο όλους εκείνους τους δημιουργούς και καλλιτέχνες των οποίων το έργο συχνά παραμελείται και οι προσπάθειες τους μερικές φορές φαίνονται υποτιμημένες. Ξεκίνησε το 1993 και κάθε χρόνο συγκεντρώνει ένα εντυπωσιακό πλήθος που θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στους εικαστικούς και τεχνικούς δεξιοτέχνες τόσο του παρελθόντος όσο και του σύγχρονου κινηματογράφου, προσφέροντας πληθώρα δραστηριοτήτων και προβάλλοντας πολλές όμορφες, προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες από το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

Σε αντίθεση με όλα τα παραδοσιακά φεστιβάλ, το Camerimage αγαπά την κινηματογραφιση πάνω από όλα και βραβεύει ταινίες με βάση αυτό το βασικό κριτήριο.




Leave a comment