Ανακοινώθηκαν οι short lists της πρώτης φάσης για τα Όσκαρ του 2024, οι οποίες αφορούν κατά κάποιο τρόπο το πρώτο φιλτράρισμα που κάνει η Ακαδημία για τις υποψηφιότητες σε δέκα κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες Διεθνούς Ταινίας, Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ, Μουσικής, Τραγουδιού, Ήχου και Οπτικών Εφέ.

Το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου, όπως όλοι περιμέναμε, συμπεριλαμβάνεται σε αρκετές από αυτές τις κατηγορίες, κάνοντας περήφανους τους Έλληνες για αυτή την διάκριση, ωστόσο στις λίστες υπάρχει και μία δεύτερη ταινία, αυτή τη φορά μικρού μήκους, που είναι με… άρωμα Ελλάδας; Κι αυτό είναι το “The One Note Man” του Γιώργου Σιούγα που φιγουράρει στις υποψηφιότητες των short lists για τα φετινά όσκαρ, αφού πρώτα κέρδισε άλλα βραβεία ανά τον κόσμο!.

«Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα για εμάς», έγραψε ο σκηνοθέτης σε ανάρτησή του την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες.

Η ταινία «έχει να κάνει με την ελπίδα και την επιμονή, αλλά πάνω από όλα είναι για την αγάπη. Σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές για πολλούς ανθρώπους, ελπίζουμε ότι η ταινία μας θα αφήσει κάποιο φως να μπει ξανά και να ζεστάνει λίγο τις καρδιές τους», κάνει γνωστό ακόμη ο Γιώργος Σιούγας.

ΟΣΚΑΡ 2024: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, 187 ταινίες μικρού μήκους πληρούσαν τις προϋποθέσεις της Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ η βραχεία λίστα των Όσκαρ 2024 περιλαμβάνει μόλις 15.

Οι υποψήφιες ταινίες είναι οι κάτωθι:

«The After»
«The Anne Frank Gift Shop»
«An Avocado Pit»
«Bienvenidos a Los Angeles»
«Dead Cat»
«Good Boy»
«Invincible»
«Invisible Border»
«Knight of Fortune»
«The One Note Man»
«Red, White and Blue»
«The Shepherd»
«Strange Way of Life»
«The Wonderful Story of Henry Sugar»
«Yellow»
Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Σιούγας έχει γράψει και το σενάριο της ταινίας «The One Note Man».

Tη μουσική υπογράφει ο Στίβεν Γουόρμπεκ, ο οποίος έχει βραβευθεί με Όσκαρ για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ».

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζέισον Γουάτκινς, Λουίζα Κλάιν και Κρίσταλ Γου, ενώ ακούγεται η φωνή του Ίαν ΜακΚέλεν.

Ο Γιώργος Σιούγας είναι από την Αθήνα και μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές στο London Film School, όπου γύρισε 5 ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ παγκοσμίως και κέρδισε μεταξύ αυτών 5 Grand Prix και 4 βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Δύο από αυτά τα μικρού μήκους χρησιμοποιούνται από τότε ως παραδείγματα “Υψηλής ποιότητας και όρασης” στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής κινηματογράφου.

Το “Γάλα”, η πρώτη του ταινία, ολοκληρώθηκε το 2012. Ήταν υποψήφια για 11 βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εκείνη τη χρονιά, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, και κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Ηθοποιού και Καλύτερης Ηθοποιού. Επιπλέον, επιλέχθηκε να κλείσει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες το 2012.

Όταν η ελληνική οικονομία κατέρρευσε το 2012, ο Γιώργος και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο όπου σκηνοθέτησε αρκετά τηλεοπτικά δράματα υψηλής ποιότητας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το 2015 εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας περιζήτητος σκηνοθέτης για βρετανικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Το επεισόδιο του CASUALTY S36 E12 ήταν μεταξύ των τεσσάρων επεισοδίων που προτάθηκαν για BAFTA (2022) και ήταν επίσης υποψήφιος για βραβείο BAFTA Craft την ίδια χρονιά.​. 

 
Leave a comment