Κινηματογράφος και μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δεύτερη να λειτουργεί υποστηρικτικά “ντύνοντας” σκηνές και στιγμές, ακόμη κι από την εποχή του βωβού κινηματογράφου που η μουσική επένδυση γινόταν ζωντανά μέσα στις αίθουσες προβολής.

Στην περίπτωση του “Σαν Ιχθύς” από το Παιδί Τραύμα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.  Έχουμε ένα υπέροχο τραγούδι, που “ντύθηκε” μαγικά με τις εικόνες ενός βίντεο όπου το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο μοναδικός The Boy.

Σε ένα ασυνήθιστο τετράγωνο κάδρο, με ρετρό αισθητική, σαν παλιό home movie, το βίντεο είναι ένα άρτιο κινηματογραφικό έργο.

Με σαφείς αναφορές στο εφήμερο της νεανικής αθωότητας και στην εύθραυστη συγγένεια του έρωτα με το θάνατο, αυτό που τη μια στιγμή δείχνει ως ανέμελη στιγμή, την επόμενη μπορεί να θυμίζει σκοτεινό ενσταντανέ θανάτου.  Η συγγένεια έγκειται στο γεγονός πως και στις δύο περιπτώσεις, η οθόνη είναι πλημμυρισμένη από απίστευτη ομορφιά!  Γι’ αυτό και τα ελκυστικά πλάνα του σημαντικού διευθυντή φωτογραφίας Σίμου Σαρκετζή μας θύμισαν έντονα τον πίνακα “Οφηλία” του προ-Ραφαηλίτη ζωγράφου John Everett Millais.

Το εξαιρετικό μοντάζ του έμπειρου σκηνοθέτη και μοντέρ Νίκου Πάστρα, με την εναλλαγή των κοντινών πλάνων της τρυφερής νεανικής σάρκας, με εικόνες γήινες και φθαρτές υπογραμμίζει τη μελαγχολία που διατρέχει το κείμενο.

Απολαύστε το:

 

Παίζουν: Μαίρη Γιαννούλα, Φλομαρία Παπαδάκη

Art direction: Μυρτώ Τζίμα

Μοντάζ: Νίκος Πάστρας

Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής GSC

Κείμενο-Σκηνοθεσία: The Boy

Μουσική, Στίχοι, Αντρική Φωνή: Παιδί Τραύμα

Παραγωγή, Μίξη, Όργανα: Κτίρια τη νύχτα

Γυναικεία φωνή: Κίκα

Μαστερινγκ: Γιάννης Χριστοδουλάτος
Leave a comment