Σε κλίμα συγκίνησης και με αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου η τελετή έναρξης του Evia Film Project (15-19 Ιουνίου 2022), στον θερινό κινηματογράφο «Απόλλων», στα Λουτρά Αιδηψού. Το κοινό καλωσόρισε ο παρουσιαστής της τελετής και μέλος της ομάδας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τερζόπουλος. «Σαν παλιό σινεμά, με αυτόν τον στίχο από το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, πριν 28 χρόνια, σας καλωσορίζουμε απόψε εδώ, στο παλιό σινεμά “Απόλλων”, που σήμερα γίνεται καινούργιο ξανά. Εδώ και λίγες μέρες, έχουμε έρθει στον υπέροχο τόπο σας, στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία Άννα, με αγάπη για το σινεμά και για τα μέρη σας». Στη συνέχεια, προσκάλεσε στη σκηνή τη Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη.
«Κύριοι βουλευτές, κυρία Αντιπεριφερειάρχη, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε που μας καλωσορίσατε στον τόπο σας. Όλοι είδαμε τι έγινε πέρσι το καλοκαίρι σε αυτά τα μέρη. Γι’ αυτό και νιώσαμε την ανάγκη να προσφέρουμε, να μεταφέρουμε στον κόσμο την αγωνία σας, με τα μέσα που διαθέτουμε: ταινίες, εκπαιδευτικές δράσεις, εκδηλώσεις για παιδιά. Αυτή είναι η δική μας δουλειά και προσπαθήσαμε να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Τίποτα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς τη δική σας βοήθεια. Σας περιμένουμε για να είμαστε όλοι μαζί, στις εκδηλώσεις που όλοι μαζί οργανώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ελίζ Ζαλαντό, προτού δώσει τη σκυτάλη στον κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη.
Αναφερόμενος αρχικά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ανδρεαδάκης δήλωσε πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους κινηματογραφικούς οργανισμούς της Ευρώπης, που αγκαλιάζει με σεβασμό και αγάπη τους ανθρώπους που δουλεύουν στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και τους ανθρώπους που παθιάζονται και αγαπούν τον πολιτισμό. «Εδώ και 62 χρόνια, το Φεστιβάλ πορεύεται μαζί με το κοινό και την τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης και αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας, τις οποίες παρουσιάζει μέσα από ταινίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για πρώτη φορά όμως στα 62 χρόνια της ιστορίας του, βγαίνει από τη φυσική του έδρα, τη Θεσσαλονίκη, και έρχεται στη βόρεια Εύβοια, με το Evia Film Project. Οι εικόνες που είδαμε πέρσι το καλοκαίρι μάς στοίχειωσαν και μας συγκλόνισαν. Γι’ αυτό νιώσαμε την υποχρέωση να έρθουμε εδώ και να φυτέψουμε έναν μικρό σπόρο πολιτισμού και ανάπτυξης. Οι 500 καλεσμένοι από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο, που θα καταφθάσουν στη βόρεια Εύβοια, θα στηρίξουν την τοπική οικονομία, θα γνωρίσουν αυτόν τον πανέμορφο τόπο, αλλά και τους ανθρώπους του, και θα φύγουν με το μήνυμα ότι η Εύβοια μπορεί να αναγεννηθεί. Στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, με σεβασμό απέναντι στο οικοσύστημα και το περιβάλλον, αλλά και απέναντι στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Εκ μέρους του Evia Film Project και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, το αναπτυξιακό πρόγραμμα Creative Europe Media, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τη Hellenic Film Commission, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το iMEdD, τη WWF, τα Marvila Studios, το ινστιτούτο MIDPOINT, το Pitch the Doc, την εταιρεία Minoa Water, το κατάστημα attica και, φυσικά, την Polygreen. Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους της βόρειας Εύβοιας. Οι αγωνίες σας είναι και δικές μας αγωνίες και η αγάπη που έχετε για αυτόν τον υπέροχο τόπο είναι πια και δική μας αγάπη» κατέληξε ο κ. Ανδρεαδάκης.
Ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, πήρε στη συνέχεια τον λόγο: «Αγαπητοί συντοπίτες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, σας καλωσορίζουμε στη λουτρόπολη της Αιδηψού, στον τόπο όπου γεννήθηκε η πτυχή του ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού που λέγεται «τουρισμός». Σήμερα, όμως, δεν έχουμε βρεθεί εδώ για να απολαύσουμε τα εκλεκτά δώρα που προσφέρει ο τόπος μας. Είμαστε εδώ γιατί ο τόπος αυτός, τον περασμένο Αύγουστο, δοκιμάστηκε σκληρά, βιώνοντας το δικό του περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα. Πρώτα απ’ όλα, οφείλω να εκφράσω την περηφάνια μου για τον κόσμο της βόρειας Εύβοιας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την καταστροφή, αυτοοργανώθηκε και επέδειξε αλληλεγγύη, η οποία επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και έξω από τα ελληνικά σύνορα, βοηθώντας την Εύβοια να σταθεί στα πόδια της τον πρώτο καιρό μετά την καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια έκφραση αυτής της αλληλεγγύης που επέδειξε η κοινωνία των ανθρώπων, η οποία μάλιστα προέρχεται από τον χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζουν έμπρακτα τη δοκιμασμένη βόρεια Εύβοια, δημιουργώντας έναν νέο θεσμό. Toν περασμένο Αύγουστο, χάσαμε τον πράσινο ρυθμιστή του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της κοινωνίας, ακόμη και της ψυχής μας. Αφήνοντας λοιπόν πίσω μας τις στάχτες της καταστροφής, σήμερα φιλοξενούμε μια γιορτή, τη γέννηση του Evia Film Project, που έχει ως στόχο να κάνει τον κινηματογράφο πράσινο, έναν στόχο τόσο ταιριαστό για έναν τόπο που έχει τόση ανάγκη το πράσινο. Παράλληλα, γιορτάζουμε και την αναγέννηση ενός ιστορικού χώρου, του κινηματοθεάτρου “Απόλλων”. H ανακαίνισή του ήταν ανάμεσα στις επιδιώξεις μας, όμως η συνεισφορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε να παραδώσουμε γρηγορότερα έναν χώρο πολιτισμού στους δημότες και στους επισκέπτες μας», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.
«Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους διοργανωτές, τον Ορέστη Ανδρεαδάκη και τους συνεργάτες του, για αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία, την οποία θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να γίνει θεσμός. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και την κ. Μενδώνη, η οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το Evia Film Project, όπως και τους υπαλλήλους του Δήμου και τους συνεργάτες μου, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να μετατρέψουν έναν ερειπωμένο χώρο σε αυτό που αντικρίζετε σήμερα, σε διάστημα λίγων μόλις εβδομάδων. Τέλος, εύχομαι στις εργασίες του Evia Film Project κάθε επιτυχία. Συνεχίστε να μοιράζετε πολιτισμό, το μόνο αγαθό που πολλαπλασιάζεται και δεν διαιρείται κάθε φορά που το μοιράζουμε», ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού.
Τον κ. Κοτζιά διαδέχτηκε στη σκηνή ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο οποίος καλησπέρισε το κοινό, δηλώνοντας συγκινημένος από το γεγονός ότι μόλις δέκα μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στη βόρεια Εύβοια για να τη βοηθήσουν να ανακάμψει. «Μέσα από τη μεγάλη καταστροφή που βιώσαμε είδαμε να γεννιέται η αλληλεγγύη, η οποία, αντί να μειώνεται προϊόντος του χρόνου, συνεχίζει να αυξάνεται. Οι δύο Δήμοι είμαστε αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σήμερα βλέπετε τα αποτελέσματα της δουλειάς του συναδέλφου και σας διαβεβαιώ ότι ανάλογη δουλειά γίνεται και από τη δική μας πλευρά. Θεωρώ πως η αναγέννηση του τόπου μας, την οποία βλέπουμε να συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες, θα ενισχυθεί περαιτέρω με τέτοιες ενέργειες. Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Ανδρεαδάκη και την ομάδα του, οι οποίοι βρίσκονται ανελλιπώς στην περιοχή μας τους τελευταίους πέντε μήνες. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο τους», κατέληξε ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως η διεξαγωγή του Evia Film Project θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε η κ. Μαρία Αναγνώστου, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία απευθύνθηκε αρχικά στον κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη, εκφράζοντας τη συγκίνησή της. «Κύριε Ανδρεαδάκη, είμαι ειλικρινά συγκινημένη, νιώθω λες και είμαι πάλι φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη και εθελόντρια στο Φεστιβάλ. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να σας καλωσορίζω εδώ, εκ μέρους και του κ. Σπανού, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, στο πρώτο Evia Film Project, μιας πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας. O στόχος αυτής της διοργάνωσης δεν εξαντλείται στη δημιουργία ενός τόπου συνάντησης για τους κινηματογραφιστές, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν τη δουλειά τους, αλλά να δημιουργήσει μια δημιουργική διέξοδο για τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας, η οποία θα προσφέρει έναν μεγάλο πλούτο από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκπέμποντας τα κατάλληλα μηνύματα. Σήμερα το βράδυ, στο Σινέ “Aπόλλων”, αλλά και στα υπόλοιπα σημεία διεξαγωγής του Evia Film Project, στη Λίμνη και στην Αγία Άννα, τις επόμενες ημέρες, θα δημιουργηθεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα, η οποία θα επιτρέψει στους καλλιτέχνες και στο κοινό να διερωτηθούν για το περιβάλλον και να αναζητήσουν λύσεις. Από την πλευρά μας είμαστε εδώ, για να δηλώσουμε πως η βόρεια Εύβοια έχει φωνή, έχει κοινό, και θα συνεχίσει να αντλεί δύναμη από τον πλούτο της, από τον πολιτισμό της. Δεν υπάρχει ομορφότερο μήνυμα από τη σκέψη ότι τα παιδιά αυτού του τόπου θα γαλουχηθούν μέσα από έναν τέτοιο θεσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρία Αναγνώστου.
Ο παρουσιαστής Βασίλης Τερζόπουλος στη συνέχεια μίλησε για την ταινία της βραδιάς, Ο πράσινος πλανήτης, της γαλλίδας σκηνοθέτιδας Κολίν Σερό, μία σουρεαλιστική κωμωδία που υπήρξε μία από τις πρώτες ταινίες της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής που έθιξε άμεσα τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, ενημέρωσε το κοινό για τις οικολογικές συσκευασίες νερού που προσέφερε δωρεάν η εταιρεία Minoa Water, καθώς και για τους κάδους ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και ειδικός κάδος για τα τσιγάρα) που έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους του Evia Film Project, σε συνεργασία με την Polygreen.