Από τις λίγες ταινίες που σε κερδίζουν από το πρώτο λεπτό! Ο Άρης Καπλανίδης στη σκηνοθεσία και ο Ηλίας Ρουμελιώτης στο σενάριο φτιάχνουν μια εκπληκτική ταινία, με ρυθμό, απίστευτο χιούμορ και έξυπνο σενάριο. Το χιούμορ είναι ένα “κλειδί” στην ταινία αυτή, καθώς όλες οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται με αυτό και μέσα από αυτό και πολλές φορές λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, τόσο στους ήρωες όσο και στους θεατές.

Η γειτονιά της ταινίας μάς είναι απίστευτα οικεία, ακόμα κι αν είναι χιλιόμετρα μακριά από τη δική μας.  Οι χαρακτήρες είναι οι γείτονές μας, οι φίλοι μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι δημιουργοί πλάθουν ένα κόσμο που δε χρειάζεται συστάσεις.  Χωρίς να τον δαιμονοποιούν, χωρίς να τον εξωραΐζουν, με αμεσότητα και απλότητα σχολιάζουν τα πάντα.  Τα καλά, τα άσχημα, τα πολύ όμορφα, ακόμα και τα τραγικά ως μέρος μιας καθημερινότητας που δεν γίνεται παρά να αποδεχτείς.  Η ενοχλητική γειτόνισσα που παρακολουθεί από το μπαλκόνι της είναι μέρος αυτής της καθημερινότητας και μόνο όταν θα λείψει καταλαβαίνουν όλοι πως αποτελεί δομικό συστατικό της γειτονιάς.

Οι καταστάσεις – ακόμα και οι πιο τραγικές – παρουσιάζονται απέριττα, χωρίς εξάρσεις και υπερβολές και κυρίως χωρίς να εκβιάζεται το συναίσθημα. Όλα έρχονται απλά, φυσικά, όπως και στη ζωή! 

Εκπληκτική δουλειά έχει γίνει και στο animation όπου, πέρα από το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, οι ευφυέστατες λεπτομέρειες υπογραμμίζουν τα στοιχεία εκείνα που υποδηλώνουν το χαρακτήρα των ηρώων, τη συναισθηματική τους κατάσταση, την κοινωνική τάξη ή την προσωπική ιστορία του καθενός.  Από τα χαρακτηριστικά μπλουζάκια, μέχρι τα τατουάζ, τις κομμώσεις τους και τις επιλογές στη διακόσμηση των σπιτιών τους.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην επιλογή των τραγουδιών και το πόσο αρμονικά έρχονται να δέσουν με τα όσα περιγράφονται στο σενάριο.

Το “Από το Μπαλκόνι” έλαβε το 1ο Πρώτο Βραβείο Pitching στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2017.

Σύνοψη:

Μια μεσήλικη γυναίκα παρατηρεί τον μικρόκοσμο μιας αθηναϊκής γειτονιάς από το μπαλκόνι της με μικτές αντιδράσεις από όσους -διαρκώς- παρατηρεί, ώσπου δεν είναι πια εκεί και αυτός ο μικρόκοσμος αλλάζει για πάντα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αρης Καπλανίδης

Σενάριο: Ηλίας Ρουμελιώτης

Animation: Άρης Καπλανίδης & Ηλίας Ρουμελιώτης

Παραγωγή: Ιωάννα Σουλτάνη – Soul Productions, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Authorwave

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιάννης Οικονομίδης, Σπύρος Μαργαρίτης, Ζωή Ρηγοπούλου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Γιάννης Ευθυμίου, Βασίλης Παρασκευάς, Ελίνα Σουλτάνη, Ιφιγένεια Στάικου, Γιώργος Νινιός
Leave a comment