Στις 24 Μαΐου το 1998 απονέμεται στον κορυφαίο έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο ο Χρυσός Φοίνικας του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών  για την ταινία του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα». Το βραβείο αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Το 1995, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει την ταινία Το Βλέμμα του Οδυσσέα, με ήρωα έναν ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη (τον υποδύεται ο Χάρβεϊ Καϊτέλ), ο οποίος επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην πατρίδα, αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου φιλμ των Αδελφών Μανάκη, πιονιέρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια. Η απεγνωσμένη αναζήτηση του φιλμ, όπου καταγράφηκε το πρώτο βλέμμα πάνω σε τούτη τη χερσόνησο, γίνεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση ενός βλέμματος από πλευράς του ήρωα της ταινίας (του Αγγελόπουλου, κατ’ επέκταση), που ψάχνει έναν καινούργιο τρόπο να ξαναδεί τον κόσμο. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, προς μεγάλη απογοήτευση του Αγγελόπουλου, που θεώρησε ότι έπρεπε να του απονεμηθεί το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ (ο Χρυσός Φοίνικας) και με δηλώσεις προκάλεσε ένα μικρό σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Φεστιβάλ.

Οι Κάννες διόρθωσαν το «λάθος» τους τρία χρόνια αργότερα, όταν του απένειμαν τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του Αιωνιότητα και μία μέρα, με πρωταγωνιστή τον Μπρούνο Γκαντζ στον ρόλο ενός θνήσκοντος συγγραφέα, ο οποίος επιχειρεί τον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μια τυχαία συνάντησή του μ’ ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό φίλο του κάτι από τη γνώση του.

Το βραβείο αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Η «Αιωνιότητα» έλαβε διθυραμβικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Εκτός από τις εξαιρετικές κριτικές και τον Χρυσό Φοίνικα, έλαβε και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής.

Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κέρδισε 7 βραβεία – για καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο σενάριο, καλύτερη μουσική, καλύτερη υποστηρικτική ηθοποιός, καλύτερο σχεδιασμό κουστουμιών και καλύτερη συλλογή διακόσμησης.

 Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας ήταν του Θ. Αγγελόπουλου, στο σενάριο συνεργάστηκαν οι Tonino Guerra, Giorgio Silvagni και Πέτρος Μάρκαρης, η φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη, ενώ η μουσική ήταν της Ελένης Καραϊνδρου.  Πρωταγωνίστησαν οι  Bruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio, Ελένη Γερασιμίδου, Αχιλλέας Σκέβης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ίρις Χατζηαντωνίου, ενώ ο Πέτρος Φυσσούν  δάνεισε  τη φωνή του στον Μπρούνο Γκαντζ και η Πέμυ Ζούνη στην  Ιζαμπέλ Ρενό.

Η βαθμολογία τού imdb είναι 7,8/10, στο Rotten Tomatoes έχει κερδίσει μία άριστη βαθμολογία με 95/100 (η υψηλότερη για ελληνική ταινία) και στο All movie έχει χαρακτηριστεί ως «αριστούργημα», με βαθμολογία 5/5 – η μόνη ελληνική ταινία που έχει καταφέρει να πάρει την τέλεια βαθμολογία. 

Δείτε αποσπάσματα απο την ταινία