Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία “Τα Πάντα Ολα” που απέσπασε συνολικά 7 Όσκαρ ανάμεσα στα οποία το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρώτου Γυναικείου Ρόλου (Μισέλ Γεό), B Γυναικείου Ρόλου και Β’ Ανδρικού Ρόλου., ενώ ακολουθεί το All Quiet on the Western Front (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο) με 4 Όσκαρ. Το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Μπρένταν Φρέιζερ για την ερμηνεία του στη Φάλαινα του Αρονόφσκι. Σημειώστε πως από το 2009, όταν το πεδίο Καλύτερης Ταινίας αυξήθηκε σε 10 υποψηφιότητες, το “Τα Πάντα Όλα” είναι η πρώτη ταινία που κερδίζει 7 Όσκαρ.

Ιδιαίτερη αίσθηση δε προκάλεσε το γεγονός πως ταινίες- φαβορί, όπως Τα Πνεύματα του Ινισέριν και το Ταρ “αποχώρησαν” με 0 Χρυσά Αγαλματίδια στις αποσκευές τους…

Αναμενόμενοι οι νικητές στην φωτογραφία και το μοντάζ. Ο Τζέιμς Φρεντ κέρδισε το όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας για το «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» (All Quiet on the Western Front). «Δεν είναι τα γενέθλιά μου, αλλά νιώθω ότι είναι. Το αφιερώνω στον πατέρα μου που όταν του είπα μικρός ότι θέλω να φύγω από το σπίτι και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο τσίρκο που λέγεται κινηματογράφος, με ενθάρρυνε…»

Στο μοντάζ το όσκαρ κέρδισε ο  Πολ Ρότζερς για το «Τα Πάντα Ολα» (Everything Everywhere All at Once)

Κατά τα άλλα, σε πολύ χαμηλούς τόνους, χωρίς απρόοπτα, χαστούκια και άλλα… δεινά κύλησε η φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, γεγονός που της στέρησε κάθε ενδιαφέρον. Ξεκίνησε με ένα 12λεπτο ατελείωτο μονόλογο του Τζίμι Κίμελ που έπεσε στη σκηνή με αλεξίπτωτο και κύλησε χωρίς καμία ένταση με εξαίρεση ίσως την πολύ δυνατή εμφάνιση της Lady Gaga που ντυμένη στα μαύρα μας χάρισε μία βαθιά προσωπική ερμηνεία του Hold My Hand (Top Gun: Maverick).

Στις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε αυτή της αναφοράς σε όλους τους καλλιτέχνες του κινηματογράφου που έφυγαν από κοντά μας το 2022. Υπό τους ήχους του πιάνου και της φωνής του Λένι Κράβιτζ είδαμε να περνούν από τη σκηνή ονόματα θρύλοι, όπως ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, αλλά και ο δικός μας Βαγγέλης Παπαθανασίου, ενώ ο Τζον Τραβόλτα εμφανώς συγκινημένος μίλησε για την Ολίβια Νιούτον Τζον.

Αναλυτικά τα βραβεία

Καλύτερη ταινία  Τα Πάντα Ολα

Σκηνοθεσία The Daniels – Τα Πάντα Ολα

Α Ανδρικός Ρόλος Μπρένταν Φρέιζερ – Whale (Φάλαινα)

Α Γυναικείος Ρόλος Μισέλ Γέο – «Τα Πάντα Ολα»

Β’ Ανδρικός Ρόλος Κε Χουι Καν – Τα Πάντα Ολα

B’ Γυναικείος Ρόλος Τζέιμι Λι Κέρτις – Τα Πάντα Ολα

Μοντάζ Τα Πάντα Ολα

Φωτογραφία  All Quiet on the Western Front (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο)

Σκηνογραφία All Quiet on the Western Front

Οπτικά Εφέ Avatar: The Way of Water

Πρωτότυπο Σενάριο Everything Everywhere All at Once (Τα Πάντα Ολα)

Διασκευασμένο Σενάριο Γυναικείες Κουβέντες – Women Talking

Μουσική All Quiet on the Western Front (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο)

Διεθνής Ταινία All Quiet on the Western Front (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο)

Ταινία Animation Pinocchio

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους Navalny

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους  The Elephant Whisperers

Κοστούμια Black Panther – Wakanda Forever

Ήχος Top Gun: Maverick

Καλύτερο τραγούδι Naatu Naatu από το RRR

Μικρού Μήκους Ταινία – Animation The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse

Μικρού Μήκους Ταινία Irish Goodbye

Κομμώσεις και Μακιγιάζ The Whale
Leave a comment