Στη σελίδα μπορείτε να αναζητήσετε και να δείτε σε ψηφιακή μορφή pdf κάθε τεύχος του περιοδικού “Σύγχρονος Κινηματογράφος” των περιόδων 1969-1973 & 1974-1984 και του περιοδικού “Φιλμ” του Θανάση Ρεντζή, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1974.

Η έκδοση του περιοδικού “Σύγχρονος Κινηματογράφος” ξεκίνησε μέσα στην δικτατορία και δημιούργησε ένα ισχυρό πόλο προβληματισμού καθορίζοντας την πορεία του νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, ενώ το περιοδικό “Φιλμ” εμφανίστηκε ως αντίπαλος πόλος του πρώτου για την ηγεμονική θεωρητική επικράτηση στον Ελληνικό κινηματογραφικό χώρο.

 

Ο πρώτος εκδότης στον “Σύγχρονο Κινηματογράφο” ήταν ο Βαγγέλης Τρικεριώτης με διευθυντή σύνταξης τον Βασίλη Ραφαηλίδη ενώ από τη θέση του διευθυντή σύνταξης πέρασαν ο Τέλης Σαμαντάς, ο Μπάμπης Κολώνιας, ο Χρήστος Βακαλόπουλος και άλλοι.

Στις σελίδες και των δύο περιοδικών έχουν αρθρογραφήσει μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου και έχουν συμπεριληφθεί συνεντεύξεις και θεωρητικά κείμενα “ιερών τεράτων” της εγχώριας και διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής.

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ιστοσελίδας “H ψηφιακή συλλογή των δύο αυτών κινηματογραφικών περιοδικών είναι μια εθελοντική εργασία που αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην διάχυση της γνώσης, λειτουργεί σαν εργαλείο μελέτης για τους ερευνητές και ιστορικούς, είναι αφιερωμένη στους συντελεστές εκείνης της περιόδου και δεν αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος”.

Τα περιοδικά “Σύγχρονος Κινηματογράφος” και “Φιλμ” βρίσκονται ψηφιοποιημένα στη σελίδα http://cinemalab.eu.org/ σε ένα εύχρηστο μενού αναζήτησης και με ένα πολύ χρήσιμο ευρετήριο.
Leave a comment