Γενική Συνέλευση και εκλογές πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου για την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου η οποία διανύει τον 10ο χρόνο ύπαρξής της.

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος διαδέχθηκε τον επί εξαετία Πρόεδρο Βασίλη Κατσούφη, ενώ Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν οι:

Κοσσυφίδου Ελένη
Πάστρας Νίκος
Σαρκετζής Σίμος
Τζουμέρκας Σύλλας
Τσούργιαννης Γιώργος
Ψύκου Ελίνα

Αναπληρωματικά μέλη: Χαραλαμπόπουλος Βασίλης, Φρέντζος Γιώργος, Αλειφέρη Μάρλι , Γιούργου Λάγια.

Ελεγκτική Επιτροπή: Αυγουστίδης Ορφέας  /  Κοσοβίτσα Φένια  /  Μακρής Γιώργος

Αναπληρωματικό μέλος: Γεωργίου Χρίστος

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) ιδρύθηκε στην Αθήνα, στις 23 Νοεμβρίου του 2009 με στόχο να ενώσει τους κινηματογραφιστές όλων των δημιουργικών ειδικοτήτων, που με συνέπεια και σε διάρκεια, διαμορφώνουν το κινηματογραφικό τοπίο της χώρας μας.

Κεντρική δράση της ΕΑΚ είναι η ετήσια διοργάνωση και απονομή των Εθνικών Κινηματογραφικών Βραβείων. Η γνώση και η επαγγελματική εμπειρία των μελών της επιτρέπει στην Ακαδημία να ηγείται πρωτοβουλιών για τη ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής, εκπονώντας μελέτες και σχέδια δράσης για τη βελτίωση της εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο. Η ΕΑΚ δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, διοργανώνοντας ανοιχτές συζητήσεις και διαλέξεις για επαγγελματίες (Riding the Greek Wave), καθώς και εργαστήρια/σεμινάρια που απευθύνονται σε σπουδαστές και σινεφίλ (Film Factory). Στο πλαίσιο ενός κοινού πεδίου δράσης με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και άλλες Ακαδημίες του εξωτερικού, η ΕΑΚ διοργανώνει διεθνείς εκδηλώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού (EFA Young Audience Award), τις Χρυσές Νύχτες της Γαλλικής Ακαδημίας, κ.α. φέρνοντας σε επαφή το ελληνικό κοινό με τους Ευρωπαίους κινηματογραφιστές. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου είναι μέλος του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Ακαδημιών (Film Academy Network of Europe), συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον κινηματογράφο.

Πηγή Φωτογραφιών των εκλογών: Γιώργος Φρέντζος // Facebook

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και κινηματογράφο στο American Film Institute στο Λος Άντζελες, όπου έζησε έξη χρόνια σκηνοθετώντας ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες το «Ήταν Όλοι τους Παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλλερ που απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας, Παραγωγής, Α’ Ανδρικού και Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Πρώτη του κινηματογραφική δουλειά, το μεγάλου μήκους ντοκυμαντέρ «Μέγαρα» που συμμετείχε σε εννέα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και απέσπασε το Βραβείο Καλλίτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Forum Βερολίνου.

Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Η πρώτη του μεγάλου μήκους με ηθοποιούς «Ξαφνικός Έρωτας», είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία και τιμήθηκε με τα Κρατικά Βραβεία Παραγωγής, Φωτογραφίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου.   Ακολούθησε το «Άντε Γεια» με Κρατικά Βραβεία Καλλίτερης Ταινίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού, Α’ Γυναικείου και Β΄ Ανδρικού Ρόλου, και η «Πίσω Πόρτα», που τιμήθηκε με Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου και διαγωνίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τόκυο. Η τελευταία του ταινία «Ο Εχθρός Μου» (2013), συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Πεκίνου, στο BFI του Λονδίνου, στο Μόντρεαλ, Παρίσι, Νάσβιλ, Ντένβερ κά, αποσπώντας 2 πρώτα βραβεία, 1 δεύτερο και ένα Α’ Ανδρικού.

Στα βραβεία της Ελλ. Ακαδημίας Κινημ/φου 2014 πήρε τα Βραβεία Μοντάζ, Σεναρίου και Σκηνοθεσίας. Παιδί, έστηνε παιδικές παραστάσεις. Έφηβος φωτογράφιζε ρεαλιστικά. Στα 21, μπήκε στο σινεμά και δεν ξαναβγήκε. Του αρέσει η αφήγηση, το παραμύθι , οι άνθρωποι. Και η μουσική που τα απογειώνει.

 
Leave a comment