Ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα η έκθεση του Σπύρου Σιάκα “Καλικάντζαροι” και ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση την ταινία, “Δημιούργησε τον δικό σου Καλικάτζαρο” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και θα διαρκέσει ως τις 6 Ιανουαρίου.
Ανάμεσα στα εκπληκτικής αισθητικής εικαστικά έργα του Σπύρου Σιάκα, τα παιδιά που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μαθαίνουν την ιστορία της ταινίας και έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και τα ίδια τον δικό τους Καλικάντζαρο. Όσο για τους ενήλικες που επισκέπτονται την έκθεση, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν στο σύμπαν της ταινίας “Καλικάντζαροι” και να γνωρίσουν τους ήρωές της λίγο πριν τους απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη.
Βασικός στόχος της αισθητικής της ταινίας του Σπύρου Σιάκα «Καλικάτζαροι» είναι να αξιοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές stop motion animation και ζωγραφικής σε περιβάλλον 3d animation σε ένα πρόγραμμα ανοικτού κώδικα, το blender 3d.
Η ιδέα για την αποτύπωση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης με την τεχνική του animation βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι εκφραστικές δυνατότητες του animation μπορεί να αποτυπώσουν εξαιρετικά αόρατες δυνάμεις και μυθικά πλάσματα των λαϊκών ιστοριών.
Σχετικά με το σενάριο της ταινίας, η ερμηνεία του Καλικάτζαρου ως έκφραση της ανάποδης και σκοτεινής πλευρά του κάθε ανθρώπου σε συνδυασμό με την ανάδειξη των στοιχείων κριτικής σκέψης, επαναστατικότητας και διάθεσης γνωριμίας του κόσμου των μαθητών και σε αντίθεση με τον φόβο και αμηχανία των κατοίκων ενός απομονωμένου χωριού σε νεωτερισμούς αναδεικνύει επίκαιρα ζητήματα προσδιορισμού της ταυτότητας μας ως πολίτες σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς.
Βρεθήκαμε στην έκθεση με τα υπέροχα έργα του Σπύρου Σιάκα και μιλήσαμε με την αφηγήτρια του εκπαιδευτικού προγράμματος κα Αλεξάνδρα Καπούτσου. Δείτε τι μας είπε, καθώς και πλάνα από την έκθεση:
Στην έκθεση των εικαστικών της ταινίας Καλικάτζαροι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την προσθήκη των δυνατοτήτων επαυξημένης πραγματικότητας δίνεται η δυνατότητα οργανικής ένταξης animation και 3d μοντέλων στα έργα που εκτίθενται στον φυσικό χώρο ως ολογράμματα με δυνατότητες αλληλεπίδρασης.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση την ταινία του Σπύρου Σιάκα “Δημιούργησε τον δικό σου Καλικάτζαρο”
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει
Α. Προφορική Αφήγηση
Ξενάγηση στην έκθεση εικαστικών και πολυμέσων από την ταινία Καλικάτζαροι η οποία συνοδεύεται με προφορική αφήγηση εμπλουτισμένη με πολυμέσα αλληλεπίδρασης με την αφηγήτρια και με τα εκθέματα.
Με το πέρας της αφήγησης τα παιδιά συμμετέχουν σε δύο βιωματικά εργαστήρια δημιουργίας του δικού τους Καλικάτζαρου με συγκεκριμένα φύλλα εργασίας και αξιοποίηση τεχνικών συμμετοχικής – ενεργητικής μάθησης
Τα παιδιά επεμβαίνουν με εύπλαστα υλικά (πηλό, πλαστελίνες κλπ)
στους “ανθρώπινους” χαρακτήρες της ταινίας και τους μεταμορφώνουν σε τρισδιάστατους Καλικάτζαρους.
Τα παιδιά δημιουργούν φιγούρες θεάτρου σκιών με βάση προβολή σε αυθεντικό μπερντέ αποσπάσματος της παράστασης καραγκιόζη που έστησαν οι μαθητές της ταινίας και την εμπειρία της αφήγησης που έχει προηγηθεί.
Στο τέλος της επίσκεψης γίνεται επίδειξη μιας τεχνικής μετατροπής ενός τρισδιάστατου αντικειμένου που βρίσκεται σε φυσικό χώρο, σε computer τρισδιάστατο μοντέλο (3d computer model).Η επίδειξη συνοδεύεται από πληροφοριακό υλικό για την Φωτογραμμετρία.
ώστε να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα σε αντίστοιχες δραστηριότητες καινοτόμων δράσεων.
Τιμή Εισιτηρίου για μεμονωμένους επισκέπτες: 7 € ανά παιδίΚρατήσεις απαραίτητες
Συμπληρώνοντας την αίτηση online είτε μέσω τηλεφώνου
Ο Σπύρος Σιάκας είναι επίκουρος Καθηγητής, 3D Animation και Gaming στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Ιδρυτικό Μέλος της ASIFA HELLAS και του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Μάθησης (EDUTeL) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες animation με διακρίσεις σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου ASIFA για την ταινία του “The Mirror Stage” το 2005. Αυτό τον καιρό, η νέα του ταινία μεγάλου μήκους “Καλικάτζαροι” επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το media desk, creative europe στο πρόγραμμα “Support for Development of Audiovisual Content – Single Project 2019.
Περισσότερα για το Σπύρο Σιάκα στην προσωπική του σελίδα https://www.siakas.com/ και στη σελίδα του στο facebook.