Η προκριματική επιτροπή του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» αποτελείται και φέτος από διακεκριμένους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών.
Jean-Christoph Caron-Διευθυντής PHOENIX
Ο Jean-Christoph είναι διευθυντής του τμήματος ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού PHOENIX. Αρκετές από τις ταινίες του έχουν λάβει εθνικά και διεθνή βραβεία ταινιών, όπως το The Great Crash of Lehman Brothers (Γερμανικό Βραβείο Επιχειρηματικής Δημοσιογραφίας 2010), Death Flight Pan AM 103 (Prix Europa 2014), The Oppenheimer Files (Hesse Film Award) 2018) και το Secret Life of James Bond που πραγματοποίησε μια ειδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κολωνίας 2020. Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του 6ου Πέρα από τα Σύνορα τον Αύγουστο του 2021.
Markus Nikel–Σύμβουλος RAI
O Markus Nikel είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου, υπεύθυνος εκπαιδευτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και πολυμέσων στη RAI. Έχει εργαστεί σε ποικίλα προγράμματα της RAI για νέους συμβάλοντας ουσιαστικά σε θέματα όπως η φιλοσοφία, η ιστορία, η ιστορία της τέχνης, η ιθαγένεια και η εκμάθηση γλωσσών. Είναι υπεύθυνος για τις παραγωγές της ΕΒU στην Γενεύη και εκπροσωπεί τη RAI σε θέματα επιστήμης και γνώσης. Μέλος της Κριτικής Επιτροπής 3ου Πέρα από τα Σύνορα τον Αύγουστο του 2018.
Αλεξία Παπακώστα-Στέλεχος στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)
Σπούδασε θεατρολογία και πολιτιστική διαχείριση. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους οργανισμούς της Ελλάδας για την ανάπτυξη των ψηφιακών τους αρχείων (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Εθνικό Θέατρο, Ίδρυμα Ωνάση, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Σήμερα εργάζεται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Από την πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ, το ΕΚΟΜΕ είναι υποστηρικτής του Πέρα από τα Σύνορα.
Νατάσα Μποζίνη-Σεναριογράφος, Δημοσιογράφος
Ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εν συνεχεία στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση. Εργάζεται ως σεναριογράφος, ιστορικός ερευνητής και σχεδιάζει οπτικοακουστικές παραγωγές και σειρές για την ιδιωτική, δημόσια τηλεόραση και για φορείς. Ως σεναριογράφος, αφηγητής, σκηνοθέτης και αρχισυντάκτρια, έχει δημιουργήσει και συμμετάσχει σε περισσότερα από 180 ντοκιμαντέρ ιστορικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού και τουριστικού περιεχομένου για την ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, για φεστιβάλ, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ως δημοσιογράφος-ερευνητής με ειδίκευση στην ιστορία, συγκεντρώνει, μελετά, διαχειρίζεται πρωτογενές υλικό μέσω οπτικοακουστικών παραγωγών, ομιλιών σε συνέδρια και εκθέσεων σε μουσεία και επετειακές εκδηλώσεις
Jean Louis Gonterre-Σκηνοθέτης
Ο Jean Louis Gonterre ασχολήθηκε αρχικά με τη φωτογραφία και στη συνέχεια με τη δημοσιογραφία για ΜΚΟ στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ινδία. Βιβλία και εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία, γκαλερί και κέντρα τέχνης στη Γαλλία και το εξωτερικό. Από το 2012, ασχολείται με το ντοκιμαντέρ: κυρίως με πορτρέτα καλλιτεχνών ή με δίαφορα κοινωνικά θέματα. Ως σκηνοθέτης, αντιμετωπίζει τις ταινίες του ως πολιτικές πράξεις, ως αμφισβήτηση του κόσμου στον οποίο ζούμε. Η τελευταία του ταινία «Ένα χωριό στον άνεμο» είναι ένα πορτρέτο ενός μικρού γαλλικού χωριού. Το ντοκιμαντέρ αυτό συμμετείχε σε 18 κινηματογραφικά Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων των Καννών 2019.
Ruggero Calich – Σύμβουλος, Κριτικός Ντοκιμαντέρ
Ο Ruggero Calich είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Αγγλική Φιλολογία). Ξεκίνησε να εργάζεται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως διερμηνέας για τα μέλη της κριτικής επιτροπής και λίγο αργότερα ανέλαβε την γενική επιμέλεια του καταλόγου του Φεστιβάλ. Σήμερα παραμένει συντονιστής και σύμβουλός του. Αρθρογραφεί για τον κινηματογράφο και ειδικά για το ντοκιμαντέρ από το 2010 σε ιστοσελίδες και εφημερίδες όπως την Agos. Είναι σύμβουλος για τις «Ημέρες Ντοκιμαντέρ» και τις «Ημέρες Ντοκιμαντέρ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Πανεπιστημίου της Σμύρνης. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι επιμελητής του Art.Mov Minifest της γκαλερί τέχνης Trieste Contemporanea σε συνεργασία με την Virginia Dordei. Μέλος της Κριτικής Επιτροπής 3ου Πέρα από τα Σύνορα τον Αύγουστο του 2018.
Τάσος Γιαπουτζής – Σκηνοθέτης
Ο Τάσος Γιαπουτζής ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως κινηματογραφιστής και καθηγητής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Bedfordshire. Το 2017 του απονεμήθηκε υποτροφία από το University of York για να πραγματοποιήσει τις διδακτορικές του σπουδές στον κινηματογράφο. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά το κόσμο. Στο παρελθόν, έχει δουλέψει στην διανομή και τις πωλήσεις του τμήματος ταινιών μεγάλου μήκους της Red Bull Media House στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Η εκπαίδευσή του σαν σκηνοθέτης περιλαμβάνει συμμετοχές στα Go Short Talent Campus στο Ναϊμέχεν, Talent Development Campus στο Κορκ και Reykjavik Talent Lab στην Ισλανδία. Διατέλεσε υπεύθυνος ροής του Πέρα από τα Σύνορα την περίοδο 2018 -2020.
Guelfo Ascanelli – Υπεύθυνος προγραμματισμού στη Cinémathèque française
Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Κινηματογράφο. Το 2003 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό στην Κινηματογραφική Κληρονομιά. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Τμήμα Προγραμματισμού της Filmoteca Española της Μαδρίτης (2005-2012). Το 2010 του απονεμήθηκε υποτροφία από το Τμήμα Κινηματογράφου του MoMA στη Νέα Υόρκη.Το 2011 εργάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρίο ντε Τζανέιρο και το 2013 ως βοηθός προγραμματισμού στο Φεστιβάλ Lumière (Institut Lumière de Lyon, Γαλλία). Από το 2015 έως το 2018 δίδασκε επιμέλεια και προγραμματισμό Ταινίας. Από το 2014 είναι υπεύθυνος προγραμματισμού στην Cinémathèque française, όπου επιμελείται και διοργανώνει θεματικές και αναδρομικές κινηματογραφικές περιόδους. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει Νεοελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης
Veronika Fidrmuc Dvořáčková-Σύμβουλος στο Institute of Documentary Film, Πράγα
Η Veronika διαχειρίζεται το East Silver Program στο Institute of Documentary Film (Prague). Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στην κινηματογραφική βιομηχανία. Έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης όπως διοργάνωση φεστιβάλ επικεντρωμένα στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον συντονισμό προγραμμάτων, της δραματουργίας, της παραγωγής κ.α. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ καθώς και τη διδασκαλία σε σχολές κινηματογράφου της Πράγας.
Cyril Lafon-Καθηγητής Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux
Ο Cyril Lafon διδάσκει την τέχνη της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux. Σπούδασε αρχαία ελληνικά και κινηματογράφο και τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με το ντοκιμαντέρ. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του είναι η ιστορία των πολιτισμών, της γλώσσας ως εργαλείο μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δημιουργός και ο ίδιος σημαντικών ταινιών τεκμηρίωσης συνεχίζει παράλληλα τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux.
Sherif Fathy Salem-Παραγωγός/Σκηνοθέτης
Ιταλό-Αιγύπτιος παραγωγός/σκηνοθέτης. Για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια παρήγαγε και σκηνοθέτησε ένα ευρύ φάσμα ντοκιμαντέρ.Το ντοκιμαντέρ του Living with walls (90′,2016) κέρδισε τιμητική διάκριση στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κατσελλορίζου, Πέρα από τα Σύνορα, Ελλάδα 2018.Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει τίτλους όπως το Being Free (27′,2021), το Pharaohs of Squash (54′ | 2019), το That Alexandria (78′,2013) και το The Italians της Αιγύπτου (80′,2011). Ζει μεταξύ Ρώμης και Καΐρου όπου γεννήθηκε και συνέχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές αρχικά στην Αρχιτεκτονική το 1990 και μετά στη Σκηνοθεσία Κινηματογράφου το 1994.
Γιώργος Μαντάς – Σκηνοθέτης
Ο Γιώργος Μαντάς ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στο τμήμα Film Studies του New York College και έχει εργαστεί σε κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές..Ασχολείται επαγγελματικά με το μοντάζ ντοκιμαντέρ. Ειδικεύεται στον τομέα του ιστορικού ντοκιμαντέρ και έχει συμμετάσχει ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής σε αρκετά κινηματογραφικά Φεστιβάλ. Είναι συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Πέρα από τα Σύνορα από το 2016.