Ριζικά αναβαθμισμένη έρχεται η 8η έκδοση του «Πέρα από τα Σύνορα» | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου!

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη 7η διοργάνωσή του 2022, στην οποία κατατέθηκαν 790 ταινίες από 100 διαφορετικές χώρες και προβλήθηκαν 26 πανελλαδικές και παγκόσμιες/διεθνείς πρεμιέρες, το «Πέρα από τα Σύνορα» ετοιμάζει την 8η και μεγαλύτερη έκδοσή του, με πολλές εκπλήξεις τόσο για το σινεφίλ κοινό όσο και για τους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Έχοντας ξεκινήσει από τις 3 Ιανουαρίου, η διοργάνωση απευθύνει και φέτος ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ταινιών προς όλους τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, σύγχρονα ή μη, με την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν γένει με κάθε διασυνοριακό πυρήνα προβληματισμού που αντανακλά τις ανησυχίες της σύγχρονης κινηματογραφικής τέχνης, με τελική προθεσμία υποβολής τις 30 Απριλίου.

Το δύσκολο έργο επιλογής θα επιφορτιστούν οι ομάδες προγραμματισμού του Φεστιβάλ, οι οποίες απαρτίζονται από καταξιωμένους σκηνοθέτες, κριτικούς και θεωρητικούς κινηματογράφου, παραγωγούς, διανομείς, στελέχη κινηματογραφικών φεστιβάλ και οργανισμών οπτικοακουστικής παραγωγής, προγραμματιστές ταινιών κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, για το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα ήθελε να αφιερώσει ξεχωριστή μνεία στους: Μαριάννα  Οικονόμου (σκηνοθέτις/παραγωγός), Πάνο Δενδραμή (καθηγητής κινηματογράφου), Αφροδίτη Καϊράκη (ακαδημαϊκός),  Onur Kocatürk (σκηνοθέτης), Μάκη Κουζέλη (ακαδημαϊκός), Veronika Dvorakova (στέλεχος κινηματογραφικών φεστιβάλ), Αιμιλία Μπουρίτη (σκηνοθέτις/performer), Markus Nikel (RAI TV), Τάσο Γιαπουτζή ( σκηνοθέτης), Ruggero Calich (προγραμματιστής/κριτικός), Δημήτρη Παπαχαραλάμπους (ΕΚΟΜΕ), Shany Littman (δημοσιογράφος), Ιφιγένεια Τζουγανάτου (κοινωνιολόγος), Tereza Stastna (παραγωγός), Rebecca Zani (σεναριογράφος), Amir Tajik (σκηνοθέτης/παραγωγός), Angélique Bantikos (υπεύθυνη ανάπτυξης marketing), Christian Fienga (σκηνοθέτης/παραγωγός), Alireza Zarei (διανομέας/ερευνητής) και  Nourna Batani ( σινεφίλ)

Τέλος, η διοργάνωση θα ήθελε να εκφράσει δημόσιες ευχαριστίες στην ομάδα προγραμματισμού της νέας διαγωνιστικής σκηνής, μicro, και στους  Jean Christoph Caron ( επικεφαλής τμήματος ντοκιμαντέρ Phoenix), Alice Tasciyan (κριτικός κινηματογράφου), Τάσο Αλευρά ( σκηνοθέτης / παραγωγός), Γιώργο Παπακωνσταντίνου ( σκηνοθέτης / ακαδημαϊκός), Alessandra Voss (στέλεχος τηλεοπτικών δικτύων) και Στέφανο Βέλμαχο Μπόνο (ιστορικός/στέλεχος του Φεστιβάλ).

Μην ξεχνάτε!

Η 8η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» θα λάβει χώρα για ακόμα μια χρονιά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, στις 20-27 /08 2023, στην «Άκρη του Αιγαίου», στο πανέμορφο και ακριτικό Καστελλόριζο, μετατρέποντας το νησί  για 8η συνεχόμενη χρονιά σε ένα κινηματογραφικό και πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη τελευταία έκδοση του Φεστιβάλ, όπου κατατέθηκαν 790 ταινίες από 100 διαφορετικές χώρες, προβλήθηκαν 26 πανελλαδικές και παγκόσμιες/διεθνείς πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της δεύτερης διαγωνιστικής σκηνής του Φεστιβάλ (μicro), η 8η έκδοση του «Πέρα από τα Σύνορα» προσκαλεί Έλληνες και ξένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ να υποβάλουν τις ταινίες τους από τις 3 Ιανουαρίου 2023 μέχρι τις 30 Απριλίου 2023. Το «Πέρα από τα Σύνορα» προσφέρει στο μεσογειακό, ευρωπαϊκό και εν γένει διεθνές κοινό μια ετήσια, συναρπαστική εμπειρία αποτελούμενη από ταινίες με ιστορικό και πολυπολιτισμικό περιεχόμενο, γεγονότα και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν και σφυρηλάτησαν τις χώρες, τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς μας. Στόχος αυτού του Φεστιβάλ «boutique» είναι να γιορτάσει και να υπογραμμίσει την ομορφιά και την προσφορά της κινηματογραφικής αφήγησης μέσω της Ιστορίας και της κοινωνίας. Να «γεφυρώσει» ανθρώπους, ιδέες και οράματα από κάθε πλευρά της υφηλίου μέσω ποικιλόμορφων ταινιών τεκμηρίωσης. Να εμπνεύσει, να προβληματίσει και να τροφοδοτήσει με δημιουργική ανησυχία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το «Πέρα από τα Σύνορα» αφορά, εν κατακλείδι, το ανθρώπινο αποτύπωμα στο τώρα και το τότε, στο εδώ και στο παντού.

Η πρόσκληση υποβολής αφορά σε ταινίες οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί εντός των τελευταίων 4 χρόνων (2020-2023). Ο προγραμματισμός του Φεστιβάλ εστιάζει σε ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, σύγχρονα ή μη, με την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν γένει με κάθε διασυνοριακό πυρήνα προβληματισμού που αντανακλά τις ανησυχίες της σύγχρονης κινηματογραφικής τέχνης. Οι ταινίες που κατατίθενται στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα χρειάζεται να είναι είτε μεσαίου ( 30 – 60 λεπτά), είτε μεγάλου (60 + λεπτά) μήκους. Όσες ταινίες είναι μικρού μήκους, θα πρέπει να κατατίθενται στο νέο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, το μicro.  Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα γίνεται είτε μέσω της συμπλήρωσης της σχετικής φόρμας αίτησης που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ ( www.beyondborders.gr), είτε μέσω της πλατφόρμας FilmFreeway και του επίσημου προφίλ του Φεστιβάλ στην πλατφόρμα. Αντίστοιχα, η πρόσκληση υποβολής στο νέο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, μicro, αφορά σε ταινίες οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί εντός των τελευταίων 4 χρόνων (2020-2023). Το μicro τμήμα του «Πέρα από τα Σύνορα», το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική χορηγία του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού Phoenix, έχει ως στόχο να αναδείξει τα κινηματογραφικά ταλέντα του αύριο και της νέας γενιάς. Μέσω του μicro, επιζητάμε να επεξεργαστούμε «ακατέργαστα διαμάντια» σπουδαστών κινηματογράφου με υποσχόμενες δυνατότητες, αλλά επίσης και να προβάλουμε την πρωτόλεια δουλειά επαγγελματιών κινηματογραφιστών. Οι θεματικές των υποψήφιων ταινιών προς υποβολή θα πρέπει να εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία προγραμματισμού του «Πέρα από τα Σύνορα», δηλαδή ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, σύγχρονα ή μη, με την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν γένει με κάθε διασυνοριακό πυρήνα προβληματισμού που αντανακλά τις ανησυχίες της σύγχρονης κινηματογραφικής τέχνης.  Στο μicro θα γίνονται δεκτές όσες ταινίες αποτελούν την πρώτη, δεύτερή ή έως και τρίτη ταινία του ενδιαφερόμενου σκηνοθέτη που καταθέτει. Τέλος, τονίζεται ότι όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν για ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους, έως 30 λεπτά.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι) και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.beyondborders.gr 
Leave a comment