Αν και, όπως όλα δείχνουν, το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως έτος απουσίας της παρουσίας, ειρωνικά είναι η χρονιά που ανέδειξε τη βασική, ενστικτώδη μας ανάγκη για φυσική επικοινωνία.

Για τον λόγο αυτό, το Milano Design Film Festival Greece στην Αθήνα, που εξαιτίας της επιδείνωσης της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί, μετέφερε την κυρίως διεξαγωγή του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Μουσείο Μπενάκη το 2021, επέλεξε να συστηθεί στο ελληνικό κοινό το Νοέμβριο με μια εβδομάδα προφεστιβαλικών μίνι-εκδηλώσεων που  δίνουν μια πρόγευση του Φεστιβάλ και της φιλοσοφίας του. Οι περισσότερες από αυτές τις δράσεις θα γίνουν με φυσική παρουσία ή σε εξωτερικούς χώρους της Αθήνας, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ κάποιες θα γίνουν διαδικτυακά.

Oι μικρής κλίμακας αυτές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μια σειρά από χώρους της Αθήνας στις 2-8 Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν: προβολές ταινιών, συζητήσεις, εργαστήρια, ποδηλατοδρομίες και περιπάτους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του MDFF Greece Άννη Μαρκιτάνη, «βρεθήκαμε σε ένα δίλημμα: να παρουσιάσουμε όλο το πρόγραμμά του πρώτου μας Φεστιβάλ online, ή να μεταφέρουμε την φυσική διοργάνωση, ακόμη μια φορά, μέσα στο 2021;  Θεωρήσαμε πως στην περίπτωση του MDFF Greece η πρώτη γνωριμία με το ελληνικό κοινό απαιτεί την φυσική παρουσία του θεατή. Επιλέξαμε λοιπόν μια μέση οδό: να μεταφέρουμε το  Φεστιβάλ μας το 2021, όμως να συστηθούμε στο αθηναϊκό κοινό τώρα το Νοέμβριο, με μια εβδομάδα προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, ενδεικτικών της φιλοσοφίας του MDFF Greece, αξιοποιώντας την επιτρεπόμενη φυσική παρουσία στην παρούσα φάση (9 άτομα ανά συνάθροιση) και συμπεριλαμβάνοντας και το διαδικτυακό πλαίσιο-ως εναλλακτική όμως, όχι ως λύση».

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους εξής φορείς:  Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (στο πλαίσιο της Ημέρας Ιταλικού Ντιζάιν 2020,που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα με θέμα: “Σχεδιάζοντας το μέλλον. Ανάπτυξη, Καινοτομία, Βιωσιμότητα και Ομορφιά), Blue Cycle, Μουσείο Βορρέ, Ατελιέ Cycladon 8 (σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη), Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σχεδιάζοντας τη ζωή στο διάστημα#1#2), Architecture Kids Athens (AKA), Εργαστήριο ΠΟΙΩ Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Σεράφειο, Typical Organization for Standards & Order, Εσπερινός (σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Εύη Σουγκάρα), InMind Headquarters & Showroom (Future of Work Design Week σε συνεργασία με την Archisearch & Design Ambassador), Shila Hotel και European Cultural Center.

 

Η θεματική των δράσεων αυτών, πλούσια και πολύπλευρη, συχνά εκπλήσσει:

 

Τι σχέση έχει  ο Τσάκι  Τσαν με την πρώτη φορητή μηχανή ανακύκλωσης πλαστικών Trashpresso;

 

Mε ποιον τρόπο οι εναέριοι αυτοκινητόδρομοι θα αλλάξουν τις ανθρώπινες μετακινήσεις; Οι ισόγειες είσοδοι θα αντικατασταθούν με προσγειώσεις στις ταράτσες;

 

Τα γραφεία του αύριο θα είναι πιο «έξυπνα»  ή πιο ανθρώπινα; Και πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο τηλεργασίας στο νέο phygital περιβάλλον;

 

Ποιες είναι οι προκλήσεις μιας μελλοντικής ζωής στο διάστημα;

 

Πόσο καλά γνωρίζουμε την πόλη μας; Την βλέπουμε στ’ αλήθεια;

 

Πώς παντρεύεται ο χορός και η αρχιτεκτονική σε μια ταινία;

 

Ποιά η έννοια του σπιτιού στη σύγχρονη εποχή;

 

Πώς μπορεί το design να είναι η κινητήρια δύναμη μιας εξατομικευμένης εμπειρίας;

 

Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής του βιομηχανικού σχεδίου στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία;

 

Και ποιος σχεδίασε την τολμηρή, φουτουριστική εξοχική κατοικία του Μικελάντζελο Αντονιόνι και της μούσας του Μόνικα Βίτι;

 

Αυτά  και πολλά ακόμα στην εβδομάδα προφεστιβαλικών μίνι-εκδηλώσεων του MDFF Greece!

Πιο αναλυτικά:

 

*Την Δευτέρα 2/11, στο Σεράφειο (Αθήνα), θα προβληθούν οι ταινίες Ένα Ταξίδι Marwoolus με θέμα το  καινοτόμο υλικό που επινόησε ο σχεδιαστής Marco Guazzini στο πλαίσιο της οικολογικής βιωσιμότητας, και Jackie Chan και Ήρωες Οικολόγοι στην οποία ο διάσημος Κινέζος ηθοποιός Jackie Chan, ενώνει τις δυνάμεις του με τον πρωτοπόρο της τεχνολογίας και αναδυόμενο εξερευνητή του National Geographic, Arthur Huang. Οι δύο τους, έχουν εφεύρει την πρώτη φορητή μηχανή ανακύκλωσης πλαστικών, την Trashpresso, η οποία δύναται να μετατρέπει επί τόπου σκουπίδια από πλαστικό, σε πλακίδια πολλαπλών χρήσεων. Σήμερα η αποστολή τους είναι να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά του σε ένα από τα πιο τραχιά περιβάλλοντα του κόσμου, το οροπέδιο του Θιβέτ…

A Marwoolus Journey_Jasmin Schröder, Emanuele Marzi, Ιταλία, 2015

Η εκδήλωση περιλαμβάνει και worκshop  από το Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του TUC TIE Lab από το Πολυτεχνείο Κρήτης πάνω σε θέματα βιωσιμότητας, που στοχεύει σε μια αλλαγή νοοτροπίας στην γενικότερη περιβαλλοντική μας συμπεριφορά.

Για Εγγραφή

Group 1: https://www.eventbrite.com/e/123645459899

Group 2: https://www.eventbrite.com/e/123646749757

Group 3: https://www.eventbrite.com/e/123647524073

 

  • Tην ίδια μέρα (2/11) στο πλαίσο του The Future of Work Design Week (της Archisearch/Design Ambassador) στα Inmind Headquarters(Χαλάνδρι) θα προβληθεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Ανύψωση με θέμα τον τρόπο που τα drones θα μεταμορφώσουν τις πόλεις. Ωστόσο η προσβασιμότητα και η χρήση των drones γεννάει σήμερα πολλές συζητήσεις κοινωνικού και τεχνολογικού χαρακτήρα που βλέπουν στην ανάπτυξή τους είτε ένα ισχυρό πλεονέκτημα, είτε μια απειλή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά μας. Η δράση περιλαμβάνει την συζήτηση The Future of Work: πως επαναπροσδιορίζεται η έννοια του εργασιακού χώρου σήμερα στο εικονικό περιβάλλον που φαίνεται να επιλέγεται για καλύτερη απόδοση στη δουλειά; Θα είναι τα γραφεία του αύριο πιο «έξυπνα» ή πιο ανθρώπινα ή και τα δύο; Πώς θα αναπτύσσονται οι τεχνολογικές εξελίξεις σε σχέση με τις νέες μορφές εργασίας για τη νέα γενιά της ψηφιακής εποχής; Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν ως προς τις εργασιακές σχέσεις; Καλεσμένοι: Αλέξης Βικέλας, Αρχιτέκτονας,Vikelas Architects, Ιόλη Χιωτίνη, Interiors & Concept Stylist, Μαρίκα Μαυρολέων, Αρχιτεκτόνισσα, A&M Architects, Τάσος Γεωργαντζής, Διευθυντής/Συνιδρυτής του Urban Soul Project. Συντονίστρια Άννη Μαρκιτάνη, Διευθύντρια του MDFF Greece & Cyprus
Elevation_020.Elevation (Ανύψωση), Marcus Fairs, Oliver Manzi, UK, 2018

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122683544785

  • Την Τρίτη 3/11στο Μουσείο Βορρέ (Παιανία) θα προβάλλονται (σε συνεχείς προβολές) οι ταινίες Cambio και Quercus (των Formafantasma) που διερευνούν πώς εξελίχθηκε η βιομηχανία ξυλείας με την πάροδο του χρόνου, εξετάζοντας το πώς η ξυλεία συνδέεται με χρόνιες συνθήκες εκμετάλλευσης, αποικιοκρατίας και καταναλωτισμού. Ταυτόχρονα μας δίνουν ένα έναυσμα να σκεφτούμε τους ανθρώπους υπό το πρίσμα των δέντρων, αμφισβητώντας τη δική μας αίσθηση κυριαρχίας, στην λογική της προστασίας αυτών των σύνθετων οικοσυστημάτων, που είναι τόσο απαραίτητα για την δική μας επιβίωση.

    Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122234947017

 

* Το ίδιο απόγευμα (3/11), στον χώρο της Typical Organization for Standards & Order (Αθήνα) θα παρουσιαστεί ένα spatial installation της ταινίας του Joshua Olsthoorn Το 5ο Λύκειο με θέμα την κατάληψη του 5ου Λυκείου  στα Εξάρχεια που το 2018 έγινε η στέγη για περίπου 200 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες. Η κατάληψη εκκενώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Μεταξύ των 143 μεταναστών που εκδιώχθηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Η ταινία μιλά για τον τρόπο με τον οποίο “τα πολιτικά σχέδια” διαμορφώνουν εμάς και το περιβάλλον μας.

    Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/124113178859

5th School_Το 5ο Λύκειο Joshua Olsthoorn, Ελλάδα, 2020
  • Την ίδια μέρα (3/11), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζετε το πρώτο μέρος της δράσης  Σχεδιάζοντας τη ζωή στο διάστημα #1. Ποιες είναι οι προκλήσεις της ζωής στο διάστημα; Προκλήσεις πρακτικές όσο και συναισθηματικές. Θα προβληθεί η ταινία 16 ηλιοβασιλέματα: Να πετάς στο διάστημα. Είναι το όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον Thomas Pesquet όταν απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. 450 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, κατά τη διάρκεια έξι μηνών οπού ο κόσμος δείχνει να πέφτει στο άγνωστο, ένας διάλογος γεννιέται ανάμεσα στον αστροναύτη και το οραματιστικό έργο του Saint Exupéry που έφερε μαζί του στο διαστημικό σταθμό.

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/125535101869

 

*Την Τετάρτη 4/11στο Shila Athens (Κολωνάκι), θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση «Πορτρέτα χειροποίητων (προσωρινών) σπιτιών. Προσδιορίζοντας βασικές έννοιες της σύγχρονης διαβίωσης».

Ποιά η έννοια του σπιτιού στη σύγχρονη εποχή; Ποιές οι συνθήκες που μας ωθούν να προσδιορίσουμε έναν τόπο ως σπίτι; Σε αυτήν την ταχέως μεταβαλλόμενη περίοδο, ο τρόπος που επικοινωνείται και βιώνεται η έννοια του σπιτιού έχει αλλάξει. Με τον ίδιο τρόπο έχει αλλάξει  η έννοια της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου και η φιλοσοφία της φιλοξενίας.

 

Καλεσμένοι: Ηλίας Παπαγεωργίου, Αρχιτέκτονας, Ιδρυτής PILA Studio, Ραφίκα Σαουίς, βραβευμένη Ηθοποιός και Σκηνοθέτις, Ευτυχία Στεφανίδη, Συν-Ιδρύτρια & Creative Director του Shila Athens, Anna Bonnet, Επικεφαλής Designer & CoCreative Director του Shila Athens

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122237324127

 

*Την Πέμπτη 5/11 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος(Αθήνα) παρουσιάζεται το δεύτερο  μέρος της δράσης  Σχεδιάζοντας τη ζωή στο διάστημα, με την συζήτηση «Σχεδιάζοντας την πρακτική και συναισθηματική ζωή στο διάστημα». (Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί ταυτόχρονα, στα ελληνικά και στα γαλλικά στο ifg.gr και στα αγγλικά στη σελίδα Facebook του MDFFGreece).

Καλεσμένοι: Xavier De Kestelier, Αρχιτέκτονας, Τεχνολόγος, Επικεφαλής  Τεχνολογίας Σχεδίου και Καινοτομίας του Hassell Studio, Διευθυντής της Smart geometry, Γιώργος Λόρδος, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα της Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης | MIT, Αλέξανδρος Λόρδος, PHD Director στο Κέντρο Μελέτης δεξιοτήτων ζωής για ανθεκτικότητα, Λέκτορας στο Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τατιάνα Κούπα, Αρχιτεκτόνισσα, Συν-Ιδρύτρια της Delta Architects. Συντονιστές: Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Διευθυντής Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άννη Μαρκιτάνη, Διευθύντρια του Milano Design Film Festival Greece & Cyprus

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/125540185073

Earth Stations Originals images, Crown Station, © Filippo Bolognese images

 

*Την Παρασκευή 6/11 στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Αθήνα), στο πλαίσιο της Ημέρας Ιταλικού Ντιζάιν 2020, που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα με θέμα: “Σχεδιάζοντας το μέλλον. Ανάπτυξη, Καινοτομία, Βιωσιμότητα και Ομορφιά,” το MDFF Greece παρουσιάζει δύο ταινίες και επιμελείται μία παρουσίαση. Η ταινία Επτά δισεκατομμύρια αφηγείται τις σκέψεις του παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή Andrea Branzi, σκέψεις που ανέπτυξε ο ίδιος αφού δούλεψε για τέσσερα χρόνια πάνω στο “Dieci Modesti Consigli per una Nuova Carta d’Atene” (εκδόσεις Lithos Como, 2013), ένα μανιφέστο με δέκα αρχές που βοηθούν τον αναγνώστη να ερμηνεύσει τη νέα κατάσταση των μεταμοντέρνων πόλεων.

Η δεύτερη με τίτλο Η δύναμη του Αρχείου επικεντρώνεται σε προσχέδια, σκίτσα, μακέτες, αποδόσεις, σχέδια, ειδικές τεχνικές ολοκληρωμένων δομών που εκθέτονται στο Ίδρυμα Renzo Piano και φιλοξενούνται στα 3.000 τ.μ. ενός εργοστασίου στη Γένοβα που έχει προσαρμοστεί για τον σκοπό αυτό. Ένας χώρος πειραματισμού που μας αποκαλύπτεται μέσα από τις μαρτυρίες αυτών που το συντηρούν, το οργανώνουν και το ζούνε καθημερινά.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση Γήινοι Σταθμοί (Earth Stations) από τον Davide Angeli, Design Consultant, AMDL Circle (η ομιλία θα αναμεταδοθεί ταυτόχρονα, στα ελληνικά και στα ιταλικά στα κοινωνικά δίκτυα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών).

Οι Γήινοι Σταθμοί είναι μια νέα τυπολογία κτιρίων που σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν παραγωγικές ανθρώπινες σχέσεις-είναι μνημεία της ανθρωπότητας, που χρησιμοποιούν τις ανθρωπιστικές και τεχνολογικές γνώσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε ένα πλαίσιο ευθύνης για τον φυσικό και κοινωνικό κόσμο.

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/126375282873

BlueCycle_extruder

 

*Την ίδια μέρα (6/11) στο Blue Cycle Lab (Πειραιάς), η ομάδα του Blue Cycle μας εξηγεί πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα δίχτυα των ψαράδων, τα σχοινιά και οι κάβοι των πλοίων. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε λειτουργία τον μοναδικό στην Ελλάδα large-scale 3D printer και να γνωρίσουν τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία για την αξιοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων που προέρχονται από την αλιεία και τη ναυτιλία.  Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία Second Nature που παρουσιάζει το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων διχτυών στο βυθό της θάλασσας και τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του υλικού ως μια νέα πρώτη ύλη με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Για Εγγραφή:

Group 1: https://www.eventbrite.com/e/124918668099

Group 2: https://www.eventbrite.com/e/124923394235

 

* Το Σάββατο 7/11 θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα αστική περιήγηση με τίτλο «Hotel Village» και σημείο συνάντησης το Dope Cafe (Αθήνα). Η δράση λειτουργεί επί της ουσίας ως προπομπός του επερχόμενου τεύχους του Desired Landscapes. Σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ευη Σουγκάρα, αυτή η αστική περιήγηση υφαίνει την Ιστορία της μεταβαλλόμενης εικόνας της Αθηναϊκής πόλης και περιηγείται σε ένα μοναδικό συνδυασμό μοντέρνων μεταπολεμικών και σύγχρονων κτιρίων του 19ου αιώνα -τα οποία γρήγορα ανακαινίστηκαν και μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Μέσω της αρχιτεκτονικής και της τυπογραφίας, συλλογικών ιστοριών, αστικών μύθων και προφορικού λόγου, αυτός ο περίπατος θα διερευνήσει τις έννοιες της κοινότητας, του τουρισμού, της κατοίκησης και της γειτνίασης, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το πολυπρόσωπο πορτραίτο της σύγχρονης Αθήνας.

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122390999775

 

Εσπερινός_Προβολή _ Screening ( Σειρά συνεντεύξεων_Interview series) Time.Space.Existence, European Cultural Center, 2019, 17’, Ricardo Bofill Levi, Bjarke Ingels, Balkrishna Doshi

*Την ίδια μέρα ( 7/11), στον Εσπερινό (Φιλοπάππου) θα προβληθεί το Time.Space.Existence του European Cultural Center που περιλαμβάνει μικρού μήκους συνεντεύξεις καταξιωμένων αρχιτεκτόνων με ερευνητικό τους ενδιαφέρον το χώρο, τον χρόνο και την ίδια την ύπαρξη.  Οι εν λόγω συνεντεύξεις θα προβληθούν το 2021 στην επικείμενη έκθεση “TIME SPACE EXISTENCE” στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα τη συζήτηση «Ο πορσελάνινος τίγρης — Τελετουργίες Καταλυμάτων» με θέμα το βίωμα της φιλοξενίας:  Οι παραδόσεις, τα προσωπικά αντικείμενα και οι τελετουργίες που φέρουν σημαντικές μνήμες  προσδίδουν στο μέρος το αίσθημα της οικειότητας, του προσωπικού, της άνεσης, της επιθυμίας ή ακόμη και της νοσταλγίας. Πώς μπορεί το design να καλλιεργήσει το «έδαφος» για τη δημιουργία μιας κοινότητας; Πώς μπορεί το design να είναι η κινητήρια δύναμη μιας εξατομικευμένης εμπειρίας; Καλεσμένοι: Πάκυ Βλασσοπούλου, Εικαστικός

Stamos Michael, Artist-Designer, Ελένη Τρανούλη, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια, Concept Designer

Συντονίστριες: Εύη Σουγκάρα, Αρχιτεκτόνισσα, Συντάκτρια στο περιοδικό Desired Landscapes,

Άννη Μαρκιτάνη, Διευθύντρια του MDFF Greece & Cyprus

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/123710181483

La Cupola Volker Sattel, Γερμανία 2016

*Το Σάββατο 7/11, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα δράση με σημείο συνάντησης την οδό Μουρούζη (Αθήνα): Πρόκειται για το Urban Workshop «Η τέχνη του περπατήματος: Οι Φλανέρ των Αθηνών» σε συνεργασία με το Big Olive Athens. Το βιωματικό αυτό εργαστήριο εξελίσσεται στα περίχωρα της Αθήνας, με «πρώτη ύλη» τους κατοίκους και τους επισκέπτες της εκάστοτε γειτονιάς. Οι συμμετέχοντες, αφήνουν πίσω τους, σχέσεις, δουλειές, δραστηριότητες,  με σκοπό να παρατηρήσουν  όσα βρίσκονται μέσα στη «ζώνη» του Αθηναϊκού ιστού.  Πώς αλλάζει η εμπειρία ενός τόσου γνωστού και “οικείου μέρους” όταν απομακρύνουμε τη σκέψη μας από καθετί θορυβώδες που αποσπά την προσοχή μας στην καθημερινότητα;  Το εργαστήριο θα εξερευνήσει την περιοχή του Παγκρατίου, και ιδιαίτερα την σύνδεση μεταξύ της αστικής συνοικίας των Ανακτόρων και της hip γειτονιάς που βρίσκεται ανατολικά του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/125963063915

 

* Τέλος το Σάββατο 7/11 στο Atelier Cycladon 8(Αθήνα) θα προβληθεί η ταινία Ο Χορός με την Αρχιτεκτονική. Τόσο η αρχιτεκτονική όσο και ο χορός μοιράζονται διαχρονικά το ίδιο πάθος για τον χώρο και το φως. Ωστόσο, βρίσκονται στους αντίποδες σε ό, τι αφορά τον χρόνο. Η αρχιτεκτονική είναι μια από τις τέχνες που αντέχουν στον χρόνο, ενώ η παρουσίαση ενός χορευτικού κομματιού είναι συνήθως μια σύντομη διαδικασία και το έργο εξαφανίζεται καθώς η ερμηνεία του εξελίσσεται και οδεύει προς το τέλος της. Μέσα από την συνεργασία  της χορογράφου Jessica Lang και του αρχιτέκτονα Steven Holl οι δύο τέχνες ενώνονται.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα τη συζήτηση «Μετακίνηση μεταξύ χώρου και χρόνου» με θέμα τη διεπιστημονική προσέγγιση και τη δημιουργική επαφή ανόμοιων επιστημονικών πεδίων στους πολιτιστικούς μετασχηματισμούς μιας ταχέως μεταβαλλόμενης εποχής. Καλεσμένοι: Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτονας &Ιδρυτής του “Dionysis Sotovikis Workshop”, Ίκαρος Μπαμπασάκης, Συγγραφέας, Ανδρονίκη Μαραθάκη,Χορογράφος

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122386054985

11/5/15 7:29:37 PM —
World Premier of “Tesseracts of Time” by Jessica Lang Dance Co.
. © Todd Rosenberg Photography 2015

*Την Κυριακή 8/11, τελευταία μέρα των προφεστιβαλικών δράσεων του MDFF Greece, θα πραγματοποιηθεί η ποδηλατική περιήγηση αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος“Riding Athens: Architectural eBike Tour με σημείο συνάντησης την οδό Λεμπέση (Μουσείο Ακρόπολης). Πρόκειται για μία τρίωρη διαδρομή (μια απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων) με ηλεκτρικά ποδήλατα που εστιάζεται στη βιωματική εμπειρία της περιήγησης των συμμετεχόντων και στις δυνατότητες του μέσου να αποκαλύπτει μυστικά σημεία αναφοράς της πόλης. Αυτό το αστικό ταξίδι ξεκινά από την περιοχή του εμβληματικού ποταμού Ιλισού, το Μετς και το Παγκράτι, ακολουθεί την κύρια αρτηρία της Πανεπιστημίου για να βουτήξει στις παλιές γειτονιές της οδού Αθηνάς και της πλατείας Ομόνοιας, πριν εξερευνήσει τον νεότερο οικισμό της Κυψέλης και τμήματα της κάποτε αγροτικής περιοχής της οδού Πατησίων. Θα ποδηλατήσουμε σε πολύχρωμους δρόμους που έχουν έντονη δραστηριότητα και  σε άλλους που έχουν εγκαταλειφθεί, σε δρόμους καθαρούς  αλλά και σε λεηλατημένους, κεντρικούς και απομονωμένους, δηλαδή στους δρόμους που απεικονίζουν τη σύγχρονη Αθήνα.

Για Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122242070323

 

Την Κυριακή 8/11έχουν και τα παιδιά την τιμητική τους, στο Aka | ARCHITECTUREKIDSATHENS(Αθήνα). Η δράση περιλαμβάνει το εργαστήριο «Κοίτα τι άφησες πίσω! – Εργαστήρι αρχιτεκτονικής αποκατάστασης για παιδιά» που βασίζεται στην ιδέα της συνέχισης ενός αρχιτεκτονικού έργου χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες ήταν οι προθέσεις των αρχικών δημιουργών του. Τα παιδιά εξοικειώνονται μέσω του παιχνιδιού με ένα σύνολο ζητημάτων που κάθε αποκατάσταση πρέπει να αντιμετωπίσει: τι να απορρίψουμε, τι να επαναχρησιμοποιήσουμε, τι να αποδεχτούμε, τι να ξεχάσουμε και τι χρειάζεται να επινοήσουμε ξανά.

Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία Οι οραματιστές της μεταμόρφωσης, η οποία θέτει την βάση για την θεματική του εργαστηρίου και της συζήτησης που ακολουθεί. Πρόκειται για την πρώτη ταινία αφιερωμένη στην εμβληματική προσέγγιση των αρχιτεκτόνων Anne Lacaton, Jean-Philippe Vassal και Frederic Druot, οι οποίοι είναι ταγμένοι κατά της πολιτικής κατεδάφισηςανακατασκευής των δημόσιων κατοικιών που εφάρμοσε η γαλλική κυβέρνηση το 2003, και έχουν αφοσιωθεί στη μεταμόρφωση της υφιστάμενης κοινωνικής κληρονομιάς.

Τέλος, θα διεξαχθεί η συζήτηση «Εκπαίδευση και αρχιτεκτονικός μετασχηματισμός»

με εμπειρογνώμονες στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης και της ψυχολογίας  οι οποίοι θα μιλήσουν σχετικά με τον αρχιτεκτονικό μετασχηματισμό, την κατασκευή κοινότητας και τη βιωσιμότητα. Καλεσμένοι: Αθανάσιος Αλεξανδρίδης,  Παιδοψυχολόγος, Ψυχαναλυτής, Carlos Arruti και Anabel Varona, Αρχιτέκτονες, Ιδρυτές του Maus Haus

Μαριάννα Ρέντζου και Κωνσταντίνος Πανταζής, Αρχιτέκτονες, Ιδρυτές του Point Supreme

Συντονιστές: Marc Britz, Αρχιτέκτονας, Ιστορικός και Κριτικός Αρχιτεκτονικής, Συνιδρυτής του Architecture Kids Athens (Aka), Χριστίνα Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτονας, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Εκπαιδευτικός, Συνιδρύτρια  του Architecture Kids Athens (Aka)

Jackie Chan’s Green Heroes David Hay, China_Taiwan 2018

Για Εγγραφή (Προβολή και εργαστήριο για παιδία):

Group 1: https://www.eventbrite.com/e/122245400283

Group 2: https://www.eventbrite.com/e/123654127825

Για Εγγραφή (Προβολή και συζήτηση):

Group 3: https://www.eventbrite.com/e/123654188005

 

Διαδικτυακές προβολές

Το σχήμα των ιδεών. Η Ιταλία του ντιζάιν

Η Ιταλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Milano Design FIlm Festival παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στις κορυφαίες στιγμές του Ιταλικού ντιζάιν μέσα από τέσσερα ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της δράσης Φθινόπωρο all’ italiana Online (διαδικτυακό αφιέρωμα στον πολιτισμό Made in Italy).

Το Driving Dreams, είναι αφιερωμένο στο Ιταλικό αυτοκίνητο και στα εργοστάσια του Τορίνο που τα οχήματά τους έγιναν αντικείμενα λατρείας σε όλο τον κόσμο χάρη στην κομψή και γεμάτη χάρη εμφάνιση τους.

Το La Cupola παρουσιάζει την φουτουριστική αρχιτεκτονική του Ντάντε Μπίνι, ο οποίος αξιοποίησε μια καινοτόμο τεχνολογία για την πρωτοποριακή εξοχική κατοικία του Μικελάντζελο Αντονιόνι και της Μόνικα Βίτι στη Σαρδηνία – σήμερα ερειπωμένη και εγκαταλειμμένη στην αδυσώπητη φθορά του χρόνου.

Στο Maddalena θα μάθουμε την ιστορία της Μανταλένα ντε Πάντοβα, της πρώτης κυρίας του Ιταλικού ντιζάιν. Οι βιτρίνες του καταστήματός της στο Μιλάνο, στην Λεωφόρο Βενέτσια, συχνά δια χειρός του Ακίλε Καστιλιόνι, θεωρήθηκαν από τις ομορφότερες στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους σημαντικότερους σταθμούς μιας ζωής αφιερωμένης στο καλό γούστο καθώς και τις επιχειρηματικές ικανότητες μιας γυναίκας που πέτυχε την καταξίωση στον τότε ανδροκρατούμενο κόσμο της διακόσμησης

Τέλος, πρωταγωνιστής της ταινίας Tobia Scarpa. Lanima segreta delle Cose («Τομπία Σκάρπα. Η κρυφή ψυχή των πραγμάτων») είναι ο γνωστός  βενετσιάνος αρχιτέκτονας ο οποίος ανατρέχει σε διάφορες στιγμές της δημιουργικής του ζωής με ευαισθησία.

Οι παραπάνω ταινίες προβάλλονται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα www.iicateneonline.gr

Για Εγγραφή:

Driving Dreams, Gianluca Migliarotti: https://www.eventbrite.com/e/125430452861

La Cupola: https://www.eventbrite.com/e/125431018553

Maddalena: https://www.eventbrite.com/e/125431762779

Tobia Scarpa. L’anima segreta delle cose: https://www.eventbrite.com/e/125431943319

 

XΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων εδώ.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του MDFFGREECE  πραγματοποιείται  μόνο κατόπιν εγγραφής στο Eventbrite: https://linktr.ee/MDFFGreeceAthens

 

Περισσότερα θα βρείτε στη διεύθυνση: https://mdffgreece.com/

 

  • Κάθε mini-event δεν θα υπερβαίνει τον προβλεπόμενο αριθμό βάσει νόμου ενώ τα μέτρα προστασίας COVID-19 τηρούνται αυστηρά σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές που ορίζονται από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ.
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.
  • Η προσέλευση των συμμετεχόντων θα γίνεται τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης της εκδήλωσης.
  • Η χρήση της μάσκας αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή σε κάθε εκδήλωση, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.
  • Η τοποθέτηση των καθισμάτων στις αίθουσες ακολουθούν όλες τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας
  • Τα mini-events δεν έχουν κανένα εμπορικό χαρακτήρα
  • Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις πραγματοποιείται μόνο κατόπιν εγγραφής στο Eventbrite: https://linktr.ee/MDFFGreeceAthens
  • Απαιτείται ξεχωριστή εγγραφή για κάθε μια από τις εκδηλώσεις που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MDFF

 

Το MDFF γεννήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο. Η τετραήμερη διοργάνωση, η οποια ανοίγει με μια λαμπερή εκδήλωση στην Triennale di Milanο, συγκεντρώνει ιστορίες αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, στιλ και avant-garde κινήματα, εξετάζοντας παράλληλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

To Milano Design Film Festival (MDFF), έχοντας ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις του κόσμου – Buenos Aires, Tokyo, Hong Kong, London, Barcelona, Madrid, Cairo, Shanghai, Paris, Seoul, Beijing, Jerusalem, Stockholm κ.α. – έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, υπό τον τίτλο Milano Design Film Festival Greece (MDFF Greece), διευρύνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF, μέσα από μια σειρά μελλοντικών σταθμών σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

Το MDFF Greece, και η καλλιτεχνική διευθύντρια Άννη Μαρκιτάνη, φιλοδοξεί να σχηματίσει την ελληνική κοινότητα του MDFF μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων και συνεργασιών μεταξύ οργανισμών και κοινοτήτων που φροντίζουν να προβάλουν πρωτοποριακά εγχειρήματα, καλλιτεχνικά κινήματα και διεθνείς προσωπικότητες, μέσα από τα οποία αναδύονται  κοινοί τόποι και προσελκύονται συλλογικότητες που βλέπουν την Αθήνα σαν ένα δημιουργικό χώρο δράσης και παρουσίας ιδεών με σκοπό να ενεργοποιήσουν σχεσιακά και επενδυτικά μοντέλα.

 

Στο κυρίως του πρόγραμμα καταπιάνεται με θεματικές ενότητες όπως είναι η Αρχιτεκτονική, το Design, η Βιωσιμότητα, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Αστική ζωή, η Βιογραφία πρωταγωνιστών του design και της αρχιτεκτονικής, το δίπολο Άνθρωπος – Φύση, η Τέχνη, η Τέχνη της σκέψης. Μια επιπλέον θεματική ενότητα της διοργάνωσης θα είναι το «Μήνυμα του Αρεσίμπο» από τον παγκοσμίως γνωστό σχεδιαστή και καλεσμένο επιμελητή Michael Anastassiades.

 

Το MDFF Greece—Athens μοιράζεται σκέψεις, ιδέες και ιστορίες από το πεδίο του Design μέσω της τέχνης του λόγου και του κινηματογράφου, δημιουργώντας νέα σημεία αναφοράς και αναδεικνύοντας ερωτήματα που προκύπτουν από την πολυμορφική, πολυπολιτισμική και πολυθεματική του ταυτότητα.

 

Η πρώτη διοργάνωση του MDFF Greece Athens με τίτλο «Φως-Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας», τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με σκοπό να διερευνήσει την τρέχουσα πραγματικότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις τους.

 

Ακολουθώντας τη μέθοδο «Μάθηση μέσω παρακολούθησης» και «Μάθηση μέσω Διαλόγου» η εκδήλωση βασίζεται στην αξία και τη δυναμική της κινηματογραφικής γλώσσας μέσα στην ψηφιακή εποχή. Το εν λόγω εγχείρημα λειτουργεί αφενός ως κόμβος επικοινωνίας και διεπιστημονικότητας μεταξύ αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, καλλιτεχνών, ερευνητών, εκπαιδευτικών και επιχειρηματιών, αφετέρου ως κανάλι προβολής της σύγχρονης εγχώριας τάσης και δημιουργικότητας σημαντικών επιστημονικών πεδίων.

Απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και σε όσους θεωρούν ένα τέτοιο γεγονός ως μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν τον κόσμο του design και της αρχιτεκτονικής μέσα από τον κινηματογράφο ή, και αντίστροφα, να αξιοποιήσουν τον κινηματογράφο ως εργαλείο εξοικείωσης με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του design.

 

Η κυρίως διοργάνωση, που θα διεξαχθεί το 2021,θα περιλαμβάνει περισσότερες από 20 προβολές ελληνικών, ιταλικών και διεθνών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και βιογραφιών, καθώς και διάφορες ομιλίες, εργαστήρια, συζητήσεις και παράλληλες δράσεις.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουμε μάρτυρες — εντός και εκτός οθόνης — εναλλακτικών τρόπων ζωής, φιλοσοφίας, φιλοδοξίας, ονείρων, γλώσσας, τοπίων, πόλεων και βιογραφιών που «νομιμοποιούν» τη διαφορετικότητα, επικοινωνούν εναλλακτικές και προτείνουν λύσεις..

Σκοπός του Milano Design Film Festival Greece—Athens είναι να καταδείξει ότι το design δεν είναι ένα επάγγελμα αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία και προσέγγιση. Όλα τα στοιχεία του κόσμου γύρω μας, οτιδήποτε χρησιμοποιούμε και αφορά τη ζωή μας, συνδέονται με το design.




Leave a comment