Με μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα, ο Βασίλης Καλαμάκης μάς τοποθετεί στην πλευρά της ιστορίας για την οποία έχουμε ελάχιστες πληροφορίες. Μπαίνουμε μέσα στο άρμα που έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973 και βλέπουμε τα γεγονότα από μια άλλη οπτική, η οποία βέβαια είναι ξεκάθαρα μυθοπλαστική.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τους ήρωες της ταινίας να αντιδρούν στα γεγονότα και ο Βασίλης Καλαμάκης – ο οποίος έγραψε και το σενάριο – καταφέρνει, στα 9 περίπου λεπτά που διαρκεί η ταινία,  να “χτίσει” ολοκληρωμένους χαρακτήρες και να μας “φανερώσει” λεπτομέρειες της ζωής τους που αιτιολογούν τις αντιδράσεις τους.  Ταυτόχρονα, καθοδηγεί θαυμάσια τους ηθοποιούς του στο να αποδώσουν την κλιμάκωση του συναισθήματος αλλά και την ατμόσφαιρα πανικού που μπορεί να επικρατήσει σε ένα τόσο κλειστοφοβικό χώρο, σε τόσο δραματικές στιγμές.

Μια μικρού μήκους ταινία που σίγουρα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, τουλάχιστο από σεναριακής άποψης, να δούμε να γίνεται μεγάλου μήκους καθώς μέσα από τις ιστορικές στιγμές διατυπώνονται ερωτήματα που διαπιστώνουμε πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίκαιρα.

Σύνοψη:

Στις 17 Νοεμβρίου 1973, το καθεστώς της Χούντας διέταξε τον στρατό να επέμβει προκειμένου να λήξουν οι 3ήμερες διαδηλώσεις εναντίον του. Άρματα μάχης έφτασαν και απέκλεισαν το Πολυτεχνείο, και ένα εξ’ αυτών εισέβαλλε στον προαύλιο χώρο γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη. Βρισκόμαστε μέσα στο άρμα αυτό, στα τελευταία λεπτά που διαδραματίστηκαν πρίν πέσει η πύλη.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Βασίλης Καλαμάκης

Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιώργος Τελτζίδης

Παραγωγή: Grumpy Gorilla Films

Ηθοποιοί: Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Καπετανάκος, Στρατής Δαλαγιώργος

Φωτογραφία:Γιάννης Σίμονς

Μοντάζ: Γιώργος Κτιστάκης

Ήχος: Χρήστος Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Rodger Fisher

Κουστούμια: Μάγδα Καλορίτη




Leave a comment